Co można zrobić z truskawek? Całą masę rzeczy, w tym oczywiście także koktajl truskawkowy. To ulubiony napój Polaków, którzy latem przerzucają się na dietę truskawkową. Jak zrobić taki koktajl? Mamy kilka sprawdzonych przepisów, które z pewnością Ci się spodobają.
Przez niektórych wiśnie traktowane są jak uboższy krewny czereśni – uwielbianych, słodkich owoców. A przecież wiśnie mają nam tak wiele do zaoferowania! Są pełne smaku i aromatu, lekko cierpkie i kwaskowate, wręcz idealne do przetworów oraz… kompotów. Tak, kompot z wiśni nie ma sobie równych. Jest również tańszy od tego z czereśni. Jeśli masz dużo wiśni i nie wiesz, co z nimi zrobić, koniecznie sprawdź nasze przepisy.
Co najbardziej kojarzy Ci się z latem? Lekkie ubrania, piekące słońce, letni deszcz i oczywiście…truskawki! Tak, to najbardziej letnie owoce, które po prostu trzeba zjeść w sezonie. A ten trwa od maja do końca lipca. Jednak z truskawkami można zrobić naprawdę wiele – zajadać je na surowo, użyć do deserów, zrobić dżemy i kompoty. Dziś skupimy się na tych ostatnich.
Sezon na przetwory trwa w zasadzie od momentu pojawienia się pierwszych warzyw i owoców. To właśnie najpopularniejsze rodzaje smakołyków, których trwałość można przedłużyć w procesie pasteryzacji. Poznaj jedną z ciekawszych metod wekowania słoików. Zobacz, na czym polega pasteryzacja w zmywarce do naczyń.
Bigos to jedno z ulubionych dań Polaków. Gości w naszych domach podczas zwykłych obiadów, spotkań przy świątecznym stole czy w trakcie wspólnych biesiad z przyjaciółmi. Jedynym minusem tej potrawy jest jej pracochłonność. Jednak i na to jest sposób! Wystarczy zrobić więcej bigosu i go zapasteryzować. Zobacz, jak zawekować bigos.
Ogórki kiszone i konserwowe, aby zachowały swoją świeżość, a przy tym właściwości odżywcze i walory smakowe, muszą zostać poddane pasteryzacji. Poznaj kilka metod ich wekowania. Przedłuż trwałość warzyw i ciesz się ich smakiem przez okrągły rok, podając je do obiadu, jako przekąskę czy dodatek na kanapkę.
Sezon na rabarbar rozpoczął się wraz z początkiem czerwca. Na całe szczęście będziemy mogli cieszyć się tym warzywem przez całe lato. To daje naprawdę dużo czasu i możliwości, by przygotować z niego pyszne przetwory – kompoty i dżemy. Jak zrobić idealny dżem z rabarbaru? Koniecznie sprawdź nasz przepis!
Sezon na czereśnie dopiero się zaczyna. Najpyszniejsze owoce znajdziemy na straganach czy w warzywniakach dopiero pod koniec czerwca i na początku lipca. Chociaż w naszym kraju te owoce są dostępne tylko przez dwa miesiące, istnieje kilka sposobów na to, by zachować ich smak także na jesień i zimę. Jednym z nich jest kompot z czereśni. Jak zrobić idealny kompot?
Sezon rabarbarowy nie trwa długo, dlatego warto wykorzystać go do ostatniego gryza tego pysznego i zdrowego warzywa, które jest źródłem witamin C, E, A oraz fosforu i potasu. Rabarbar, ze swoim charakterystycznym czerwonym kolorem łodyg i pięknymi zielonymi liśćmi, jest ulubieńcem gospodyń domowych. Potrafią one wykorzystać je do deserów, a także uszlachetnić nim potrawy wytrawne. Dziś pokażemy Ci przepis na mus z rabarbaru do ciasta i nie tylko. Do czego możesz go jeszcze dodać?
Mięso to taki artykuł żywnościowy, który można pasteryzować. Mięsne przetwory poddaje się trzykrotnemu procesowi wekowania, czyli tyndalizacji. W ten sposób można przedłużyć ich trwałość nawet do pół roku. Poznaj przepis na wekowanie mięsa w piekarniku, dzięki któremu będziesz mieć pod ręką słoiki z ulubionym jedzeniem.