Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

2023-03-08
Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!

schab gotowany

Soczysty schab gotowany na kanapki, czyli zdrowsza wersja wędlin

Super delikatny i soczysty schab gotowany to świetny pomysł nie tylko na danie obiadowe. Takie mięso sprawdzi się również jako alternatywa dla tradycyjnej wędliny. Dzięki temu nawet przygotowywane w porannym pośpiechu kanapki staną się zdrowszym i lepiej zbilansowanym posiłkiem. Jak przyrządzić schab gotowany na kanapki?
Przygotuj duży garnek, mięso oraz ulubione przyprawy. Może to być sól, pieprz, cukier, liść laurowy, ziele angielskie, słodka i wędzona papryka oraz bazylia. Do garnka wlej wodę tak, aby przykryć włożony później schab i zagotuj ją. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj przyprawy, łyżkę octu i 3 łyżki oleju. Do takiej mieszanki włóż schab i gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik i pozostaw schab w zalewie do całkowitego wystygnięcia. Kiedy mięso będzie chłodne, ponownie włącz gaz, zagotuj wodę i gotuj schab kolejne 6-8 minut. Ponownie poczekaj, aż mięso wystygnie. W ten sposób uzyskasz idealny na kanapki aromatyczny, wilgotny schab gotowany!
Przepis możesz dowolnie modyfikować – zmieniaj użyte przyprawy (aby zaostrzyć smak mięsa, dodaj np. ziele jałowca). Schab będzie też wyśmienicie smakował, jeśli do wywaru dodasz pokrojone w plastry cebule albo posiekane ząbki czosnku!

Schab gotowany w majonezie - przysmak, na który warto chwilę poczekać

W podobny sposób jak klasyczny schab na kanapki przyrządzisz też rewelacyjny schab gotowany w… majonezie! Tutaj również trzeba będzie uzbroić się w cierpliwość. Choć często spotkać można przepisy na schab gotowany w 10 minut (soczysty i kruchy po przygotowaniu), to czas podany w takich przepisach dotyczy jedynie samego procesu gotowania! Nie obejmuje natomiast czasu potrzebnego na ostudzenie mięsa - a to trwa kilka godzin.
Jak zrobić miękki schab gotowany w majonezie? Przyda Ci się garnek emaliowany lub duży garnek ze stali nierdzewnej, mięso, majonez i przyprawy. Na 1 kg schabu może to być np. mieszanka złożona z: 1 łyżki majeranku, 3 łyżek soli, 1 łyżeczki pieprzu, 2 liści laurowych, 4 ziarenek ziela angielskiego.
Do garnka wlej na początek szklankę wody i dodaj 2 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszaj składniki. Dodaj przyprawy, dolej wodę (powinno być jej ok. 2 litrów na 1 kg schabu) i zagotuj mieszankę. Kiedy woda będzie wrząca, włóż schab i sprawdź, czy płyn przykrywa go w całości. Jeśli nie – dolej potrzebną ilość wody. Gotuj mięso 5 minut na małym ogniu. Wyłącz palnik i pozostaw schab do ostudzenia (najlepiej mięso gotować wieczorem i pozwolić mu stygnąć przez noc). Kiedy zalewa będzie chłodna, ponownie zagotuj całość i znów gotuj na małym ogniu 5 minut. Po ponownym ostudzeniu schab będzie gotowy do układania na kanapkach. Jeśli chcesz, możesz też pokroić mięso w grubsze plastry, podgrzać w piekarniku i podać wraz z ziemniakami lub kaszą oraz surówką na obiad.

Schab gotowany w majonezie i musztardzie - drobna zmiana dla bardziej wyrazistego smaku

Modyfikacją przepisu na schab w majonezie jest pomysł na przygotowanie mięsa z dodatkiem majonezu i musztardy. Zyska ono wówczas bardziej wyrazisty smak. Jak zrobić schab gotowany w takiej wersji? Najprościej zmienić nieco proporcje podane w podstawowym przepisie. Użyj 4 łyżek majonezu i 2 łyżek musztardy. Przyprawy podane w poprzedniej wersji mogą pozostać bez zmian.
Weź głębszy garnek pojedynczy, wlej do niego szklankę wody, dodaj majonez i musztardę i dokładnie rozprowadź. Dolej resztę wody, wsyp przyprawy, a potem postępuj dokładnie tak, jak w przepisie na schab gotowany w majonezie.

Przepis na schab gotowany w mleku - do kanapek i jako odświętne danie główne

Schab gotowany w mleku sprawdzi się zarówno na zimno, jak i podany w formie obiadu. Jak go zrobić? Przygotuj 1 kg schabu, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, tymianek, majeranek i słodką paprykę. Umyj dokładnie mięso i osusz. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj pozostałe przyprawy i połącz z oliwą. Natrzyj mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc).
Następnego dnia zagotuj litr mleka i włóż do niego mięso. Zmniejsz moc palnika do minimum i duś schab przez ok. 1 godzinę. Twój schab gotowany na obiad w odświeżonej, bardziej soczystej wersji, jest gotowy! Mleko, które pozostało z gotowania mięsa, możesz wykorzystać do zrobienia sosu. Jeśli jest go bardzo dużo, najpierw odlej nadmiar. Dodaj odrobinę słodkiej śmietanki oraz łyżkę musztardy i zagotuj. W razie potrzeby zagęść sos mąką pszenną. Schab gotowany w sosie sprawdzi się świetnie nie tylko na co dzień, ale też jako świąteczne danie!

Jak przygotować soczysty i miękki schab gotowany? Przepis idealny będzie dla każdego nieco inny - wszystko zależy przecież od Twoich upodobań. Najważniejsze jest odpowiednie dobranie przypraw i właściwy sposób gotowania. Wbrew pozorom wcale nie jest to trudne! Warto przekonać się o tym osobiście!

Czytaj także:
Schab w słoiku – jak go przyrządzić?
Przepis na żeberka duszone w garnku
Jak zrobić karkówkę pieczoną w rękawie?
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Pieczonki – co to za danie i jak się je robi?

 

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2023

Polecane

pixel