Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni?

2024-01-03
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni?

Kasza kukurydziana, z uwagi na jej drobne ziarenka i łagodny smak, najczęściej serwowana jest jako przysmak dla dzieci. Warto jednak wprowadzić ją również do dań przeznaczonych dla pozostałych członków rodziny, bo kasza kukurydziana zawiera także sporo wartości odżywczych – a przy tym nadaje potrawom pięknego, żółtego koloru.

kasza kukurydziana

Kasza kukurydziana – poznaj jej wartości odżywcze i korzyści dla Twojego zdrowia

Dlaczego warto sięgać po kaszę kukurydzianą? Przede wszystkim z uwagi na zawarte w niej wartości odżywcze. Kasza kukurydziana to bogate źródło wapnia, magnezu, witaminy A, sodu oraz potasu.
Z powodzeniem mogą w swojej kuchni stosować ją rodzice małych dzieci (nawet podczas rozszerzania diety) oraz osoby na diecie bezglutenowej.
Uważać powinni jednak diabetycy oraz osoby z insulinoopornością – w ich przypadku lepiej zrezygnować z kaszy kukurydzianej. Indeks glikemiczny w jej przypadku wynosi 70, po posiłku może więc nastąpić duży wyrzut insuliny.

Kasza kukurydziana – właściwości

Zawarte w kaszy kukurydzianej składniki odżywcze pozytywnie wpłyną na Twoje zdrowie. Witamina A dobrze oddziałuje na wzrok oraz wygląd skóry, włosów i paznokci. Kompozycja mikroelementów z kolei wspiera Twój układ odpornościowy oraz nerwowy – regularne spożywanie kaszy kukurydzianej pomaga nawet uporać się z wahaniami nastroju i nadmierną nerwowością.

Prosty przepis na idealnie sypką kaszę kukurydzianą – kuchenne podpowiedzi

Na sklepowych półkach znajdziesz zarówno kaszę kukurydzianą błyskawiczną, jak i tradycyjną. Czym się różnią? Tradycyjną kaszę kukurydzianą zawsze trzeba zagotować. Z kolei kasza błyskawiczna wymaga jedynie zalania ciepłą wodą lub mlekiem i odczekania kilku minut. Niezależnie od wybranej wersji pamiętaj, aby kaszę odpowiednio przechowywać. Najlepiej robić to w suchym miejscu, jako opakowanie wykorzystując słoiki albo pojemniki plastikowe.

Kasza kukurydziana – jak gotować na sypko?

Kasza kukurydziana najlepiej smakuje ugotowana na sypko, bez nieestetycznych grudek. Jak ugotować ją właśnie w taki sposób? Na początek wybierz odpowiedniej wielkości garnek – dobierz go do ilości kaszy, którą zamierzasz przyrządzić.
Do garnka wlej wodę albo mleko i dodaj porcję kaszy kukurydzianej. Przepis na kaszę idealną zakłada, że wody powinno być tyle samo co kaszy (czyli np. szklanka wody na szklankę kaszy). Wsyp kaszę do garnka, dodaj odrobinę oleju lub oliwy. Mieszaj do zagotowania się kaszy. Następnie przykryj garnek i gotuj na małej mocy palnika ok. 15 minut, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. Co jakiś czas kontroluj ilość płynu i w razie konieczności dolej więcej wody albo mleka.

Śniadanie z kaszą kukurydzianą – bogate i sycące pomysły

Kaszka kukurydziana na mleku najczęściej podawana jest jako śniadanie lub kolacja małym dzieciom. Czy wiesz jednak, że przyrządzisz z niej także pożywne, pyszne śniadanie dla pozostałych członków rodziny? Jak wykorzystać kaszę kukurydzianą? Przepisy na śniadanie to np. placuszki albo kasza podana jako zamiennik owsianki.
W pierwszej wersji (placuszków) połącz kaszę kukurydzianą z jajkiem, mlekiem i odrobiną miodu. Dobrze wymieszaj masę i kładź łyżką na patelnię. Smaż na złoty kolor z obydwu stron. Placki podawaj z jogurtem naturalnym oraz ulubionymi owocami.
Kaszę w formie owsianki ugotuj na mleku (świetnie w tym celu sprawdzi się garnek emaliowany albo garnek ze stali nierdzewnej z grubym dnem). Dodaj do dania trochę przypraw (cynamon, kakao, imbir) i ulubiony słodzik. Podawaj z posiekanymi orzechami, płatkami migdałowymi oraz świeżymi owocami.

Obiad z kaszą kukurydzianą – przepisy na główne dania

Dania z kaszy kukurydzianej zaserwujesz także na obiad. W tym przypadku na początek najlepiej zaopatrzyć się w wagi kuchenne – dzięki temu od razu odmierzysz właściwą ilość kaszy. Co przyrządzić?
Jednym ze smaczniejszych dań z kaszą kukurydzianą jest zapiekanka. Kaszę ugotuj w mleku lub wodzie. Ostudź, dodaj do niej jajko, ulubione przyprawy oraz starty na grubych oczkach żółty ser. Na patelni podsmaż pieczarki, paprykę, cukinię albo inne ulubione warzywa. Dodaj do kaszy. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i zapiekaj ok. 15 minut. Takie danie z kaszy kukurydzianej świetnie smakuje na ciepło, ale też na zimno.
W jakiej jeszcze wersji sprawdzi się kasza kukurydziana? Przepisy obiadowe to także np. placki albo kotleciki. Wystarczy przygotować ciasto z ugotowanej kaszy, jajek i żółtego sera. Możesz od razu formować je w kotleciki i smażyć albo urozmaicać mięsnym lub wegetariańskim farszem.

Kasza kukurydziana jako dodatek do zup i gulaszy – dania nie tylko dla dzieci

Zupa z kaszą kukurydzianą będzie miała łagodny smak – polubią ją więc zwłaszcza dzieciaki. Kaszkę możesz wsypać bezpośrednio do garnka z zupą i zagotować albo ugotować na gęsto. Tak przygotowaną kaszę formuj w niewielkie kuleczki i odkładaj na półmisek. Poczekaj, aż przestygną, a potem ułóż na talerzach i zalej zupą.
W niektórych domach przyrządzana bywa także zupa z kaszy kukurydzianej. Najczęściej jest to po prostu zupa kukurydziana podawana właśnie z dodatkiem kaszki.
Kaszę kukurydzianą możesz wykorzystać także jako dodatek do dań mięsnych, a zwłaszcza wszelkiego typu gulaszy. W tym przypadku najlepiej podawać kaszkę na sposób włoski, czyli w formie tzw. polenty. Polenta sprawdza się też jako dodatek do sałatek, sosów warzywnych, a nawet – jedzona solo, jako przekąska.

Kasza kukurydziana w sałatkach – kolorowe i zdrowe propozycje

Jak przyrządzać dania z polentą, a w szczególności – pyszne sałatki? Przygotuj kaszę kukurydzianą, wodę i sól. Do garnka wlej 500 ml wody i zagotuj. Dodaj 0,5 łyżeczki soli oraz 100 g kaszy kukurydzianej. Gotuj na małym ogniu ok. 40 minut, bardzo często mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia polenty.
Po ugotowaniu przełóż masę kukurydzianą na półmisek lub blaszkę do ciasta i zaczekaj, aż ostygnie. Pokrój na kawałki i podawaj. Możesz też przed podaniem lekko podsmażyć polentę z każdej strony. Do masy na polentę warto dodawać ulubione przyprawy (zwłaszcza świeżo zmielony pieprz), odrobinę masła albo startego sera. Danie zyska wówczas bardziej zdecydowany, ciekawszy smak.

Słodkie zaskoczenie – desery z kaszą kukurydzianą

Kasza kukurydziana na mleku, podawana jako danie śniadaniowe, to niejedyna propozycja zaserwowania kaszki na słodko. Równie dobrze smakują słodkie placuszki albo babeczki z kaszki kukurydzianej.
Tradycyjnie kasza kukurydziana na słodko przyrządzana była w formie mamałygi. Czym jest ta potrawa? Mamałyga to danie podobne do włoskiej polenty (pierwotnie spożywana była właśnie na słono). W tym przypadku również kaszę należy długo gotować. Zamiast wody używa się jednak mleka albo mieszanki mleka z wodą (proporcje 50:50).
Do gotowej mamałygi dodaj następnie miód, suszone owoce oraz orzechy. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Pokrojoną mamałygę podawaj z ulubioną konfiturą albo sosem na bazie świeżych owoców i jogurtu greckiego.

Kasza kukurydziana w świadomości wielu osób, podobnie jak kasza manna, uchodzi za dodatek do dań dla maluchów. Warto jednak zmienić nastawienie i przekonać się do dań z kaszą kukurydzianą. Na pewno pozytywnie się zaskoczysz!

Czytaj także:
Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!
Kasza jęczmienna – sprawdź, jak wykorzystać ją w swojej kuchni
Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasza owsiana – poznaj ją bliżej!
Kasza manna – nie tylko dla dzieci!
Kasza orkiszowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni!

Pokaż więcej wpisów z Styczeń 2024

Polecane

pixel