Langosz
Langosz to dobrze znany, podawany przy wielu okazjach specjał kuchni węgierskiej. Chciałbyś spróbować tego wyjątkowego placka? Wcale nie musisz jechać nad Balaton! Wyjmij z lodówki kilka popularnych produktów i spróbuj, jak smakuje langosz podany w najlepszej restauracji – Twoim domu!
Smakowita podróż na Węgry. Czym jest langosz i jak go przygotować?
Co to jest langosz? Najprościej można powiedzieć, że jest to drożdżowy placek przygotowywany z ziemniaków, cukru, soli i mąki pszennej. Po wyrobieniu ciasto smażone jest w głębokim oleju. Gotowy langosz bywa serwowany z masłem czosnkowym, żółtym serem, szynką, albo w wersji na słodko - ze śmietaną i cukrem.
Węgierski langosz znany jest także na Słowacji i w Czechach. W Polsce spróbujesz go w Cieszynie lub Bielsku-Białej.
Ciekawostką jest pochodzenie węgierskiego placka. Jego pierwowzorem była włoska focaccia, czyli płaski chlebek wypiekany od czasów starożytnego Rzymu. Na pytanie „langosz – co to?” można więc odpowiedzieć, że danie z wielowiekową tradycją!
Langosz - przepis na oryginalną wersję
Jak przyrządzić langosz? Przepis na węgierski placek zawiera tylko kilka popularnych składników. Do przyrządzenia ok. 6-7 placków potrzebujesz:
- 2,5 szklanki mąki pszennej;
- 7 g suchych drożdży (albo 20 g drożdży świeżych);
- 1 szklankę mleka;
- 150 g ugotowanych ziemniaków;
- po szczypcie soli i cukru.
Jak zrobić langosz po węgiersku? Na początek weź tłuczek do ziemniaków i rozgnieć dokładnie ziemniaki. Jeśli są ciepłe, zaczekaj aż przestygną.
Następnie przygotuj drożdże. Używasz świeżych? Wymieszaj je z lekko podgrzanym mlekiem do połączenia się całości w jednolity płyn. Potem dodaj mąkę, sól, cukier i ziemniaki. Wyrabiaj ciasto, aż będzie sprężyste.
W przypadku stosowania drożdży suchych nie musisz rozrabiać ich z mlekiem. Po prostu umieść w misce wszystkie składniki i wyrób ciasto. Gotowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno już dobrze wyrosnąć.
Teraz potrzebna będzie Ci spora patelnia (najlepiej sprawdzi się patelnia nieprzywierająca). Wylej na nią dużą porcję oleju, w którym będzie smażył się Twój langosz – przepis oryginalny niestety nie należy do najbardziej dietetycznych. Odrywaj dłońmi kawałki ciasta, delikatnie rozpłaszczaj je na placki i smaż z obu stron na złoty kolor. Wykładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Przepis na langosz możesz też zmodyfikować i placki upiec w piekarniku – będą mniej kaloryczne i bardziej odpowiednie dla osób na diecie lub z problemami trawiennymi. Nie będzie to już jednak oryginalny sposób przyrządzenia dania, więc smak langosza również stanie się nieco inny niż w oryginalnej wersji.
Langosz - jak przygotować idealne ciasto i wyśmienite dodatki
Jeśli nie przyrządzasz zbyt często ciasta drożdżowego albo jeszcze nigdy nie wyszło tak idealnie, jak tego oczekiwałeś, możesz zastanawiać się jak zrobić langosz, aby na pewno się udał. Spokojnie! Mamy dla Ciebie kilka wskazówek.
Po pierwsze, jeśli masz robot kuchenny albo mikser z hakiem do ciasta drożdżowego, wykorzystaj urządzenie do wyrabiania ciasta. Będzie ono wówczas dobrze napowietrzone, a co za tym idzie - bardziej miękkie i puszyste.
Po drugie, zanim przyrządzisz ciasto na langosz z ziemniakami ze świeżych drożdży, możesz zrobić rozczyn. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że ciasto pięknie wyrośnie! Na czym to polega? Do miseczki wkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i zalej całość letnim mlekiem. Nie może być ono gorące, bo wówczas zniszczysz drożdże! Jeśli masz termometr kuchenny, postaraj się, aby mleko miało temperaturę ok. 35°C. Wymieszaj całość. Następnie dodaj 3 łyżki mąki pszennej i znów dokładnie zamieszaj. Przykryj rozczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Po tym czasie postępuj tak, jak w podstawowym przepisie. Użyte składniki odejmij od wcześniej podanych.
Trzecia kwestia to naczynia stosowane do smażenia placków. Sprawdzi się zarówno stalowa patelnia, jak i patelnia aluminiowa. Najważniejsze jest to, aby znajdujący się na niej olej naprawdę dobrze rozgrzać przed umieszczeniem w nim langoszy. Dzięki temu placki wchłoną też mniej tłuszczu.
Do przewracania placków z kolei najlepiej sprawdzi się silikonowa łopatka.
Langosz na imprezę? Praktyczne wskazówki i pomysły na podanie
Węgierski langosz to nie tylko świetny pomysł na obiad czy kolację. Węgierskie placki możesz także podać w trakcie rodzinnego przyjęcia albo spotkania ze znajomymi. Na pewno wzbudzą zainteresowanie! Z czym je serwować? To już zależy od kulinarnych upodobań Twoich i zaproszonych gości!
Langosz w wersji tradycyjnej
Najbardziej popularną wersją jest langosz ze śmietaną. Możesz podać go posypanego cukrem (tak jak w Polsce często jada się placki ziemniaczane). Druga wersja langoszów ze śmietaną to podanie ich na wytrawnie, posypanych startym żółtym serem.
Langosz można także posypać pokrojoną w drobną kosteczkę szynką albo boczkiem. W tym drugim przypadku warto najpierw podsmażyć boczek z cebulką i dopiero taki dodatek umieścić na plackach.
Węgierskie placki z serem
Wytrawne langosze w wersji wegetariańskiej? Podawaj je z serami! Poza żółtym możesz użyć wielu innych serów – wybierz takie, które lubisz najbardziej! Dobrze sprawdzi się pokruszona bryndza. Możesz też podać langosze ze startą na grubych oczkach tarki mozzarellą. Wybierz wówczas ser w kawałku, a nie kulkę z zalewy!
Langosz z mięsem? Oczywiście!
Jeśli na przyjęciu zamierzasz zaserwować węgierskie placki w formie głównego dania na ciepło, przygotuj langosza z gyrosem albo gulaszem. Placek w tej wersji na pewno będzie bardzo sycący i na długo zaspokoi głód wszystkich biesiadników.
Langosze na słodko
A może szukasz jeszcze bardziej oryginalnego pomysłu? W takim razie podaj langosza na słodko! Po prostu ciepłe placki posyp cukrem! Czasem spotyka się też nieco inną wersję – langosze podawane z konfiturami. Ta opcja na pewno zainteresuje miłośników słodkości! Jeśli się na nią zdecydujesz, przygotuj placki bez ziemniaków. Konfitury o wiele lepiej komponują się z takim smakiem! Jak to zrobić? Zachowaj dokładnie te same składniki i ich proporcje co w podanym przez nas przepisie – pomiń jedynie ziemniaki.
Węgierski langosz to wyjątkowy placek, który smakuje niemal każdemu, kto zdecyduje się go spróbować. Podawany na wiele różnych sposobów znajdzie adresatów zarówno wśród osób lubiących dania słodkie, jak i tych, którzy wolą wytrawne posiłki. W obu wersjach jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód. Jeśli więc tylko masz ochotę na kulinarne eksperymenty (albo sentymentalną podróż na Węgry), koniecznie wypróbuj nasz przepis!
Czytaj także:
Jak zrobić pizzę na patelni?
Sos tzatziki – szybki przepis
Sos tatarski – przepis idealny!
Jak zrobić sos pieczarkowy?
Jak zrobić sos czosnkowy?
Jak zrobić sos koperkowy?
Jak zrobić sos pomidorowy?