Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Schab w słoiku – jak go przyrządzić?

2022-05-04
Schab w słoiku – jak go przyrządzić?

Pasteryzowany schab w słoiku może być świetnym dodatkiem do kanapek, ale też stanowić danie główne. Jego wykonanie wbrew pozorom nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Zobacz, jak przygotować ten przysmak, a dodatkowo przedłużyć jego przydatność do spożycia. Poznaj sposoby skutecznej pasteryzacji tego rodzaju jedzenia.

Schab wekowany

Istnieje wiele metod przedłużania trwałości mięsa. Jednak to pasteryzacja jest takim sposobem, który nie wymaga dużego nakładu pracy, a gwarantuje, że jedzenie będzie przydatne do spożycia nawet przez kilka miesięcy.


Zamiast więc robić mniejsze porcje mięsa schabowego i codziennie tracić czas na przyrządzanie potraw, umieść schab w wekach i sięgaj po słoiki, kiedy tylko najdzie Cię ochota na mięso.

Czytaj także: Jak zawekować bigos?

Schab w słoiku – przepis

Jeżeli planujesz przyrządzić schab do słoików, musisz zadbać najpierw o zgromadzenie odpowiednich składników. Nasza receptura składa się z:

• 1 kg schabu,
• 20 g soli,
• 2 ząbków czosnku,
• 2 liści laurowych,
• 1 łyżki majeranku,
• 1 łyżeczki pieprzu,
• 3 ziaren jałowca,
• ½ łyżeczki kminku.

Schab w słoiku – jak zrobić?

Sposób przygotowania mięsa jest niezwykle prosty. Najpierw trzeba je dokładnie umyć i osuszyć. Wszystkie przyprawy musisz wymieszać ze sobą, czosnek przecisnąć przez praskę. Zanim schabowy znajdzie się w weku, natrzyj go przyprawami i pozostaw na 2-3 godziny.

Gotowe mięso przełóż do uprzednio dokładnie wyparzonych słoików. W sklepie florina.pl znajdziesz słoiki twist off, w których można pasteryzować jedzenie każdą metodą oraz słoiki typu weck przeznaczone do wekowania na mokro – w garnku lub w zmywarce.

Czytaj także: Wekowanie mięsa - jak to się robi?

Schab w słoiku – pasteryzacja

Istnieje kilka przepisów na pasteryzację schabu w słoikach. Możesz swój schab w sosie do słoika wekować w piekarniku. Wówczas dobrym rozwiązaniem będzie tyndalizacja mięsa. Jeżeli Twoje słoiki mają pojemność 0,5 litra, możesz je pasteryzować w takich odcinkach czasu jak:

• I etap – 60 minut,
• II etap – 40 minut,
• III etap – 30 minut.

Równie istotna jest też temperatura. Wekuj mięso w temperaturze 130 st. Celsjusza w przypadku kuchenki gazowej lub elektrycznej. Z kolei, gdy masz do dyspozycji termoobieg, temperatura ta może wynieść 120 st. Celsjusza. Pamiętaj o 24-godzinnej przerwie pomiędzy kolejnymi etapami.

Jeżeli masz ochotę na schab w galarecie w słoiku, wystudź słoje i umieść je w lodówce. Wtedy galaretka ładnie się zetnie.

Czytaj także: Pasteryzacja mięsa w piekarniku. To proste!

Schab gotowany w słoiku

Przepisy kulinarne na schab w słoiku zakładają także pasteryzację w garnku. Jak ją przeprowadzić? Na początek wybierz pojemny, odporny na działanie wysokich temperatur garnek. Do wekowania znakomicie nadaje się garnek emaliowany na indukcję i gaz Emalia Polska Pleszew Lavello 6 l 22 cm, który – jak sama jego nazwa wskazuje – możesz podgrzewać zarówno na gazie, jak i na indukcji. Dodatkowo garnek nadaje się do użytku na kuchence elektrycznej oraz ceramicznej.

Wyłóż garnek ściereczką. Umieść słoiki z jedzeniem wewnątrz, dbając o to, by się nie dotykały. W ten sposób zapobiegniesz ich potłuczeniu. Następnie zalej je wodą, tak, by sięgała do minimum ¾ wysokości słoika. Gotuj słoiki przez 3 godziny. Czas licz od momentu zagotowania się wody.

Niezależnie od wybranej metody wekowania, troszcz się o swoje bezpieczeństwo. Zabezpiecz ręce przed poparzeniem, zakładając odporne na działanie wysokich temperatur rękawice kuchenne marki Florina. Ich niezwykłe wzory roślinne czy geometryczne z pewnością poprawią Ci nastrój.

Czytaj także: Pasteryzacja mięsa w piekarniku. To proste!

Schab peklowany na sucho w słoiku

Schab peklowany w słoiku to wyjątkowo smaczna i aromatyczna wędlina. Tego rodzaju schab w słoiku idealnie nadaje się na kanapki. Co więcej, takie mięso nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów. Jako, że zostało przygotowane w domu, doskonale wiesz, co się w nim znajduje.
Mięso wyjęte ze słoika połóż na desce do krojenia – te marki Florina nadają się idealnie do dzielenia tego rodzaju produktów. Dobrze zapasteryzowane mięso powinno być miękkie i łatwo się kroić.

Słoiki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Przedłużysz przydatność mięsa do spożycia, jeżeli będziesz trzymać je w lodówce.

Czytaj także: Przetwory owocowe we własnym domu - czyli wszystko o sokownikach

 

Pokaż więcej wpisów z Maj 2022

Polecane

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel