Jak zrobić makaron Udon?
Kitsune-udon to jedno z najsłynniejszych dań kuchni japońskiej. Jego wykonanie nie byłoby możliwe bez makaronu Udon. Makaron ten wykorzystasz jednak nie tylko do przygotowania znanej japońskiej zupy – z jego pomocą wyczarujesz o wiele więcej pysznych dań. Odmienisz nim też smak tradycyjnych potraw!
Czym jest makaron Udon?
Co wyróżnia makaron Udon? Na pewno jest to jego specyficzny kształt. Udon to gruby, miękki i długi makaron zrobiony z mąki pszennej. W Japonii jest on popularny od ok. VIII w. Początkowo podawano go jedynie z okazji ważnych świąt o charakterze religijnym. Z czasem jednak Udon zaczęto serwować także na co dzień.
Dziś Udon (makaron rodem z Japonii) najczęściej stanowi jeden z dodatków do rozgrzewającego, dość ostrego bulionu. To połączenie stanowi podstawę kitsune-udon – znanego w całej Japonii, tradycyjnego dania.
Czy istnieją różne rodzaje makaronu Udon?
Makaron Udon tradycyjnie zawsze wykonywany jest dokładnie tak samo – do jego przyrządzenia potrzebujesz zaledwie 3 składników!
Jeśli jednak chcesz, możesz złamać zasady i dodać do makaronu Udon przyprawy. Już łyżeczka curry odmieni jego smak i nada ciekawą, żółtopomarańczową barwę!
Kolor makaronu nieco zmienia się także w czasie gotowania go i podawania na różne sposoby. Jeśli np. wrzucisz makaron do ciemnego bulionu na bazie sosu sojowego, zyska bardzo apetyczną złotobrązową barwę.
Jak przygotować tradycyjny makaron Udon w domu?
Czy w domu samodzielnie można przygotować makaron Udon? Przepis jest bardzo prosty i niewiele różni się od przyrządzania makaronów znanych także w Polsce. Na początek przygotuj składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej;
- 250 ml wody;
- 20 g soli.
Udon makaron - przepis
Jak zrobić makaron Udon? Podgrzej wodę, tak aby była ciepła (ale nie gorąca!) i rozpuść w niej sól. Na stolnicę wyłóż mąkę, dodaj wodę z solą i zacznij ugniatać ciasto. Na przemian rozpłaszczaj je i zgniataj w kulkę – całą procedurę powtórz kilka razy. Kiedy ciasto na makaron stanie się elastyczne, zawiń je w bawełnianą ściereczkę i odłóż w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i pokrój na pasy o szerokości ok. 4 mm. Teraz weź duży garnek, zagotuj w nim wodę i wrzuć makaron do wrzątku. Zamieszaj i gotuj ok. 8 minut.
Kiedy wiesz już jak zrobić Udon, możesz częściej cieszyć się jego smakiem – domowa wersja będzie na pewno o wiele lepsza niż ta, którą znajdziesz w sklepach! Japoński makaron wykorzystasz nie tylko do dań rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni, ale też wielu innych potraw. Przepis z makaronem Udon to chociażby: makaron podany z kurczakiem, warzywami albo tofu.
Jak podawać makaron Udon? Sosy i dodatki do Udon
Zastanawiasz się, do czego jeszcze pasuje makaron Udon? Z czym podawać ten japoński przysmak? Jeśli tak, mamy dla Ciebie garść inspiracji! Przygotuj więc ulubiony garnek do gotowania makaronu (np. garnek ze stali nierdzewnej) i bulionówki, w których podasz pyszne dania prosto z Japonii. A potem wypróbuj proste przepisy na potrawy takie jak:
- Zupa z makaronem Udon. Może to być szybki ramen albo zupa w stylu japońskim, w której pojawią się także tradycyjne składniki polskich zup.
- Zupa Udon, czyli tak naprawdę klasyczne kitsune-udon. Jeśli nigdy go nie próbowałeś, nie bój się eksperymentów! Tak naprawdę wcale nie jest trudno przygotować zupę Udon. Przepis znajdziesz w wielu miejscach!
Pamiętaj przy tym, że zupy Udon wcale nie trzeba jeść pałeczkami – zamiast tego sięgnij po prostu po klasyczne sztućce!
- Makaron Udon z tofu, a więc pyszne danie w stylu wege. Udon z tofu podawaj zawsze z warzywami – w bulionie albo podsmażony.
- Dania z makaronem Udon i kurczakiem. Tutaj masz bardzo szerokie pole do popisu! Na uwagę zasługuje zarówno makaron Udon z warzywami i kurczakiem, jak i kurczak teriyaki z makaronem Udon. A może zasmakuje Ci Udon z kurczakiem w słodko-pikantnym sosie Hoisin? Eksperymentuj i próbuj różnych wariantów.
Nie wiesz, od czego zacząć? Dobrym pomysłem będzie klasyka, czyli wspomniany już makaron Udon w sosie teriyaki.
Jak ugotować makaron Udon w innych wariantach?
Azjatyckie makarony świetnie smakują nie tylko podane w towarzystwie mięs lub tofu. Na głębokie talerze lub miski możesz też wyłożyć np. Udon z krewetkami! Taki przepis na makaron Udon nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych. Jego przyrządzenie nie zajmie Ci też zbyt wiele czasu – by cieszyć się smakiem makaronu z owocami morza, wystarczy kwadrans!
Jeszcze inny przepis na Udon? Może sałatka? Nie musisz nawet wykorzystywać zbyt wielu naczyń! Wystarczy garnek emaliowany, w którym ugotujesz, a potem ostudzisz makaron. Połącz go następnie z jajkiem, ogórkiem i rzodkwią. Na koniec przyda się sos w stylu japońskim, z którym podasz sałatkę z makaronem Udon. Przepisy znajdziesz z łatwością – albo wymyślisz samodzielnie. Niech pojawi się w nich np. sos sojowy, sok z cytryny oraz przyprawy!
Jakie są właściwości odżywcze makaronu Udon?
Czy warto wprowadzić do swojej diety makaron Udon? Skład tego przysmaku dowodzi, że – tak jak i inne pszenne makarony – jest on przede wszystkim źródłem węglowodanów. Zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz żelaza. Jeśli więc nie stosujesz medycznej diety eliminacyjnej, nie ma przeszkód, aby makaron Udon pojawiał się w Twojej kuchni. Podawany z warzywami oraz dobrym źródłem białka (mięso, jaja, owoce morza, tofu) może stanowić składnik właściwie zbilansowanego posiłku.
Lubisz azjatycką kuchnię? W takim razie zapewne już pierwsza łyżka zupy Udon zachwyci Cię smakiem. A jeśli nigdy nie próbowałeś dań w japońskim stylu? Być może to najwyższa pora, aby to zmienić! Wystarczy kilka przypraw i typowo japoński makaron, aby odkryć pierwsze tajniki kuchni Kraju Kwitnącej Wiśni!
Czytaj także:
Zupa tajska - jak zrobić ją dobrze?
Makaron smażony po chińsku - szybki i smaczny obiad!
Sos ostrygowy
Sos sojowy - jak go wykorzystać?
Patelnie wok - co musisz o nich wiedzieć?
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać
Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ
Zupa meksykańska - jak przyrządzić?
Zupa z soczewicy - poznaj najlepsze przepisy!
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Kiszenie kapusty - jak zrobić?