Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Zupa z soczewicy

2023-09-06
Zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy to idealny pomysł na lekki, a zarazem bardzo zdrowy i sycący obiad. Soczewica zawiera spore ilości błonnika i białka, jest też źródłem cennych witamin i minerałów. Jeśli więc nigdy nie próbowałeś takiej zupy, najwyższa pora to zmienić! Poznaj przepis na najlepszą zupę z soczewicy!

zupa z soczewicy

Jak przygotować pyszną zupę z soczewicy, która dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych?

Jak przyrządzić zupę z soczewicy? Przepis wcale nie jest trudny! Przygotuj kilka składników i od razu możesz zabierać się do pracy! Pamiętaj jedynie, że soczewica (zwłaszcza zielona) wymaga dłuższego gotowania. Jeśli więc nie masz zbyt wiele czasu, zamiast suchej soczewicy, użyj wersji z puszki. Co jeszcze będzie Ci potrzebne? Przygotuj 120 g czerwonej soczewicy oraz:

  • 2 łyżki oliwy;
  • cebulę;
  • ząbek czosnku;
  • marchew;
  • 4 ziemniaki;
  • 800 ml bulionu (lub rosołu);
  • puszkę krojonych pomidorów;
  • ½ szklanki śmietany 18%;
  • przyprawy: kurkumę, sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę.

Aby powstała najprostsza zupa z soczewicy, przygotuj większy garnek i zeszklij w nim na oliwie pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Nie ma większego znaczenia, czy będzie to garnek emaliowany, czy też garnek ze stali nierdzewnej – najważniejsze, by wygodnie Ci się z niego korzystało. Bardzo dobrze sprawdzają się np. garnki z grubszym dnem (ciepło równomiernie się w nich rozchodzi).
Kiedy cebula w garnku się zeszkli, dodaj pokrojoną w plastry lub kostkę marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż jeszcze minutę i wrzuć do garnka pokrojone w kostkę ziemniaki oraz soczewicę (jeśli używasz suchej). Wymieszaj wszystko, zalej bulionem i gotuj ok. 15 minut. Mniej więcej w połowie gotowania dodaj przyprawy. Teraz dorzuć pomidory z puszki (oraz soczewicę, jeśli wybrałeś wersję z puszki) i gotuj kolejne 15 minut. Zabiel całość śmietaną i ewentualnie dopraw do smaku.
Zupa z soczewicy jest gotowa! Zdejmij garnek z palnika, weź głębokie talerze i nakładaj zupę. Możesz też odstawić ją do lodówki i podać następnego dnia. Zupa z soczewicy równie dobrze co w wersji z ziemniakami smakuje także podana z ryżem albo grzankami (w tej wersji warto zblendować ją na krem).

Zupa z soczewicy czerwonej czy zielonej? Poznaj różnice!

Niezależnie od tego, czy wybierzesz zieloną, czy czerwoną soczewicę, jesteśmy pewni, że każda chochla Twojej zupy będzie tak samo smaczna! Na czym polega różnica? Wyczujesz ją w smaku i konsystencji soczewicy.
Zupa z soczewicy czerwonej ma łagodniejszy smak – istnieje spora szansa, że polubią ją także Twoje dzieci. Czerwona soczewica smakuje dość neutralnie i jest lekko słodkawa. Ugotujesz ją bardzo szybko (wystarczy ok. 20 minut). Po przyrządzeniu jej konsystencja staje się zbita, „papkowata”, co w naturalny sposób zagęszcza zupę. Czerwona soczewica zawiera też duże ilości błonnika.
Każda łyżka zupy z soczewicy zielonej będzie z kolei pełna białka. Ten rodzaj soczewicy ma bardziej zdecydowany, lekko pikantny smak. Zielona soczewica wymaga dłuższego gotowania (ok. 40 minut), a jej konsystencja pozostaje bardziej płynna.

Zupa z soczewicy z ziemniakami i przyprawami. O jakie jeszcze dodatki warto wzbogacić jej smak?

Próbowałeś już klasycznej zupy z soczewicy z ziemniakami i polubiłeś jej smak? W takim razie pora urozmaicić to danie! Bulionówki lub talerze możesz napełnić także innymi wersjami takiej zupy:

  • bardzo dobrze smakuje zupa z soczewicy z pomidorami świeżymi (dodaj je w tym samym czasie, w którym użyłbyś pomidorów z puszki);
  • zamiast ziemniaków do zupy dodaj makaron – nie gotuj go jednak w zupie, ale osobno i podaj od razu na talerz;
  • zmień nieco ilość i rodzaj przypraw! Zupa z soczewicy świetnie smakuje doprawiona oregano, tymiankiem, curry i posiekaną świeżą pietruszką;
  • do zupy z soczewicy możesz też dodać inne warzywa, np. seler, seler naciowy czy korzeń pietruszki;
  • a może zupa z soczewicy z mleczkiem kokosowym? Mleczko dobrze sprawdzi się jako zamiennik śmietany w wegańskiej wersji zupy.

Zupa z soczewicy w wersji wegańskiej

Wegańska zupa z soczewicy? Nic prostszego! Soczewica to jedna z tych roślin strączkowych, którą – z uwagi na dużą zawartość białka – warto wprowadzić do diety wegańskiej. Najprostszym sposobem na zamianę tradycyjnej zupy w bezmięsną będzie przyrządzenie jej na bazie bulionu warzywnego, a nie mięsnego. Na koniec warto też, zamiast tradycyjnej śmietany, użyć wspomnianego już mleka kokosowego albo śmietany wegańskiej.

Zupa z soczewicy to pyszna potrawa, która sprawdzi się w Twojej kuchni zawsze, gdy masz ochotę na zdrowy obiad! Zależnie od tego, jakich przypraw (i którego typu soczewicy) użyjesz, rozgrzeje Cię albo zmieni się w lekki posiłek idealny na letnie dni.

Czytaj także:
Zupa ogórkowa - jak zrobić najlepszą?
Najlepsza zupa gulaszowa - jak ją przygotować?
Aromatyczna zupa grzybowa - sprawdź, jak ją przyrządzić!
Zupa pomidorowa - szybko i smacznie!
Zupa meksykańska - jak przyrządzić?
Domowa zupa pieczarkowa - jak zrobić?
Zupa cebulowa - jak ją zrobić?
Zupa szczawiowa - szybka i tania!
Zupa fasolowa - co zrobić, by była pyszna?
Zupa tajska - jak zrobić ją dobrze?
Zupa dyniowa – najlepszy jesienny przepis
Rosół z kaczki - tradycyjny przepis, który warto znać
Bohater niedzielnych obiadów - ROSÓŁ

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

pixel