Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!
Kasza pęczak, inaczej zwana kaszą wiejską, to rozdrobniona, niepolerowana kasza jęczmienna. W polskiej kuchni stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do zup, a zwłaszcza – krupniku. Pęczak wykorzystasz jednak także do przyrządzania wielu innych pysznych dań!
Kasza pęczak – dlaczego warto ją poznać i wprowadzić do menu?
Dlaczego warto sięgać po kaszę pęczak? Przede wszystkim jest smaczna i bardzo dobrze zaspokaja głód! Pęczak to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które od razu dostarczą Ci dawkę energii do działania. Kasza jest przy tym niskokaloryczna, mogą więc spożywać ją nawet osoby na diecie.
Czy diabetycy i osoby z insulinoopornością także skorzystają z zalet pęczaku? Kasza ma niski indeks glikemiczny, więc idealnie nadaje się do włączenia do diety z niskim indeksem glikemicznym.
Jakie wartości odżywcze kryje w sobie kasza pęczak? Dlaczego powinna znaleźć się w Twojej diecie?
Co kryje się w kaszy pęczak? Indeks glikemiczny na niskim poziomie to niejedyna jej zaleta! Kasza pęczak to także dobre źródło błonnika, witamin z grupy B, witaminy A, magnezu, cynku, potasu oraz kwasu foliowego.
Kasza pęczak - właściwości
Podany zbiór witamin i mikroelementów sprawia, że kasza pęczak świetnie sprawdza się jako dodatek do potraw w okresie jesienno-zimowym. Pęczak wspiera Twoją odporność i ułatwia walkę z wirusami. Do tego ma korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego, pokarmowego i kostnego.
Czy każdy może wobec tego spożywać kaszę pęczak? Przeciwwskazania to właściwie tylko celiakia – pęczak zawiera gluten.
Pierwsze kroki z kaszą pęczak - podstawy przygotowania
Jak przyrządzić sypką kaszę pęczak? Gotowanie wcale nie jest trudne! Weź garnek o rozmiarach odpowiednich do porcji kaszy, którą chcesz przygotować. Nie ma przy tym znaczenia, czy będzie to garnek emaliowany, ceramiczny czy też garnek ze stali nierdzewnej.
Przepłucz pęczak pod bieżącą wodą i wsyp do garnka. Dolej wodę, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Zmniejsz moc palnika i przykryj kaszę pęczak. Jak gotować, by była miękka? Ok. 15 minut – po tym czasie kasza powinna mieć odpowiednią konsystencję i wchłonąć całą wodę. Jeśli tak się nie stanie – odlej nadmiar płynów, aby kasza zbytnio nie rozmiękła, bo straci swoją konsystencję i stanie się niesmaczna.
Pomysły na obiadowe dania główne z kaszą pęczak – zachwyć swoich domowników zdrowymi posiłkami
Do czego możesz użyć w kuchni kaszy pęczak? Przepisy to cały ogrom inspiracji: od zup, przez dania główne po lekkie sałatki oraz potrawy jednogarnkowe.
- Przygotuj zapiekankę z kaszy pęczak z warzywami.
- Sprawdź, jak smakuje zaserwowana na słodko kasza pęczak – dania tego typu to zwłaszcza placuszki podawane z owocami albo naleśniki.
- Zastosuj ugotowaną kaszę pęczak jako dodatek do mięs: gulaszów, kotletów i pieczeni.
- Przyrządź meksykańskiego wrapa z kaszą pęczak! Danie brzmi zaskakująco, ale jest przepyszne!
Zanim zabierzesz się do gotowania (i to niezależnie od tego, który przepis wybrałeś), przygotuj potrzebne akcesoria kuchenne. Na pewno przydadzą Ci się ostre noże, deski do krojenia, łopatki i wagi kuchenne. Warto też mieć pod ręką słoiki albo pojemniki plastikowe, do których przesypiesz niewykorzystaną kaszę.
Kasza pęczak na śniadanie – jak wzbogacić poranny posiłek?
Kasza pęczak na śniadanie? Choć dla wielu osób tego rodzaju pomysł brzmi dość egzotycznie, to przyrządzenie pysznego śniadania z pęczakiem jak najbardziej jest możliwe. Szczególnie dobrze w takiej wersji smakuje kasza pęczak na słodko – np. podana w formie placuszków. Do przygotowania dania potrzebujesz:
- szklanki ugotowanej kaszy,
- szklanki mąki;
- 4 łyżek cukru;
- opakowania serka wiejskiego albo jogurtu greckiego;
- jajka;
- banana;
- ½ szklanki mleka.
Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Wykładaj łyżką na patelnię i smaż na złoty kolor. Podawaj z owocami i orzechami.
Przepisy na szybkie i pożywne sałatki z kaszą pęczak – zdrowie na talerzu!
Pęczak wykorzystasz także jako składnik sałatek. Takie danie sprawdzi się jako szybki lunch, posiłek do pracy albo lekki obiad. Do sałatki z kaszą pęczak dodaj np. paprykę, pomidory, rukolę, czerwoną cebulę i usmażone kawałki kurczaka. Jeśli zależy Ci na potrawie w wersji wege, zamiast mięsa zastosuj jajka, tuńczyka albo ser pleśniowy.
Kasza pęczak w zupach - jak dodać charakteru tradycyjnym przepisom?
Najczęściej gotowana zupa z pęczaku? W polskiej kuchni to z pewnością krupnik! W wielu rejonach popularna jest także zupa z kaszy pęczak w innej odsłonie, czyli jarzynowa z dodatkiem kaszy. Czy można inaczej? Jak najbardziej!
Pyszną zupą z kaszą pęczak będzie np. zupa koperkowa.
Możesz też przygotować sycącą zupę na bazie pikantnego sosu pomidorowego i dużej ilości warzyw. Dodaj do niej marchew, cebulę, czosnek i cukinię. Całość dopraw rozgrzewającymi przyprawami, a na koniec do zupy z pęczakiem wrzuć pokrojoną w plastry, dobrze podsmażoną kiełbasę. Taka zupa będzie idealnym daniem obiadowym późną jesienią i zimą. Sprawdzi się także jako kolacja na ciepło.
A jeśli jesteś miłośnikiem klasyki? Zawsze warto urozmaicać znane już przepisy! Wystarczy chociażby dodać do krupniku świeże albo mrożone grzyby leśne. Od razu odmienisz i wzbogacisz jego smak!
Wegetariańskie inspiracje z kaszą pęczak na stole - bezmięsne receptury na pyszne posiłki
Kasza pęczak z warzywami podawana na różne sposoby to idealny pomysł na posiłek dla całej rodziny – i to nie tylko wegetarian.
Na początek warto przyrządzić pyszne, a zarazem banalnie proste do wykonania kaszotto. Taki obiad zrobisz w 30 minut i na pewno zasmakuje każdemu!
Jeśli w kuchni czujesz się pewnie i lubisz eksperymentować, postaw na warzywne zapiekanki z kaszą pęczak albo wykorzystaj ją jako składnik farszu, który ułożysz następnie w wydrążonych połówkach cukinii albo papryki.
Z kaszy pęczak możesz też wyczarować wyjątkowe desery! Ugotowana na wodzie kasza to świetna podstawa ciasta na babkę albo muffinki i babeczki. Tego typu wypieki są słodkie, a przy tym o wiele zdrowsze niż tradycyjne wersje na bazie mąki pszennej.
Kasza pęczak w polskiej kuchni znana jest od stuleci. I choć ostatnio częściowo wyparły ją inne produkty, wciąż warto do niej wracać. Spróbuj! Z pewnością docenisz wyjątkowy smak kaszy pęczak, jej uniwersalność i walory zdrowotne!
Czytaj także:
Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!
Kasza jęczmienna – sprawdź, jak wykorzystać ją w swojej kuchni
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasza owsiana – poznaj ją bliżej!
Kasza manna – nie tylko dla dzieci!
Kasza orkiszowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni!