Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Drożdżówki ze śliwkami – aromatyczny sezonowy wypiek

2022-09-07
Drożdżówki ze śliwkami – aromatyczny sezonowy wypiek

Drożdżówki ze śliwkami to jedna z najpyszniejszych wersji tej przekąski. Śliwki sprawiają, że ciasto drożdżowe zachowuje wilgoć, jest miękkie i słodkie. Sezon na śliwki trwa dość długo – od lipca do października. Warto więc go wykorzystać jak najpełniej i upiec pyszne drożdżówki ze śliwkami, najlepiej z dodatkiem kruszonki. Ich smak i zapach przypomną Ci najfajniejsze czasy dzieciństwa, odwiedziny u babci lub najlepszy moment w szkole – przerwę na drugie śniadanie!

Najlepszy przepis na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką

Najlepsze owoce na drożdżówki ze śliwkami i kruszonką to węgierki. Ta odmiana śliwek najpyszniejsza jest w sezonie jesiennym. Ma lekko kwaskowaty smak, a jej miąższ nie rozpada się, dzięki czemu drożdżówki ze śliwką węgierką wyglądają i smakują doskonale! Sprawdź także: Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!

Klasyczny przepis na drożdżówki ze śliwkami nie jest trudny i wychodzi każdemu, pod warunkiem że nie pominiesz żadnego kroku w wyrabianiu ciasta. Czego potrzebujesz do zrobienia drożdżówek za śliwkami i kruszonką?

Składniki na ciasto:

● 2 szklanki mąki pszennej
● 0,5 szklanki ciepłego mleka
● 3 żółtka jajek
● 3 łyżki cukru
● 50 g masła
● 7 g suchych drożdży
● szczypta soli

Składniki na kruszonkę

● 75 g mąki pszennej
● 50 g cukru
● 50 g kostki masła
● łyżeczka cynamonu

Dodatkowo: 500 g śliwek węgierek

Pierwszy krok w przepisie na drożdżówki ze śliwkami to zagniecenie ciasta. W dużej misce umieść mąkę (najlepiej używając przesiewacza do mąki), ciepłe mleko, żółtka, cukier, miękkie masło, sól i suche drożdże. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto przy pomocy robota kuchennego przez około 5 minut. Po tym czasie nasza podstawa do zrobienia drożdżówek ze śliwkami i kruszonką powinna przybrać kształt zwartej kuli. Ciasto przykryj bawełnianą ścierką i włóż do rozgrzanego na 30-35℃ piekarnika na godzinę. Po tym czasie powinno potroić swoją objętość.

W czasie wyrastania ciasta przygotuj kruszonkę. To słodkie zwieńczenie drożdżówki ze śliwkami świetnie komponuje się z delikatnie kwaskowatym owocem. Jak zrobić kruszonkę? To proste! Połącz wszystkie składniki potrzebne do jej zrobienia i rozetrzyj w dłoniach na nierówne grudki. Dodatek cynamonu w kruszonce nada całości naszego deseru jeszcze bardziej jesiennego charakteru. Jeśli raz spróbujesz drożdżówki ze śliwkami i cynamonem, już nigdy nie pominiesz tej przyprawy.

Po godzinie wyrośnięte ciasto na drożdżówki ze śliwkami połóż na blat i wyjmij akcesoria do pieczenia: wałek i papier do pieczenia, który znajdziesz w artykułach jednorazowych do pieczenia. To dobry moment, aby zacząć rozgrzewać piekarnik do 180℃. Ciasto podziel na 8 równych kawałków. Każdy z nich spłaszcz na placek, używając wałka lub dłoni. Kawałki ciasta ułóż na wyłożoną papierem blachę do pieczenia.

Teraz czas przygotować owoce do drożdżówek ze śliwkami i kruszonką. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Ułóż po kilka owoców skórką do ciasta na środek każdego placka (większe owoce możesz pokroić na drobniejsze kawałki). Aby owoce i kruszonka w naszych drożdżówkach ze śliwkami nie wypadały – w każdym placuszku lekko podnieś ranty. Teraz na drożdżówki wyłóż wcześniej przygotowaną kruszonkę z dodatkiem cynamonu.

Blaszkę z drożdżówkami ze śliwkami i kruszonką włóż do piekarnika. Pieczenie potrwa około 25 minut. Ile kcal ma drożdżówka ze śliwkami w tej wersji? Około 380 w jednej sztuce. Jeśli więc zależy Ci na wersji fit drożdżówki ze śliwkami, nie dodawaj kruszonki.

Jeśli ten przepis na drożdżówki ze śliwkami przypadł Ci do gustu, wypróbuj również inne pyszne propozycje:

- Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni!

- Drożdżówki z dżemem – przepis na drugie śniadanie i deser 

Drożdżówki z serem – klasyczny przepis – zobacz, jak je przygotować 

Przepis na drożdżówki z budyniem – zobacz, jak je przygotować – sprawdź nasz przepis 

Bułeczki drożdżowe ze śliwkami – przekąska do szkoły i nie tylko

Inną wersją drożdżówek ze śliwkami są bułeczki drożdżowe ze śliwkami. Zamknięta forma sprawia, że to świetny pomysł na przekąskę do szkoły, pracy, ale też na rodzinną wycieczkę!

Do przygotowania bułeczek drożdżowych ze śliwkami potrzebujesz:

● 3 szklanki mąki
● szklankę ciepłego mleka
● 7 g suchych drożdży
● 2 jajka
● 100 g rozpuszczonego masła
● 0,75 szklanki cukru
● pół łyżeczki soli
● 500 g kg śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
● 50 g pół tabliczki białej czekolady

Przygotowanie bułeczek drożdżowych ze śliwkami rozpocznij od wyrobienia ciasta w dużej misce. Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć je przy pomocy robota kuchennego. Ciasto na ten rodzaj drożdżówek ze śliwkami możesz wyrabiać ręcznie, jednak zajmie Ci to około 10 minut. Wyrobione ciasto przenieś na godzinę do piekarnika ustawionego na 30-35℃.

Po tym czasie ciasto na bułeczki drożdżowe ze śliwkami przenieś na blat, podziel na około 12 części i uformuj z nich placuszki. Rozgrzej piekarnik do 160℃.

Do każdego placuszka dodaj kawałki śliwek i kostkę białej czekolady. Zamknij ciasto (podobnie jak zamykasz pierogi). W ten sposób przygotowane bułeczki drożdżowe ze śliwkami ułóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz około 15 minut. Bułeczki możesz polać z cukrem, jeśli jednak wolisz fit drożdżówki ze śliwkami, pomiń ten krok. Ile będzie miała kcal drożdżówka ze śliwką w wersji bez lukru? Około 240, czyli nie tak dużo jak na drożdżową przekąskę!

Drożdżówka ze śliwkami bez wyrabiania, gdy nie masz robota kuchennego

Przepisy na drożdżówki ze śliwkami – chociaż proste, wymagają cierpliwości, wiedzy, jak zachowuje się ciasto drożdżowe i odpowiedniego sprzętu. Jeśli brakuje Ci choć jednego z nich – poznaj przepis na drożdżówkę ze śliwkami bez wyrabiania. Przeczytaj również nasz artykuł Ciasto drożdżowe dla leniwych – nasz niezawodny przepis! - zaznaczyć miejsce do podlinkowania artykułu.

Jednak aby ten przepis się udał, składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Zachowaj też kolejność dodawania składników zgodną z przepisem.

Co kupić do tego przepisu na drożdżówkę ze śliwkami?

● 4 g drożdży suchych
● 4 jajka
● 1 szklankę oleju rzepakowego
● 0,75 szklanki ciepłego mleka
● 0,75 szklanki cukru
● 4,5 szklanki mąki pszennej
● szczyptę soli
● 1 kg śliwek węgierek przekrojonych na pół i pozbawionych pestek

Do drożdżówki ze śliwkami bez wyrabiania przygotuj również kruszonkę, mieszając:

● 180 g mąki pszennej
● 100 g cukru
● 16 g cukru wanilinowego
● 125 g roztopionego masła
● 0,25 łyżeczki cynamonu

Naszą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką zacznij wykonywać od połączenia składników na ciasto. Do dużej miski wsyp drożdże i cukier. Dodaj roztrzepane widelcem jajka, olej, mleko, przesianą mąkę oraz sól. Nie mieszaj składników. Miskę przykryj ściereczką i zostaw ją w ciepłym miejscu bez przeciągów (np. koło kaloryfera) na około 3 godziny.

Po tym czasie krótko wymieszaj ciasto drewnianą lub silikonową łyżką aż do połączenia składników. Formę do pieczenia o wymiarach 26x30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, ułóż owoce, posyp całość kruszonką i piecz w temperaturze 180℃ przez 35 minut.

Taka drożdżówka ze śliwkami bez wyrabiania podana z kubkiem ciepłej herbaty to idealny pomysł na osłodzenie jesiennych wieczorów!

Czytaj także:

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką 
Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem 
Ciasto drożdżowe z jabłkami – X pomysłów! 
Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami – musisz go spróbować
Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2022
pixel