Jak przyrządzić jarmuż do obiadu?
Jarmuż w Polsce zyskał popularność dobre kilka lat temu, wraz z modą na kulinarne smaki Skandynawii. To na pierwszy rzut oka niepozorne warzywo zaskakuje intensywnością smaku, a także walorami prozdrowotnymi. Jak przyrządzić jarmuż do obiadu?
Jak przyrządzić jarmuż do obiadu i dlaczego warto?
Zanim przejdziemy do zagadnienia, jak zrobić jarmuż do obiadu, odpowiedzmy na pytanie - dlaczego warto jeść to warzywo? Jak się okazuje, jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych - jest ono odmianą kapusty.
Dlaczego warto poznać przepisy na jarmuż do obiadu? Ponieważ to warzywo jest niezwykle bogatym źródłem białka, błonnika, a także witamin C, K oraz tych z grupy B. Ponadto, w jarmużu znajdziemy cenne pierwiastki, zwłaszcza żelazo, wapń, potas, sole mineralne, czy magnez. To warzywo jest również bardzo silnym antyoksydantem i co równie ważne – zawiera w sobie naprawdę niewielką liczbę kalorii.
Jarmuż do obiadu – przepisy
Jak przyrządzić jarmuż? Tym razem zdradzimy Ci aż trzy sposoby na to, jak przyrządzić jarmuż do obiadu – w wersji z patelni, na surowo oraz z piekarnika. Te proste przepisy na jarmuż do obiadu pozwolą Ci urozmaicić wiele dań, a co najważniejsze – wzbogacić dietę bliskich Ci osób o niezwykle zdrowy i pyszny dodatek.
Przepis na to, jak przyrządzić jarmuż na patelni
Ten prosty przepis pozwoli Ci w kilkanaście minut stworzyć pyszny warzywny dodatek do obiadu. Jak przyrządzić jarmuż na patelni? Do tego przepisu potrzebujesz:
● paczkę jarmużu
● garść płatków migdałów
● łyżkę oliwy z oliwek
● mały ząbek czosnku
● szczyptę soli
Jak przyrządzić jarmuż na ciepło? Zacznij od dokładnego umycia liści jarmużu w sitku, pod bieżącą wodą. Dokładnie umyte warzywo osusz ręcznikiem papierowym. Wyjmij deskę do krojenia oraz ostry nóż kuchenny. Wykrój z liści twardsze łodygi, a większe liście porwij na mniejsze kawałki.
Przygotuj patelnię. Do przepisu, jak przyrządzać jarmuż najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca lub patelnia grillowa. W pierwszym kroku rozgrzej ją na sucho i upraż garść płatków migdałów. Zdejmij je i przesyp do miseczki. Na patelnię dodaj oliwę, wrzuć drobno posiekany czosnek i smaż aż do jego zarumienienia. Następnie dodaj liście jarmużu. Jak przyrządzać jarmuż, aby był soczysty i chrupki? Kluczowa jest długość smażenia aż do całkowitego wyparowania wody. Teraz dodaj do liści wcześniej prażone migdały i sięgnij po akcesoria do przypraw. W podstawowej wersji przepisu na to, jak przygotować jarmuż na obiad doprawiamy to danie solą. Jeśli lubisz - możesz dodać także sporą szczyptę gałki muszkatołowej i odrobinę soku z cytryny.
Gotowe! Wyłóż jarmuż na talerz wraz z głównym daniem i ciesz się niepowtarzalnym smakiem tego warzywa!
Jak przyrządzić jarmuż na surowo?
Wiesz już, jak przyrządzić jarmuż na ciepło. Teraz czas na nasz drugi przepis.
Masz ochotę na pyszną sałatkę z jarmużu do obiadu? Sprawdź, jak przyrządzić jarmuż na surowo! Do przepisu potrzebujesz:
● 100 g liści jarmużu
● 1 łyżkę oleju rzepakowego
● 3 łyżki soku z cytryny
● 60 g mozzarelli
● 1/4 czerwonej papryki
● 1/4 jabłka (opcjonalnie)
● 5 rzodkiewek
● 1 garść suszonej żurawiny
● szczypior
do dressingu:
● 3 łyżki oleju rzepakowego
● 1 soku z cytryny
● 1 łyżeczkę miodu
● 1 łyżeczka pikantnej musztardy
● 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
● szczypta soli i pieprzu
Jak przyrządzić jarmuż do obiadu w tej wersji? Umyj i osusz liście jarmużu, usuń łodygi i porwij liście na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski. Wlej do niej olej i sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj przy pomocy dłoni. Odstaw miskę na 5 minut i w tym czasie przygotuj dressing, łącząc i dokładnie mieszając wszystkie składniki. Teraz czas przygotować dodatki – pokrój rzodkiewki w plastry, a paprykę, mozzarellę i jabłko w średniej wielkości kostkę. Dodatki połącz z jarmużem, całość polej dressingiem. Na wierzch wyłóż grubo pokrojony szczypior.
Jak można przyrządzić jarmuż z piekarnika?
Chrupiący dodatek do obiadu? Czemu by nie! Sprawdź, jak można przyrządzić jarmuż z piekarnika w postaci chipsów. Te mogą nie tylko zastąpić niezdrową przekąskę, ale również urozmaicić dania obiadowe. Jak można przyrządzić jarmuż w ten oryginalny sposób? Przygotuj:
● 0,5 paczki jarmużu
● 2 łyżki oleju z pestek winogron
● 1 łyżeczkę soku z cytryny
● 0,25 łyżeczki chilli
● 0,25 łyżeczki soli
● 0,25 łyżeczki papryki wędzonej
Nasz przepis jak przyrządzić jarmuż zacznij od umycia, osuszenia liści oraz wycięcia łodyg. Następnie porwij liście na mniejsze kawałki i wrzuć je do dużej miski. Warzywo wymieszaj z przyprawami: chilli, solą, papryką wędzoną, a także olejem i sokiem z cytryny. Nagrzej piekarnik do 150℃. Liście ułóż na blasze wyłożonej papierem jeden obok drugiego. Piecz przez maksymalnie 5 minut. Gorące chipsy jarmużowe zdejmij ostrożnie przy pomocy łopatki.
Jakie potrawy z jarmużem będą tworzyły zgraną kompozycję? Przede wszystkim zupy, gulasze, ale też zapiekanki. Mamy nadzieję, że liście jarmużu zagoszczą w Twojej kuchni na stałe!
Czytaj także:
Jak zrobić świeży szpinak na patelni
Naleśniki ze szpinakiem? Sprawdź 5 wariacji na ich temat!
Jak jeść i przechowywać wiosenne warzywa?
Boczniaki z patelni - 2 pomysły na szybki obiad
Szparagi na patelni - jak je przygotować?
Pieczarki do obiadu - poznaj najciekawsze pomysły!
Smażone ziemniaki - jak przygotować idealne?