Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?
Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!
Soczysty schab gotowany na kanapki, czyli zdrowsza wersja wędlin
Super delikatny i soczysty schab gotowany to świetny pomysł nie tylko na danie obiadowe. Takie mięso sprawdzi się również jako alternatywa dla tradycyjnej wędliny. Dzięki temu nawet przygotowywane w porannym pośpiechu kanapki staną się zdrowszym i lepiej zbilansowanym posiłkiem. Jak przyrządzić schab gotowany na kanapki?
Przygotuj duży garnek, mięso oraz ulubione przyprawy. Może to być sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i wędzona papryka oraz bazylia. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć włożony później schab i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj przyprawy, łyżkę octu i 3 łyżki oleju. Do takiej mieszanki włóż schab i gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw schab w zalewie do całkowitego wystygnięcia. Kiedy mięso będzie chłodne, ponownie włącz gaz, zagotuj wodę i gotuj schab kolejne 6-8 minut. Ponownie poczekaj, aż mięso wystygnie. W ten sposób uzyskasz idealny na kanapki aromatyczny, wilgotny schab gotowany!
Przepis możesz dowolnie modyfikować – zmieniaj użyte przyprawy (aby zaostrzyć smak mięsa, dodaj np. ziele jałowca). Schab będzie też wyśmienicie smakował, jeśli do wywaru dodasz pokrojone w plastry cebule albo posiekane ząbki czosnku!
Schab gotowany w majonezie - przysmak, na który warto chwilę poczekać
W podobny sposób jak klasyczny schab na kanapki przyrządzisz też rewelacyjny schab gotowany w… majonezie! Tutaj również trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Choć często spotkać można przepisy na schab gotowany w 10 minut (soczysty i kruchy po przygotowaniu), to czas podany w takich przepisach dotyczy jedynie samego procesu gotowania! Nie obejmuje natomiast czasu potrzebnego na ostudzenie mięsa - a to trwa kilka godzin.
Jak zrobić miękki schab gotowany w majonezie? Przyda Ci się garnek emaliowany lub duży garnek ze stali nierdzewnej, mięso, majonez i przyprawy. Na 1 kg schabu może to być np. mieszanka złożona z: 1 łyżki majeranku, 3 łyżek soli, 1 łyżeczki pieprzu, 2 liści laurowych, 4 ziarenek ziela angielskiego.
Do garnka wlej na początek szklankę wody i dodaj 2 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj przyprawy, dolej wodę (powinno być jej ok. 2 litrów na 1 kg schabu) i zagotuj mieszankę. Kiedy woda będzie wrząca, włóż schab i sprawdź, czy płyn przykrywa go w całości. Jeśli nie – dolej potrzebną ilość wody. Gotuj mięso 5 minut na małym ogniu. Wyłącz palnik i pozostaw schab do ostudzenia (najlepiej mięso gotować wieczorem i pozwolić mu stygnąć przez noc). Kiedy zalewa będzie chłodna, ponownie zagotuj całość i znów gotuj na małym ogniu 5 minut. Po ponownym ostudzeniu schab będzie gotowy do układania na kanapkach. Jeśli chcesz, możesz też pokroić mięso w grubsze plastry, podgrzać w piekarniku i podać wraz z ziemniakami lub kaszą oraz surówką na obiad.
Schab gotowany w majonezie i musztardzie - drobna zmiana dla bardziej wyrazistego smaku
Modyfikacją przepisu na schab w majonezie jest pomysł na przygotowanie mięsa z dodatkiem majonezu i musztardy. Zyska ono wówczas bardziej wyrazisty smak. Jak zrobić schab gotowany w takiej wersji? Najprościej zmienić nieco proporcje podane w podstawowym przepisie. Użyj 4 łyżek majonezu i 2 łyżek musztardy. Przyprawy podane w poprzedniej wersji mogą pozostać bez zmian.
Weź głębszy garnek pojedynczy, wlej do niego szklankę wody, dodaj majonez i musztardę i dokładnie rozprowadź. Dolej resztę wody, wsyp przyprawy, a potem postępuj dokładnie tak, jak w przepisie na schab gotowany w majonezie.
Przepis na schab gotowany w mleku - do kanapek i jako odświętne danie główne
Schab gotowany w mleku sprawdzi się zarówno na zimno, jak i podany w formie obiadu. Jak go zrobić? Przygotuj 1 kg schabu, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, majeranek i słodką paprykę. Umyj dokładnie mięso i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe przyprawy i połącz z oliwą. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Następnego dnia zagotuj litr mleka i włóż do niego mięso. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś schab przez ok. 1 godzinę. Twój schab gotowany na obiad w odświeżonej, bardziej soczystej wersji, jest gotowy! Mleko, które pozostało z gotowania mięsa, możesz wykorzystać do zrobienia sosu. Jeśli jest go bardzo dużo, najpierw odlej nadmiar. Dodaj odrobinę słodkiej śmietanki oraz łyżkę musztardy i zagotuj. W razie potrzeby zagęść sos mąką pszenną. Schab gotowany w sosie sprawdzi się świetnie nie tylko na co dzień, ale też jako świąteczne danie!
Jak przygotować soczysty i miękki schab gotowany? Przepis idealny będzie dla każdego nieco inny - wszystko zależy przecież od Twoich upodobań. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw i właściwy sposób gotowania. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne! Warto przekonać się o tym osobiście!
Czytaj także:
Schab w słoiku – jak go przyrządzić?
Przepis na żeberka duszone w garnku
Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Pieczonki – co to za danie i jak się je robi?