Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić makaron Udon?

2023-09-08
Jak zrobić makaron Udon?

Kitsune-udon to jedno z najsłynniejszych dań kuchni japońskiej. Jego wykonanie nie byłoby możliwe bez makaronu Udon. Makaron ten wykorzystasz jednak nie tylko do przygotowania znanej japońskiej zupy – z jego pomocą wyczarujesz o wiele więcej pysznych dań. Odmienisz nim też smak tradycyjnych potraw!

makaron udon

Czym jest makaron Udon?

Co wyróżnia makaron Udon? Na pewno jest to jego specyficzny kształt. Udon to gruby, miękki i długi makaron zrobiony z mąki pszennej. W Japonii jest on popularny od ok. VIII w. Początkowo podawano go jedynie z okazji ważnych świąt o charakterze religijnym. Z czasem jednak Udon zaczęto serwować także na co dzień.
Dziś Udon (makaron rodem z Japonii) najczęściej stanowi jeden z dodatków do rozgrzewającego, dość ostrego bulionu. To połączenie stanowi podstawę kitsune-udon – znanego w całej Japonii, tradycyjnego dania.

Czy istnieją różne rodzaje makaronu Udon?

Makaron Udon tradycyjnie zawsze wykonywany jest dokładnie tak samo – do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie 3 składników!
Jeśli jednak chcesz, możesz złamać zasady i dodać do makaronu Udon przyprawy. Już łyżeczka curry odmieni jego smak i nada ciekawą, żółtopomarańczową barwę!
Kolor makaronu nieco zmienia się także w czasie gotowania go i podawania na różne sposoby. Jeśli np. wrzucisz makaron do ciemnego bulionu na bazie sosu sojowego, zyska bardzo apetyczną złotobrązową barwę.

Jak przygotować tradycyjny makaron Udon w domu?

Czy w domu samodzielnie można przygotować makaron Udon? Przepis jest bardzo prosty i niewiele różni się od przyrządzania makaronów znanych także w Polsce. Na początek przygotuj składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej;
  • 250 ml wody;
  • 20 g soli.

Udon makaron - przepis

Jak zrobić makaron Udon? Podgrzej wodę, tak aby była ciepła (ale nie gorąca!) i rozpuść w niej sól. Na stolnicę wyłóż mąkę, dodaj wodę z solą i zacznij ugniatać ciasto. Na przemian rozpłaszczaj je i zgniataj w kulkę – całą procedurę powtórz kilka razy. Kiedy ciasto na makaron stanie się elastyczne, zawiń je w bawełnianą ściereczkę i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy o szerokości ok. 4 mm. Teraz weź duży garnek, zagotuj w nim wodę i wrzuć makaron do wrzątku. Zamieszaj i gotuj ok. 8 minut.
Kiedy wiesz już jak zrobić Udon, możesz częściej cieszyć się jego smakiem – domowa wersja będzie na pewno o wiele lepsza niż ta, którą znajdziesz w sklepach! Japoński makaron wykorzystasz nie tylko do dań rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale też wielu innych potraw. Przepis z makaronem Udon to chociażby: makaron podany z kurczakiem, warzywami albo tofu.

Jak podawać makaron Udon? Sosy i dodatki do Udon

Zastanawiasz się, do czego jeszcze pasuje makaron Udon? Z czym podawać ten japoński przysmak? Jeśli tak, mamy dla Ciebie garść inspiracji! Przygotuj więc ulubiony garnek do gotowania makaronu (np. garnek ze stali nierdzewnej) i bulionówki, w których podasz pyszne dania prosto z Japonii. A potem wypróbuj proste przepisy na potrawy takie jak:

  • Zupa z makaronem Udon. Może to być szybki ramen albo zupa w stylu japońskim, w której pojawią się także tradycyjne składniki polskich zup.
  • Zupa Udon, czyli tak naprawdę klasyczne kitsune-udon. Jeśli nigdy go nie próbowałeś, nie bój się eksperymentów! Tak naprawdę wcale nie jest trudno przygotować zupę Udon. Przepis znajdziesz w wielu miejscach!

Pamiętaj przy tym, że zupy Udon wcale nie trzeba jeść pałeczkami – zamiast tego sięgnij po prostu po klasyczne sztućce!

  • Makaron Udon z tofu, a więc pyszne danie w stylu wege. Udon z tofu podawaj zawsze z warzywami – w bulionie albo podsmażony.
  • Dania z makaronem Udon i kurczakiem. Tutaj masz bardzo szerokie pole do popisu! Na uwagę zasługuje zarówno makaron Udon z warzywami i kurczakiem, jak i kurczak teriyaki z makaronem Udon. A może zasmakuje Ci Udon z kurczakiem w słodko-pikantnym sosie Hoisin? Eksperymentuj i próbuj różnych wariantów.

Nie wiesz, od czego zacząć? Dobrym pomysłem będzie klasyka, czyli wspomniany już makaron Udon w sosie teriyaki.

Jak ugotować makaron Udon w innych wariantach?

Azjatyckie makarony świetnie smakują nie tylko podane w towarzystwie mięs lub tofu. Na głębokie talerze lub miski możesz też wyłożyć np. Udon z krewetkami! Taki przepis na makaron Udon nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jego przyrządzenie nie zajmie Ci też zbyt wiele czasu – by cieszyć się smakiem makaronu z owocami morza, wystarczy kwadrans!
Jeszcze inny przepis na Udon? Może sałatka? Nie musisz nawet wykorzystywać zbyt wielu naczyń! Wystarczy garnek emaliowany, w którym ugotujesz, a potem ostudzisz makaron. Połącz go następnie z jajkiem, ogórkiem i rzodkwią. Na koniec przyda się sos w stylu japońskim, z którym podasz sałatkę z makaronem Udon. Przepisy znajdziesz z łatwością – albo wymyślisz samodzielnie. Niech pojawi się w nich np. sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy!

Jakie są właściwości odżywcze makaronu Udon?

Czy warto wprowadzić do swojej diety makaron Udon? Skład tego przysmaku dowodzi, że – tak jak i inne pszenne makarony – jest on przede wszystkim źródłem węglowodanów. Zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza. Jeśli więc nie stosujesz medycznej diety eliminacyjnej, nie ma przeszkód, aby makaron Udon pojawiał się w Twojej kuchni. Podawany z warzywami oraz dobrym źródłem białka (mięso, jaja, owoce morza, tofu) może stanowić składnik właściwie zbilansowanego posiłku.

Lubisz azjatycką kuchnię? W takim razie zapewne już pierwsza łyżka zupy Udon zachwyci Cię smakiem. A jeśli nigdy nie próbowałeś dań w japońskim stylu? Być może to najwyższa pora, aby to zmienić! Wystarczy kilka przypraw i typowo japoński makaron, aby odkryć pierwsze tajniki kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni!

Czytaj także:
Zupa tajska - jak zrobić ją dobrze?
Makaron smażony po chińsku - szybki i smaczny obiad!
Sos ostrygowy
Sos sojowy - jak go wykorzystać?
Patelnie wok - co musisz o nich wiedzieć?
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać
Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ
Zupa meksykańska - jak przyrządzić?
Zupa z soczewicy - poznaj najlepsze przepisy!
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Kiszenie kapusty - jak zrobić?

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

pixel