Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!
Kasza bulgur powstaje z ugotowanych, a potem dobrze wysuszonych ziaren pszenicy. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni tureckiej oraz kuchniach Bliskiego Wschodu. Aczkolwiek nie tylko. Kaszę bulgur dodasz także do dań wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej.
Kasza bulgur - wszechstronny składnik śródziemnomorskiej diety
W sklepach kasza bulgur jest dostępna w 3 wersjach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Dzięki temu z łatwością dobierzesz rozmiar kaszy do przyrządzanego właśnie dania tak, by nie tylko pysznie smakowało, ale też jak najlepiej prezentowało się na talerzu.
Do jakich potraw dodawać bulgur? Kasza jest na tyle uniwersalna, a jej smak neutralny, że wykorzystasz ją zarówno jako dodatek do potraw wytrawnych, jak i tych na słodko. Kasza bulgur sprawdza się więc do obiadu, śniadania, ale też jako dodatek do przekąsek i deserów. Do przyrządzenia większości dań, poza składnikami, potrzebny będzie Ci jedynie ulubiony garnek!
Jakie są sekrety odżywcze kaszy bulgur? Dlaczego warto wprowadzić ją do swojej diety?
Co znajduje się w kaszy bulgur? Wartości odżywcze prezentują się na tyle dobrze, że po ten rodzaj kaszy mogą sięgać sportowcy, osoby na diecie odchudzającej, a nawet kobiety w ciąży. W 100 g kaszy bulgur znajduje się aż 12 g białka, a jednocześnie – jedynie 1,3 g tłuszczu. Tak jak inne kasze, również bulgur w większości zawiera węglowodany – jest więc źródłem łatwoprzyswajalnej energii.
Bulgur może też stanowić składnik dań przeznaczonych dla osób z cukrzycą – indeks glikemiczny kaszy bulgur to jedynie 46. Kaszy tej nie powinny jedynie jadać osoby z nietolerancją glutenu.
Kasza bulgur - właściwości
O czym szczególnie warto pamiętać, wybierając kaszę bulgur? Właściwości tej właśnie kaszy to m.in. wspomaganie pracy układu nerwowego, jelit oraz układu krwionośnego. Wszystko dzięki obecności w kaszy bulgur dość dużych ilości magnezu, witamin z grupy B i błonnika.
Kasza bulgur dla początkujących - proste sposoby przygotowania
Jak przyrządzać kaszę bulgur? Gotowanie tego rodzaju kaszy przebiega dokładnie tak samo, jak w przypadku innych rodzajów kasz.
Na początek przygotuj wagi kuchenne – dzięki nim odmierzysz właściwą porcję kaszy. Następnie kaszę dobrze jest przepłukać, a dopiero potem nastawić do gotowania. Dzięki temu uzyskasz pyszną, smaczną kaszę bulgur. Jak gotować? Zawsze pod przykryciem, w lekko osolonej wodzie.
Czy długo trzeba czekać na przyrządzenie kaszy bulgur? Ile gotować, by była smaczna? Zazwyczaj wystarcza 13-15 minut. Po tym czasie najlepiej sprawdzić twardość kaszy, a w razie potrzeby gotować jeszcze kilka minut dłużej.
Pamiętaj też o odpowiednim przechowywaniu kaszy. Najlepiej w tym celu sprawdzają się słoiki albo pojemniki plastikowe. To świetny sposób na zabezpieczenie kaszy (oraz innych produktów sypkich) przed molami spożywczymi.
Dlaczego kasza bulgur jest idealna do szybkich i zdrowych obiadów? Niebanalny smak i dużo wartości odżywczych w jednym
Dania z kaszą bulgur przygotujesz dosłownie w 20 minut. To jednak niejedyny powód, aby do swojej kuchni wprowadzić właśnie ten rodzaj kaszy.
Obiady z dodatkiem bulgur są pyszne i sycące. Do ich przygotowania wystarcza tylko jedno naczynie: garnek ze stali nierdzewnej, patelnia albo naczynie żaroodporne.
Ponadto dania z kaszą bulgur to inwestycja w Twoje zdrowie. Spożywanie kaszy dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych oraz energii do działania. Kasza bulgur zawiera m.in. magnez, sód, potas, wapń, witaminy A, E, K oraz witaminy z grupy B.
Śniadanie pełne energii - pyszne pomysły z kaszą bulgur
Kasza bulgur na śniadanie? Oczywiście! Szczególnie dobrze smakuje przyrządzona na słodko. Przygotuj garnek emaliowany (lub inny garnek o odpowiedniej dla Ciebie pojemności), a potem pysznie i zdrowo zacznij dzień! Co będzie Ci potrzebne?
- 1,5 szklanki ulubionego mleka;
- 100 g kaszy bulgur;
- 0,5 jabłka;
- 2 łyżki żurawiny suszonej;
- banan;
- 1 łyżka miodu.
Zagotuj mleko, wsyp bulgur i gotuj ok. 15 minut. W tym czasie zetrzyj jabłko na tarce, a banana pokrój w plasterki. Do gorącej kaszy dodaj miód i jabłko i dobrze wymieszaj. Przełóż na talerz, udekoruj bananem i żurawiną. Jeśli chcesz, dodaj też odrobinę cynamonu oraz orzechów włoskich.
Bulgur na obiad – jak tworzyć sycące i smaczne dania główne?
Jak wykorzystać kaszę bulgur do obiadu? Możliwości masz naprawdę wiele! Przygotuj aromatyczne kaszotto, zupę albo podaj kaszę bulgur jako dodatek do dań mięsnych.
Najszybszy obiad z kaszą bulgur to jednak danie z dodatkiem warzyw i sera.
Kasza bulgur - obiad w 20 minut
Do przygotowania obiadu potrzebujesz:
- kaszę bulgur (70 g na 1 porcję obiadu);
- cukinię;
- czerwoną paprykę;
- 0,5 cebuli;
- 1 łyżkę oliwy;
- sól, pieprz, paprykę słodką, bazylię;
- ser halloumi albo parmezan.
Kaszę ugotuj w osolonej wodzie. Warzywa pokrój w kostkę. Rozgrzej na patelni oliwę i przełóż na nią warzywa. Podsmażaj ok. 5-6 minut. Gdy kasza będzie ugotowana, dodaj ją do warzyw. Wsyp przyprawy i wszystko dokładnie wymieszaj.
Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na suchej patelni. Na talerze wyłóż kaszę z warzywami. Posyp parmezanem albo ułóż na wierzchu plastry grillowanego sera halloumi. Pyszne, sycące danie gotowe!
Kasza bulgur jako dodatek do sałatek - przepisy pełne świeżości
Co jeszcze można przygotować z kaszą bulgur? Sałatkę! To idealny sposób na pyszną kolację albo przekąskę na przyjęciu.
Kasza bulgur - sałatka
Jak przygotować kaszę bulgur? Sałatka będzie smakowała najlepiej, jeśli kaszę ugotujesz osobno, w osolonej wodzie. Potem dodaj do niej pomidorki koktajlowe, ogórka, paprykę, szczypiorek oraz ser feta. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku. Pyszna sałatka gotowa!
Jeśli chcesz sprawić, by sałatka z kaszą bulgur nabrała ciekawszego charakteru, dodaj do niej także granata i posiekane listki świeżej mięty lub bazylii.
Wegetariańskie delicje z kaszą bulgur na czele - spróbuj faszerowanej cukinii!
Szukasz pomysłu na bezmięsne danie, które sprawdzi się podczas niedzielnego obiadu? Postaw na warzywa z kaszą bulgur, a konkretnie – faszerowaną cukinię! Do przygotowania potrzebne będą:
- 2 duże cukinie;
- 100 g kaszy bulgur;
- pomidorki koktajlowe;
- 1 cebula;
- 1 papryka;
- puszka krojonych pomidorów;
- tarty ser żółty;
- sól i pieprz do smaku.
Cukinie przekrój wzdłuż i wydrąż pestki. Kaszę ugotuj w osolonej wodzie, a paprykę, cebulę i pomidorki pokrój dość drobno. Umieść warzywa na patelni i podsmażaj ok. 5 minut. Dodaj ugotowaną kaszę, pomidory z puszki i dopraw do smaku. Gotuj ok. 2-3 minuty.
Gotowy farsz przełóż na połówki cukinii. Posyp serem i zapiekaj 15 minut w temperaturze 180°C. Kasza bulgur z cukinią najlepiej smakuje podana na ciepło.
Kasza bulgur w deserach – czy to możliwe?
Czy w ramach poobiednich słodkości można podać gościom kaszę bulgur? Deser w zdrowej wersji z pewnością okaże się hitem! Kaszę w tej wersji przygotuj z dodatkiem malin albo w formie domowego budyniu.
Kasza bulgur przez cały rok – jak dostosować przepisy sezonowo?
Przepisy z kaszą bulgur, zarówno te na dania główne, jak i sałatki czy desery, sprawdzają się przez cały rok! Swobodnie zmieniaj w nich sezonowe składniki. Zamiast cukinii, faszerować możesz np. paprykę.
Gruszki i jabłka w przepisach na słodko latem zamień na borówki, truskawki albo maliny. Zimą do kaszy dodaj z kolei mandarynki i pomarańcze!
Kasza bulgur należy do wyjątkowo smacznych i uniwersalnych produktów. Wykorzystasz ją do wielu dań. Jeśli więc do tej pory nie pojawiała się w Twojej kuchni, koniecznie to zmień! Będzie pysznie oraz o wiele zdrowiej.
Czytaj także:
Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza jęczmienna – sprawdź, jak wykorzystać ją w swojej kuchni
Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasza owsiana – poznaj ją bliżej!
Kasza manna – nie tylko dla dzieci!
Kasza orkiszowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni!