Banan to jeden z pierwszych owoców, jakie poznajemy w swoim życiu. Wyprzedza je tylko neutralne i równie pyszne jabłko. Jednak to banan jest zwykle ulubieńcem maluchów. Dlatego też rodzice starają się wymyślać desery i śniadanka z tym owocem, by wyprowadzić z kuchni nudę i nakłonić dziecko do jedzenia. Oczywiście te przepisy można wykorzystywać także wtedy, gdy jesteśmy już dorośli. Bo przecież miłość do bananów się nie kończy. Jednym z takich dań są naleśniki z bananem. A te można przygotować na wiele sposobów.
Naleśniki i pieczarki – tak, to połączenie idealne. Można przygotowywać je na wiele sposobów, zaskakując rodzinę i najbliższych, którzy takich pyszności jeszcze nie jedli. Jak zrobić doskonałe naleśniki z pieczarkami? Podpowiadamy.
Ogromną zaletą naleśników jest to, że można dowolnie z nimi eksperymentować. Jedną z najczęstszych modyfikacji jest oczywiście zmiana mąki. Ze względu na coraz większy ich wybór w sklepach, możesz usmażyć pyszne naleśniki z wykorzystaniem mąk z orkiszu, kokosu czy też ryżu. Dzisiaj skupimy się na naleśnikach na bazie ostatniego z wymienionych produktów.
Naleśniki to danie proste i sycące – idealne na letnie dni, gdy nie chce nam się stać zbyt długo przy kuchence. Jednak tradycyjne naleśniki mogą wydawać Ci się zbyt zwyczajne. Nic nie stoi na przeszkodzie, by prosty przepis odrobinę zmodyfikować, tworząc na przykład przepyszne naleśniki z mlekiem kokosowym. Jak je zrobić i z czym podawać?
Naleśniki to danie proste, sycące i wprost przepyszne. Oczywiście jeśli zrobi się je dobrze. Prawdopodobnie naleśników u mamy nikt nie jest w stanie przebić, jednak my spróbujemy chociaż zbliżyć się do tego poziomu mistrzostwa. Dzisiaj na patelnię wskakują naleśniki z serem.
Dieta bezglutenowa dla wielu osób oznacza rezygnowanie z ulubionych dań, takich jak chociażby naleśniki. Tak przecież nie musi być. Mąkę pszenną możemy z łatwością zamienić na inną – na przykład jaglaną. Jagły to doskonały zamiennik popularnych mąk w diecie bezglutenowej. Nadaje się do wypieków, ale także do naleśników. Jak zrobić naleśniki jaglane i dlaczego warto?
Głód doskwiera, a w lodówce masz tylko kilka składników? Jeśli jednym z nich jest serek homogenizowany, możesz wykorzystać go do zrobienia pysznego obiadu, który przygotujesz w niecałe pół godziny. To oczywiście naleśniki z serka homogenizowanego. Jak je zrobić?
Wielu rodziców zastanawia się, jak skłonić swoje pociechy do jedzenia. Bo przecież wiadomo, że przygotowanie pysznego posiłku nie wystarczy. Idealnym sposobem na to, by skłonić nawet największego niejadka do zajadania swojego obiadu, jest kolorowe gotowanie. To metoda, która pomaga ubarwić tradycyjne i mniej tradycyjne dania, by raz na zawsze przegonić nudę z kuchni. Tak działają na przykład kolorowe naleśniki
Naleśniki to przysmak znany od pokoleń. Nasze prababcie nie miały jednak tylu udogodnień, co my współcześnie. Zazwyczaj więc ciasto było przez nie ręcznie przyrządzane. To jednak wcale nie sprawiało, że naleśniki były mniej smaczne niż te wykonane z użyciem technologii. Jak można obejść się bez miksera robiąc naleśniki?
Naleśniki z mąki gryczanej to smaczna alternatywa dla osób, które nie mogą jeść mąki pszennej, a także ciekawe urozmaicenie dietetyczne. Z racji tego, że mąka gryczana jest produktem odznaczającym się niskim indeksem glikemicznym, po naleśniki na jej bazie mogą sięgać również cukrzycy. Zobacz, jak przyrządzić ten przysmak.