Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Przetwory z kabaczka – 5 pomysłów
Już w okresie letnim warto pomyśleć o tym, by przygotować przetwory z kabaczka. Będzie można po nie sięgnąć, gdy pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać. Wówczas wystarczy otwarcie słoika, by cieszyć się kulinarnymi wspomnieniami lata. Zapoznaj się z przedstawionymi pomysłami na smaczne dania prosto ze słoika.
Czytaj więcej
Kabaczek smażony – w cieście czy panierce?
Interesującą alternatywą dla mięsnych kotletów czy placków ziemniaczanych jest przygotowanie takiego przysmaku, jak kabaczek smażony. Można zrobić go w panierce z różnymi dodatkami lub po prostu w cieście. Inne rozwiązanie zakłada przyrządzenie kabaczka bez panierki. Zobacz, jak wygląda przepis i ile kalorii ma taki przysmak.
Czytaj więcej
Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?
Chcesz, by smak kabaczka towarzyszył Ci nie tylko w sezonie? Przyrządź go w zalewie słodko-kwaśnej i zawekuj. Kabaczki marynowane to doskonały dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również zjadać solo lub położyć na kanapce. Oto propozycja przyrządzenia tego przysmaku, po który możesz sięgać nawet zimą.
Czytaj więcej
Jakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?
W sezonie letnim czarny bez ma spore wzięcie u amatorów wszelkich zapraw. Soki, syropy i oczywiście dżemy można robić od maja do końca lipca. Dlatego jeśli masz zamiar w tym roku przygotować dla siebie i rodziny słoiki wypełnione dobrem płynącym z czarnego bzu, nie ma na co czekać. Koniecznie sprawdź, jak zrobić dżem z czarnego bzu i dlaczego warto zajadać go przez cały rok.
Czytaj więcej
Patison smażony – 4 odsłony

Kotlety z patisona i inne dania smażone to sposób na mały i większy głód. Idealnie sprawdzą się jako posiłek i przekąska o każdej porze dnia. Liczba przepisów z tym warzywem jest tak ogromna, że patisona możesz jeść przez cały dzień w urozmaiconych wersjach i się nie nudzić. Poznaj patisona prosto z patelni w różnych odsłonach.

Czytaj więcej
Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu!
Wakacyjną wersją węgierskiego leczo jest leczo z patisona. To lekki obiadek, który sprawdzi się zarówno w letnie, jak i zimniejsze dni. Jeżeli chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, warto przygotować to danie do słoika i zawekować. Oto propozycje przyrządzenia tego przysmaku. Sprawdź, jakie dodatki można w nim zastosować.
Czytaj więcej
Przepis na pyszne placki z patisona
Jeżeli szukasz sposobu na to, by nieco urozmaicić sobie wakacyjne obiady, sięgnij po placki z patisona, warzywa królującego w sezonie letnim. Receptura nie jest specjalnie skomplikowana ani pracochłonna. Co więcej, w zależności od Twoich preferencji, przepis może zawierać inne dodatki. Oto nasze propozycje kulinarne.
Czytaj więcej
Kabaczek faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa!
Kabaczek to takie warzywo, które podobnie jak paprykę czy bakłażana, można faszerować i zapiekać w piekarniku. Przyrządzenie takiego przysmaku nie wymaga wielu godzin pracy. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednio farsz, wydrążysz część w kabaczku i umieścisz w nim ulubione składniki. Oto kilka propozycji na kabaczek faszerowany.
Czytaj więcej
Kompot z truskawek na zimę – jak go zrobić?
Chcesz, by lato zostało z Tobą na dłużej? Sposobem na to jest zamknięcie ulubionych darów tej pory roku, np. truskawek, w słoikach. Niezwykle proste w przygotowaniu przetwory z truskawek to kompoty. Zobacz, jak możesz je przyrządzić. Poznaj wersję pozbawioną cukru, a także sposób na kompot na zimę bez wody.
Czytaj więcej
Syrop z czarnego bzu. Jak go zrobić i dlaczego warto?

Czarny bez od lat znajduje się w domowej apteczce wielu polskich rodzin. Nasze babcie i prababcie chętnie korzystały z niego podczas przeziębień czy osłabienia organizmu. Kiedyś przypisywano mu nawet magiczne właściwości. Zresztą nie ma się czemu dziwić – czarny bez to roślina posiadająca naprawdę wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Dlaczego warto mieć pod ręką syrop z czarnego bzu? Jak go zrobić?

Czytaj więcej
pixel