Kuchnia nie zna granic – w Polsce możemy z powodzeniem ugotować potrawy z najdalszych zakątków świata. Wszystko dzięki odpowiednim sprzętom i coraz lepszemu dostępowi do składników. Niektóre posiłki można jednak zrobić z półproduktów popularnych w naszym kraju od dawna, a jednak na trochę inny sposób. Idealnym tego przykładem są naleśniki amerykańskie.
Niektóre akcesoria kuchenne chyba nigdy nie wyjdą z mody. Jednym z nich jest patelnia stalowa, która – według logiki – powinna zostać wyparta już przez inne modele, dużo bardziej nowoczesne. A jednak tak się nie dzieje. Dlaczego? Ponieważ stal jest wielowieczna, a patelnie z niej wykonane będą służyć Ci przez wiele lat. Jak jednak używać stalowej patelni?
Jeśli nie masz pomysłu na obiad, zawsze możesz sięgnąć po sprawdzony przepis na naleśniki. Nawet jeśli nie chcesz jeść ich na słodko. Tak, istnieje przecież cała masa pomysłów na wytrawne farsze do naleśników, które są pełne smaku i wartości odżywczych. Idealnym na to przykładem są naleśniki ze szpinakiem. My znamy co najmniej 5 sprawdzonych przepisów na farsze z tym składnikiem.
Jeśli nie masz czasu na zrobienie obiadu, naleśniki będą idealnym wyborem dla Ciebie i rodziny. Przygotujesz je w kilka chwil, a mnóstwo dodatków sprawi, że każdy z domowników będzie mógł wybrać dla siebie takie placuszki, jakie smakują mu najbardziej. Z czym można jeść naleśniki na słodko?
Naleśniki to danie, które nieodmiennie kojarzy nam się z dzieciństwem, babcinym ciepłem i oczywiście smakami lata. Tak często zajadamy przecież naleśniki z owocami! Aby przywołać te wspomnienia i cieszyć się nimi na co dzień, warto samodzielnie przygotować doskonałe naleśniki na rodzinny obiad. Jak je zrobić?
Święta tuż, tuż. Inne niż zwykle. Na pewno bardziej rodzinne. A przygotowania do wielkanocnego śniadania i do przeżycia świąt można wykorzystać do integracji członków najbliższej rodziny. Nic tak bardzo nie integruje jak wspólne pałaszowanie aromatycznych potraw. Tylko jak zrobić wielkanocny żurek i inne wielkanocne dania, by przypominały o czasach dzieciństwa, zachwycały wyglądem, zapachem i smakiem?
Święta wielkanocne to nie tylko uroczystości kościelne, ale także spędzanie czasu z rodziną. Centralnym punktem tych spotkań jest wielkanocny stół, na którym królują przysmaki takie jak żurek, faszerowane jajka, mazurek i wielkanocna babka.
Kuchnia to serce każdego domu. W niej spędzamy ogrom czasu, zaczynając od przygotowywania posiłków, aż po wspólne rozmowy przy stole. Ważne, aby w takich chwilach towarzyszyły nam pozytywne bodźce. Otoczenie i wystrój wnętrza wbrew pozorom jest bardzo istotną kwestią, dlatego dziś przyjrzymy się dekoracjom wielkanocnym do domu. Często nie zdajemy sobie sprawy, że piękne przedmioty i kolorystyka wpływają na nasz nastrój. U nas znajdziesz wszystko, co potrzebne, aby odmienić swój dom!
Potrawy wielkanocne i ich tradycja stoi na kilku ważnych filarach, a są nimi: żurek wielkanocny, jajka faszerowane, mazurek, sałatka, ćwikła, pasztet i babka wielkanocna. Ale co tak naprawdę jest podstawą? Śniadanie wielkanocne!
Mazurek, obok takich przysmaków jak żurek i jajka faszerowane, to danie, które jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Jednym słowem – nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Lubisz to ciasto, ale nie wiesz jak je przygotować? Poznaj przepis na mazurek wielkanocny!