Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!
Kasza jaglana często nazywana jest królową wśród kasz. I nie bez powodu! To właśnie w tej kaszy znajdziesz ogromne bogactwo cennych składników odżywczych – zarówno witamin, jak i minerałów. Najlepsze jest jednak to, że kaszę jaglaną wykorzystasz do wielu dań: wytrawnych i słodkich, na ciepło i na zimno, podawanych jako dowolny typ posiłku.
Dlaczego kasza jaglana jest doskonałym elementem zimowej diety? Nieoczywiste korzyści
Kasza jaglana tradycyjnie uznawana jest za jeden z najzdrowszych składników diety – i to nie tylko na naszej szerokości geograficznej. W medycynie chińskiej kasza jaglana uchodzi za jeden z produktów rozgrzewających – uznaje się, że warto sięgać po nią zwłaszcza jesienią i zimą.
Obecne w kaszy tego rodzaju składniki odżywcze ułatwiają walkę z przeziębieniem i wzmacniają odporność organizmu. Kasza jaglana dobrze oddziałuje też na kości (poprawia ich mineralizację) oraz stan włosów, skóry i paznokci.
Jakie składniki odżywcze zawiera kasza jaglana? Zbilansuj swoją dietę!
Co dokładnie zawiera kasza jaglana? Przede wszystkim bardzo dobrze wygląda rozkład makroskładników:
- kasza jaglana – białko: ok. 10,5 g na 100 g kaszy;
- kasza jaglana – tłuszcze: 2,5 g na 100 g kaszy;
- kasza jaglana – węglowodany: ok. 71,5 g na 100 g kaszy.
Jak każda kasza, także jaglana jest przede wszystkim źródłem łatwo przyswajalnej energii (węglowodanów). Dostarcza również sporych ilości białka. W przypadku osób zdrowych, zdecydowanie warto włączyć ją do swojego menu.
Przy niektórych schorzeniach trzeba jednak uważać z wprowadzaniem do jadłospisu kaszy jaglanej. Indeks glikemiczny tej kaszy, przed obróbką cieplną, wynosi 50. Jeśli więc chorujesz na cukrzycę lub insulinooporność, zwracaj szczególną uwagę na to, by kaszy nie rozgotować – podnosi to jeszcze jej IG. Podawaj ją także w towarzystwie produktów, które obniżają indeks glikemiczny posiłku, tj. np. jogurtów, serów, surowych warzyw.
Kasza jaglana - właściwości
Kasza jaglana to dobre źródło witamin i mikroelementów. To właśnie ich obecność wpływa na jej wyjątkowe właściwości. Kasza jaglana zawiera m.in. witaminy A, E oraz witaminy z grupy B, krzem, magnez, fosfor, wapń, żelazo, potas oraz antyoksydanty.
Czy kasza jaglana jest dobrym wyborem dla osób na diecie bezglutenowej? Kto powinien jej unikać?
Czy kasza jaglana ma gluten? Nie – to kolejny dobry powód, by po nią sięgnąć. Nawet jeśli Ty lub któryś z Twoich domowników jesteście na diecie bezglutenowej, możecie dodawać kaszę jaglaną do posiłków.
Teraz nie masz już chyba wątpliwości, czy kasza jaglana jest zdrowa – o ile nie jesteś diabetykiem lub osobą cierpiącą na insulinooporność, jak najbardziej! Wprowadź ją więc do swojej kuchni.
Pamiętaj przy tym o odpowiednim przechowywaniu kaszy – w tym celu, tak jak w przypadku innych typów kasz, ryżu i makaronów, najlepiej sprawdzają się słoiki oraz szczelne pojemniki plastikowe.
Jak przygotować kaszę jaglaną, aby była pełnowartościowa i smaczna? Zdrowe i smaczne arcydzieła na talerzach
W wielu daniach sprawdza się kasza jaglana na sypko. W tej wersji jest smaczna i dobrze prezentuje się na talerzu. Jak ją przygotować? Najważniejszy jest odpowiedni sposób gotowania kaszy.
Kasza jaglana - jak gotować tę odmianę?
Jak przyrządzić idealną kaszę jaglaną? Gotowanie wcale nie jest trudne, choć czasem wymaga kilku prób, zanim kasza uda się perfekcyjnie. Zacznij od przygotowania odpowiedniej porcji kaszy – pomogą Ci w tym wagi kuchenne.
Następnie sięgnij po ulubiony garnek. Równie dobrze sprawdzi się garnek ze stali nierdzewnej, jak i np. garnek emaliowany. Wsyp do niego przepłukaną przynajmniej dwa razy zimną wodą kaszę. Następnie dodaj odrobinę soli i zagotuj całość. Kaszę jaglaną gotuj na małej mocy palnika i pod przykryciem ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdź, czy jest odpowiednio miękka i odlej ewentualny nadmiar wody. Jeśli w trakcie gotowania zauważysz, że zaczyna brakować płynu i kasza się przypala, dolej więcej wody.
Co sprawia, że kasza jaglana jest idealna na zimowe śniadania? Trzy inspiracje
Rozgrzewające, ciepłe śniadanie zimą? Oczywiście! Jeśli Ty też masz na nie ochotę, zdecyduj się na kaszę jaglaną na śniadanie. Do wyboru masz przynajmniej kilka możliwości.
- Ugotuj kaszę jaglaną na mleku. Dodaj miód, karmelizowane śliwki oraz rozgrzewające przyprawy (cynamon, kardamon, goździki).
- Kaszę jaglaną możesz ugotować z dodatkiem imbiru, kurkumy i pieprzu. Dobrze smakuje zarówno przyrządzona na wodzie, jak i mleku. W tej drugiej wersji koniecznie dodaj do śniadania rodzynki, cytrusy oraz cynamon.
- A może budyń jaglany? Kaszę ugotuj na mleku. Następnie przełóż ją do blendera, dodaj miód, odrobinę mleka i zblenduj na gładką masę. Podawaj z rozgrzewającym syropem malinowym oraz świeżymi owocami.
Jak wykorzystać kaszę jaglaną w roli głównej w daniach obiadowych? Zachwyć swoich domowników!
Dania z kaszą jaglaną to nie tylko pyszne śniadania, ale przede wszystkim sycące obiady. Wypróbuj np. kaszę jaglaną z warzywami podaną w formie dodatku do leczo, jako składnik zapiekanki albo farszu do niektórych warzyw (zwłaszcza cukinii i papryki). Świetnie sprawdzą się też placuszki z kaszy jaglanej. Zaserwujesz je na słodko (z owocami i sosem jogurtowym) albo wytrawnie – np. z sosem grzybowym.
Kasza jaglana na obiad z dodatkiem mięsa? Dlaczego nie! Podawaj ją jako dodatek do kotletów, składnik farszu na pierogi albo… klusek, które podasz razem z mięsnym sosem!
W jaki sposób kasza jaglana może wzbogacić smak zimowych sałatek? Pomysły nie tylko na wykwintne kolacje przy świecach
Do jakich dań jeszcze warto wykorzystać w swojej kuchni kaszę jaglaną? Sałatka zdecydowanie jest jednym z nich! I to nie tylko podawana podczas letnich spotkań w ogrodzie. Wręcz przeciwnie! Sałatka z kaszą jaglaną to przede wszystkim świetny pomysł na zimową kolację albo posiłek do zjedzenia w pracy.
Kasza jaglana świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonej cukinii, świeżej rukoli, pomidorków koktajlowych, ogórków kiszonych oraz ulubionych przypraw.
W innej wersji sałatkę przyrządzisz z wykorzystaniem miksu sałat, jajek, awokado, czerwonej papryki i pomidora. Całość posyp przyprawami i pestkami dyni.
Jakie desery można przygotować z dodatkiem kaszy jaglanej? Coś dla miłośników słodkości
Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako składnik deserów. Nie wierzysz? Wypróbuj więc np. kaszę jaglaną z owocami podaną w formie pysznego musu. Wystarczy ugotować ją na mleku (krowim albo roślinnym) z dodatkiem przypraw i ulubionego słodzika. Następnie zblenduj kaszę na gładki mus wraz z owocami – włóż do lodówki na ok. 30 minut, a potem zajadaj ze smakiem!
Przepyszna będzie zwłaszcza kasza jaglana z bananem i malinami. Przed podaniem wierzch deseru posyp płatkami migdałowymi albo posiekanymi orzechami.
Jak jeszcze podać kaszę jaglaną? Przepisy na słodko to np. zdrowe kulki, które z powodzeniem zastąpią klasyczne czekoladki. Do ich przygotowania, poza kaszą jaglaną, potrzebujesz mleczka i wiórków kokosowych, migdałów, białej czekolady oraz odrobiny cukru. W innej wersji kulki z kaszy jaglanej przyrządzisz z dodatkiem gorzkiej czekolady, daktyli, rodzynek oraz orzechów włoskich.
Jakie są proste i kreatywne przepisy na kaszę jaglaną, idealne na każdą porę roku? Wykorzystaj uniwersalność tego składnika!
Zastanawiasz się, czy istnieją jeszcze jakieś kulinarne pomysły, które Cię zaskoczą? Oczywiście – w końcu nie ma zbyt wielu tak uniwersalnych składników dań, jak kasza jaglana! Przepisy na dania słodkie to także… wypieki z jej dodatkiem! Do najbardziej popularnych należą ciasta ala sernik, czyli tzw. jagielniki. Możesz serwować samą masę jaglaną, np. w polewie czekoladowej albo przygotować także biszkoptowy lub kruchy spód i podać jagielnik w wersji do złudzenia przypominającej klasyczne wypieki.
Kasza jaglana sprawdzi się także jako główny składnik muffinek i babeczek. W tej wersji zabierzesz ją jako przekąskę do pracy lub na spacer. Jeśli muffinki z kaszy podasz na ciepło, mogą też stać się oryginalnym, zdrowym śniadaniem!
Do jakich dań jeszcze sprawdzi się kasza jaglana? Przepis na gofry może w Twoim domu zyskać wielu zwolenników – zwłaszcza że jaglane gofry świetnie smakują serwowane na słodko i w wersji wytrawnej. Wypróbuj też placuszki i naleśniki jaglane.
Zależy Ci nie tylko na smacznym, ale przede wszystkim zdrowym gotowaniu? W takim razie w Twojej kuchni powinna pojawić się także kasza jaglana! Jest pyszna, zdrowa, a do tego wyjątkowo uniwersalna. Przygotujesz z nią niemal każde danie. Wybierz więc pierwsze i do dzieła!
Czytaj także:
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!
Kasza jęczmienna – sprawdź, jak wykorzystać ją w swojej kuchni
Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasza owsiana – poznaj ją bliżej!
Kasza manna – nie tylko dla dzieci!
Kasza orkiszowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni!