Jak ugotować leczo z kabaczka?
Jednym z najsmaczniejszych, a w dodatku najmniej kalorycznych letnich warzyw jest kabaczek. Zobacz, jak można go wykorzystać do przygotowywania smacznego lecza. Oto kilka wskazówek, jak się robi leczo z kabaczka. Sprawdź, jakie dodatki można zastosować do tego przysmaku, by podkreślić jego walory smakowe.
Leczo z kabaczka
Jedną z najsmaczniejszych potraw lata jest leczo z kabaczka, papryki i opcjonalnie kiełbasy. Leczo bowiem występuje w dwóch wersjach takich jak:
• leczo z kabaczkiem i mięsem,
• leczo z kabaczka wegetariańskie.
Aby wykonać ten przysmak – jak wskazuje klasyczny przepis na leczo z kabaczka – trzeba zgromadzić następujące składniki:
• 3 kg kabaczka,
• 4 kiełbasy,
• 6 pomidorów bez skórki,
• 6 dużych cebuli,
• pęczek zielonej pietruszki,
• 4 kolorowe papryki,
• kilka ząbków czosnku.
Takie leczo z kabaczka, pomidora i papryki przyrządzisz w bardzo prosty sposób, który przedstawiamy poniżej. Innym rodzajem tego dania jest leczo z kabaczkiem, kiełbasą i pieczarkami. Jeżeli masz ochotę, możesz do przedstawionego powyżej przepisu na leczo z kabaczka, dodać trochę pieczarek. Gdy chcesz nieco poeksperymentować ze smakiem, możesz postawić na białą fasolę i uzupełnić tym składnikiem swoje danie. Tak naprawdę możesz w dowolny sposób rozszerzać listę produktów spożywczych, które umieścisz w swoim leczo.
Czytaj także: Kabaczek faszerowany - przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa
Jak zrobić leczo z kabaczka?
Przedstawiamy kilka wskazówek, jak sie robi leczo z kabaczka, które zawsze się udaje. Najpierw zadbaj o to, by obrać warzywo ze skóry i pozbądź się miękkich części wewnątrz. Następnie pokrój na desce kabaczek w kosteczkę. Deski, które znajdziesz w ofercie sklepu Florina, nie tępią noży, a dodatkowo estetycznie wyglądają, dlatego możesz wykorzystać je także do serwowania ulubionych przekąsek. Kiełbasę pokrój nożem na półplastry i podsmaż na patelni. Dorzuć pokrojone: cebulę, paprykę oraz pomidory. Do krojenia wybieraj noże, które dopasowują się do kształtu dłoni i są niezwykle poręczne, np. te marki Florina.
Gdy warzywa zmiękną, można wszystko przełożyć do jednego naczynia, np. garnka ze stali nierdzewnej, który nie wchodzi w interakcję z jedzeniem. Garnki z oferty Florina posiadają grube dno dzięki czemu nie przypalają się zbyt łatwo, dlatego przyrządzisz swoje leczo, unikając nieprzyjemnych niespodzianek.
Czytaj także: Kabaczek smażony - w cieście czy panierce?
Sięgnij też po wyciskacz do czosnku i wykorzystaj go do zmiażdżenia ząbków czosnku. Z nawet najbardziej twardymi okazami poradzą sobie praski od Florina. Dodaj ulubione przyprawy, np. sól, paprykę słodką i pieprz. Do wymieszania dania zastosuj łopatkę wykonaną z materiałów sztucznych lub drewna. Tego rodzaju nierysujące naczyń, a zarazem odporne na działanie wysokich i niskich temperatur przybory kuchenne znajdziesz w ofercie marki Florina.
Na koniec dolej do swojego dania odrobinę wody i duś przez kolejne 15 minut na małym ogniu.
Jak widać, wykonanie przepisu na leczo z kabaczka i kiełbasy nie zajmuje wiele czasu. Leczo możesz jeść bez żadnych dodatków lub np. z pieczywem albo ziemniakami czy ryżem. Te dwie ostatnie opcje są jednak znacznie bardziej niekonwencjonalne.
Czyta także: 5 pomysłów na przetwory z cukinii - przepisy
Leczo z kabaczka do słoików
Jeśli chcesz zatrzymać smak kabaczka na dłużej, przyrządź leczo z kabaczka na zimę, które umieścisz w słoikach. Proces wekowania opiera się tu na następujących czynnościach:
• wyparzeniu słoików i nakrętek,
• przełożeniu jedzenia do słoików, pozostawiając kilka centymetrów odstępu od brzegów słoika,
• dokładnym zakręceniu słoika,
• umieszczeniu na dnie garnka ściereczek i poustawianiu na dnie słoików – w sklepie Florina znajdziesz garnki o grubym dnie idealnie nadające się do pasteryzacji,
• zalaniu słoików na ¾ wysokości wodą,
• gotowaniu całości przez około 20-30 minut.
Czytaj także: Przetwory z kabaczka - 5 pomysłów
Zastanów się, czy Twoje leczo z kabaczkiem na zimę zawiera mięso. Jeżeli tak, poddaj słoiki tyndalizacji, a więc trzykrotnemu procesowi pasteryzacji z przerwą trwającą 24 godziny pomiędzy każdą pasteryzacją.
Pamiętaj, by słoiki dokładnie dokręcić i przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Dzięki temu smakiem ulubionego dania będziesz mógł cieszyć się również w miesiące jesienno-zimowe. Po odkręceniu słoika z pewnością wrócą do Ciebie letnie wspomnienia i smaki. Następnie wystarczy przełożyć zawartość na patelnię lub do garnka i podgrzać swoje danie.
Czytaj także: Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?