Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Drożdżówki z dżemem – przepis na drugie śniadanie i deser

2022-09-08
Drożdżówki z dżemem – przepis na drugie śniadanie i deser

Domowe drożdżówki z dżemem to przysmak, który warto umieć przyrządzać. Taka wiedza sprawdzi się np. gdy w domu zabraknie słodyczy, a najdzie Cię ochota na słodkie przekąski. Poniżej prezentujemy prosty przepis na drożdżówki z dżemem, który pozwoli Ci na szybkie upieczenie tych smakołyków.

Drożdżówki z dżemem – smaczna alternatywa dla kanapek

Znudziły Ci się już kanapki? Masz dość naleśników i szukasz inspiracji na smaczną przekąskę do pracy? Wypróbuj nasze szybkie drożdżówki z dżemem, które przypadną do gustu nie tylko Tobie, ale również Twoim bliskim, np. dzieciom.

Liczba kcal w drożdżówce z dżemem zależna jest od jej wagi i zastosowanych składników, np. dodatkowego lukru. Według popularnych aplikacji do przeliczania kaloryczności posiłków klasyczna drożdżówka z marmoladą zawiera w sobie około 300 kcal w 100 g. Biorąc pod uwagę, że zwykle waga takiej przekąski jest wyższa, mamy tu do czynienia z prawdziwą bombą kaloryczną. Smak jednak rekompensuje tę niedogodność!

Poniżej znajdziesz przepis, dzięki któremu przyrządzisz drożdżówki z dżemem.

Czytaj także: Drożdżówki z serem – klasyczny przepis – zobacz, jak je przygotować

Klasyczna drożdżówka z dżemem – przepis, który warto znać!

Jak zrobić drożdżówki z dżemem? Najpierw zgromadź niezbędne składniki, które pozwolą Ci na przyrządzenie ciasta drożdżowego. Do wykonania około 14-16 sztuk potrzebne Ci będą:

• 0,5 kg mąki pszennej,
• 2 łyżeczki drożdży typu instant,
• 2 łyżki ciepłej wody,
• szczypta cukru,
• 5 dużych jajek,
• 1,5 łyżeczki soli,
• 50 g cukru,
• 35 dag masła.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe z jabłkami – X pomysłów!

Na początek przygotuj szklankę lub miseczkę, w której rozpuścisz drożdże wraz z 2 łyżkami ciepłej wody i szczyptą cukru. Taką mieszankę odstaw w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Do dużej miski wsyp mąkę przez przesiewacz do mąki, a także kolejne składniki: cukier, sól oraz 3 jajka, dolej zaczyn z drożdży. Wymieszaj dokładnie wszystko drewnianą łyżką, dodając również na bieżąco 2 pozostałe jajka i po 2 łyżki masła. Wyrabiaj ręcznie ciasto przez około 15 minut do momentu aż stanie się elastyczne. Następnie zakryj miskę ściereczką lub przeźroczystą folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na minimum godzinę. Ciasto powinno powiększyć się dwukrotnie. Uformuj je wówczas w kulę i zostaw na noc w lodówce. Jeżeli nie masz czasu na to, by czekać całą noc na przygotowanie drożdżówek, możesz po godzinie przystąpić do ich przyrządzania.

Czytaj także: Ciasto drożdżowe dla leniwych – nasz niezawodny przepis!

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj je w prostokąt, wykorzystując do tego klasyczne akcesoria do pieczenia, m.in. wałek oraz stolnicę. Pokrój uzyskany placek na 16 równych kawałków. Będą one stanowić podstawę do przyrządzenia drożdżówek.

Jak zawijać drożdżówki z dżemem? Każdy kawałek posmaruj dżemem i zawiń w rulon. Następnie złóż otrzymany rulonik na pół i natnij nożem na ¾ długości. Nacięcie powinno znaleźć się od strony zgięcia. Rozłóż nacięte ciasto. Takie zawijane drożdżówki z dżemem ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia i odstaw jeszcze na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto zdąży wyrosnąć. Nagrzej piekarnik do około 180-190 st. Celsjusza. Piecz przez 15 minut. Zanim włożysz je do piekarnika, możesz jeszcze wysmarować je roztrzepanym jajkiem.

Czytaj także: Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję

Przygotuj dodatki do drożdżówki

Zastanawiasz się, jaki dżem użyć jako nadzienie? Wszystko zależy od Twoich preferencji smakowych. Popularne są np. drożdżówki z dżemem truskawkowym, ale Ty możesz sięgnąć po dżem morelowy, śliwkowy lub inny ulubiony dżem.

Aby nieco urozmaicić smak tego wypieku, możesz dodać do niego również budyń. Drożdżówki z budyniem i dżemem przyrządza się nieco inaczej. Chcąc je uzyskać, wyrób ciasto według wskazanego przepisu. Następnie uformuj je w kuleczki, a z każdej z nich zrób mały placuszek. Poukładaj placuszki na blaszce do pieczenia, a potem w każdym z nich zrób małe wgłębienie i umieść w nim trochę budyniu i trochę dżemu. Budyń przyrządź wcześniej według wskazówek podanych na opakowaniu.

Pozostaw do wyrośnięcia na kilkanaście minut, a po tym czasie umieść drożdżówki w piekarniku rozgrzanym do około 150 st. Celsjusza. Piecz całość przez około kwadrans. Smacznym dodatkiem będzie lukier, uzyskany z połączenia zagotowanego mleka lub wody, cukru pudru i soku z cytryny.

Czytaj także: Przepis na drożdżówki z budyniem – zobacz, jak je przygotować – sprawdź nasz przepis

Drożdżówka z dżemem i kruszonką

Smak tego wypieku możesz wzbogacić za pomocą prostej do wykonania kruszonki, czyli posypki na bazie mąki, masła i cukru. Wystarczy, że na stolnicy połączysz ze sobą mąkę, masło i cukier w proporcji 2:2:1. Na 1 porcję cukru zastosuj dwukrotnie więcej mąki i masła.

Pamiętaj jednak, że drożdżówki z dżemem i kruszonką są nieco bardziej kaloryczne niż te bez dodatku. Kruszonka nie jest dla Ciebie, jeżeli planujesz się odchudzić i szukasz sposobu na to, by zrobić drożdżówki o obniżonej kaloryczności. Innym dodatkiem do drożdżówki może być po prostu cukier puder albo lukier, czyli cukier puder wymieszany z wrzącą wodą.

Czytaj także: Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką

Mini drożdżówki z dżemem – jak je przyrządzić?

Chcąc otrzymać przekąski, które zjesz za jednym zamachem lub dwoma kęsami, możesz pokusić się o przygotowanie małych drożdżówek z marmoladą. Przepis na ten przysmak jest taki sam jak na klasyczną drożdżówkę. Różnica polega po prostu na tym, że kawałki, z których zrobisz wypieki będą mniejsze. Wytnij je, wykorzystując do tego szklankę.

Czytaj także: Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni! 

Lekko wałkuj uzyskane koło. Umieść w środku łyżeczkę wybranego dżemu i zalep. Na papierze do pieczenia, który jest dostępny wśród artykułów jednorazowych do pieczenia w ofercie sklepu Florina, poukładaj je w taki sposób, by miejsce sklepienia znajdowało się u dołu.

Teraz czas na pieczenie, które powinno trwać nie dłużej niż kilkanaście minut w temperaturze około 180-190 st. Celsjusza.

Czytaj także: Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami – musisz go spróbować! 

Drożdżówki z ciasta francuskiego z dżemem

Jeżeli lubisz eksperymentować, swoją drożdżówkę zamiast z ciasta drożdżowego możesz wykonać z ciasta francuskiego. Oto, jak przyrządzić taki niezwykły przysmak. Aby przygotować 15 porcji tego rodzaju drożdżówki, potrzebne Ci będzie:

• 45 dag ciasta francuskiego,
• 30 dag wybranego dżemu, np. truskawkowego albo śliwkowego,
• 2 jajka,
• przyprawy: cynamon i cukier puder.

Czytaj także: Drożdżówki ze śliwkami – aromatyczny sezonowy wypiek 

Taka drożdżówka z ciasta francuskiego jest znacznie szybsza w przygotowaniu niż drożdżówka z ciasta drożdżowego. Wystarczy, że na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce rozłożysz ciasto francuskie. Rób to wyjątkowo ostrożnie, ponieważ przez nieuwagę możesz je roztargać. Następnie na całej długości umieść dżem. Jeżeli wybrałeś dżem śliwkowy, dobrze komponować się z nim będzie cynamon. Zrezygnuj z niego w przypadku, gdy nie przepadasz za cynamonem lub gdy korzystasz z dżemu, który smakowo nie pasuje do tego rodzaju dodatku.

Zwiń ciasto w rulonik i pokrój w duże kwadraty. Posklejaj je w taki sposób, by zawartość z nich nie wypływała. W międzyczasie roztrzep jajko w miseczce i nałóż pędzelkiem cienką warstwę na każdą drożdżówkę. Gotowe drożdżówki umieść w uprzednio nagrzanym do 180 st. Celsjusza piekarniku. Piecz przez 15 minut.

Czytaj także: Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami? 

Jakie przybory kuchenne przydadzą się podczas wypieków?

Wygodne akcesoria, które pomogą Ci w przyrządzeniu Twoich wymarzonych drożdżówek znajdziesz w ofercie sklepu Florina. Na uwagę zasługuje m.in. pędzelek silikonowy ANIDE, który w przeciwieństwie do tradycyjnych pędzelków, nie pozostawia żadnych włosków na powierzchni ciasta. Dzięki odporności na działanie wysokich temperatur, możesz z niego korzystać już w trakcie pieczenia, nakładając szybko na ciasto w rozgrzanym piekarniku.

Czytaj także: Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem 

Podczas przyrządzania domowej drożdżówki z dżemem z pewnością przyda Ci się także trzepaczka, ubijak do jajek Florina Smart-Multi. To niepozorne akcesorium kuchenne pozwoli Ci uzyskać idealnie gładką masę z jajek. Tego rodzaju produkt jest bezpieczny w kontakcie z różnorodnymi powierzchniami naczyń. Dlatego bez względu na to, czy jajka do pokrycia drożdżówki mieszasz w ceramicznym, plastikowym czy szklanym naczyniu, trzepaczka nie porysuje ich powłoki. Produkt nie wchodzi w interakcję z jedzeniem i jest wyjątkowo bezpieczny.

Zatroszcz się też o dobry wałek do ciasta. W przypadku rozwałkowywania ciasta drożdżowego sprawdzi się zarówno niezwykle lekki, nieprzywierający do ciasta silikonowy wałek Florina, jak i bardziej klasyczny oraz równie funkcjonalny drewniany wałek do ciasta 38 cm. Każdy z nich ułatwi przyrządzenie nawet najbardziej wymagających wypieków.

Przyrządź drożdżówki z dżemem i zabierz je ze sobą do pracy, na spacer czy spotkanie ze znajomymi!

Czytaj także: Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz! 

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022

Polecane

pixel