Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Szakszuka – 4 przepisy na idealne śniadanie

2022-08-12
Szakszuka – 4 przepisy na idealne śniadanie

Szakszuka do śniadania doskonałe – pełne smaku, witamin, białka. Pożywne i naprawdę smaczne. Nic więc dziwnego, że tak wiele osób chętnie ją przygotowuje. I to na wiele różnych sposobów. Jak zrobić szakszukę? Oto kilka naszych pomysłów.


Szak wyszukał – te musisz mieć

  Szakszuka ze szpinakiem, a może z chorizo? Cokolwiek masz, musisz mieć kilka materiałów, które w tym zakresie występuje zawsze. To oczywiście pomidory, ale także papryka, czosnek i jajka. To tunezyjskie danie ma jednak wiele odmiana, każdy w domu robi je tak, jak lubi. Dlatego też niejednokrotnie szakszukę, aby przygotować się na językach, bez dodatku papryki, także z przeróżnymi dodatkami, które sprawiają, że śniadanie jest jeszcze smaczniejsze. W tym celu musisz mieć też konkretne akcesoria. Co Ci się przyda?

●        Patelnia  – bez niej szakszuka nie da rady powstać. Oczywiście możesz próbować robić ją w niskim garnku, jednak to nie to samo.

●        Pokrywka  – w momencie, w którym na prawie gotowym daniu wylądują już jajka.

●        Nóż – oczywiście ostry, by móc prowadzić pokroić wszystkie warzywa.

       Wyciskacz do czosnku  – najlepszy, przez wykonanie zadaniasnek i jednocześnie nie kroić iść. Dla osób, które nie przepadają za zapachem czosnku na dłoniach, do świetnego rozwiązania.

●        Łopatki  – do spełniania i spełniania gotowej szakszuki.  

Czytaj także:

●         Fasolka po bretosku – przepis, który musisz mieć!

●         Patelnie nieprzywierające - dlaczego warto mieć je w swojej kuchni?

●         Co warto mieć w swojej kuchni, by gotować zdrowo i być fit

Szakszuka – przepis oryginalny

   Najpierw warto poznać oryginalny przepis na szakszukę, by móc później zmieniać go zgodnie ze swoimi potrzebami. Oryginalna jest szakszuka z papryką, a nie ta z samymi pomidorami. Warto o tym pamiętać. Aby przygotować dwie porcję potrzebujesz: 

● 1 paprykę,

● 400 gramów pomidorów,

● 2 ząbki czosnku,

● oliwkowy,

● kuminu,

● 2 jajka,

● łyżeczki harissa (można przeszło się jeszcze koncentratem pomidorowym z uzupełnieniami ilości chili, słodkiej papryki oraz kolendry).

Szakszukę powinno się posypać natką pietruszki i zajadać z chlebkiem pita. Zacznij od pokrojenia wszystkich wyłącznie w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj paprykę i harissę, kumin oraz czosnek. Smaż tak długo, aż papryka zmięknie. Następnie dodaj pomidory, dopraw całość solą i pieprzem i smaż sos przez około 10 minut. Teraz wbij jajka w szakszukę i przykryj patelnię pokrywką. Całość będzie gotowa, gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie jeszcze odrobinę płynne. Całość podawaj na patelni bądź na talerzach. Tak właśnie wygląda szakszuka. Przepis podstawowy powinien spodobać się każdemu, kto kocha warzywa i wyraziste połączenia smakowe.

Czytaj także:

●         Przepis na żeberka duszone w garnku

●         Naleśniki zapiekane z serem. Przepis na kamerę

Szakszuka z chorizo

  Jak jeszcze może wyglądać szakszuka? Przepisy są przeróżne, jednak wśród najpopularniejszych znajdziesz właśnie dodatek chorizo, dzięki czemu danie staje się jeszcze bardziej pikantne. Już bardziej w stylu hiszpańskim, niż tunezyjskim. Jak zrobić taką szakszukę? Wystarczy pokroić chorizo w cienkie plasterki i usmażyć razem z resztą warzyw. Chorizo będzie wyraziste, ale odda swój smak również samemu sosowi

Szakszuka z ciecierzycą

   Osoby, które chcą dorzucić trochę więcej warzyw do swojego śniadania, z pewnością zainteresują się tym przepisem. Jak prezentuje się ta szakszuka? Przepis jest banalnie prosty – wystarczy do sosu dodać około 100 gramów ugotowanej bądź wyciągniętej z zalewy ciecierzycy. Ta stanie się jeszcze bardziej miękka podczas gotowania. Szakszuka będzie naprawdę pyszna. 

Zielona szakszuka

  Nazwa pochodzi od koloru samego dania. Nie ma ono jednak zbyt wiele wspólnego z oryginalną szakszuką. W sosie znajduje się bowiem szpinak, brukselka, cebula, groszek i inne ulubione zielone warzywa. To eksperyment, który nie każdemu zasmakuje. Warto jednak spróbować

Szakszuka to śniadanie, które podawane jest w dużych restauracjach i domowych kuchniach. Jest pyszne, pożywne i bardzo różnorodne. Z całą pewnością warto je zrobić!

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2022

Polecane

pixel