Kiszone buraki – jak je zrobić?
O tym, jak korzystnie na zdrowie wpływają kiszonki, nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli jednak sięgasz po nie rzadko, bo smak kiszonych ogórków i kapusty jest dla Ciebie zbyt intensywny, spróbuj kiszonych buraków! Są o wiele łagodniejsze – być może więc ich smak przypadnie do gustu nawet Twoim dzieciom?
Przepis na kiszone buraki – podstawowe informacje
Czy przepis na kiszone buraki jest trudny do wykonania? Nie! Tak jak i inne kiszonki, także buraki nastawisz szybko i bez większych problemów. Potrzebne będą Ci jedynie szczelne, wyparzone słoiki na przetwory. Jakie? Takie, które najbardziej Ci się podobają. Kiszone buraki udadzą się zarówno wówczas, gdy wybierzesz słoiki typu wek, jak i w słoikach tradycyjnych.
Pamiętaj przy tym, że do jedzenia nadają się nie tylko same kiszone buraki. Przepis został tak stworzony, abyś mógł wykorzystać także buraczany sok. I warto to zrobić, bo on także jest skarbnicą witamin!
Jak zrobić kiszone buraki krok po kroku? Przygotuj pyszną bombę witaminową!
Jak zrobić kiszone buraki? Zacznij od przygotowania wszystkich składników. Potrzebne będą:
- 3 kg buraków (najlepiej młodych, niedużych);
- 1,7 l wody;
- 2,5 łyżki soli;
- 4 liście laurowe;
- 5 ząbków czosnku;
- ziele angielskie;
- pieprz.
Tyle wystarczy, by przyrządzić buraki kiszone. Jak zrobić je idealnie? Zacznij od umycia buraków i pokrojenia ich na grube plastry lub cząstki. Możesz umieścić wszystkie w jednym dużym słoju albo zdecydować się na mniejsze słoiki – kiszone buraczki udadzą się w obu wersjach. Najważniejsze jest to, aby ułożyć je ściśle, a potem w całości przykryć zalewą.
Następnie do buraków dodaj liście laurowe, czosnek, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Wrzuć wszystko do jednego, duże słoja albo równo podziel przyprawy pomiędzy przygotowane słoiki z kiszonymi burakami.
Jak zrobić zalewę? Przyda się większy garnek (może to być zarówno garnek emaliowany, jak i garnek ze stali nierdzewnej). Wlej do niego całą przygotowaną wodę i dosyp soli. Zagotuj. Zalej buraki jeszcze ciepłą zalewą i lekko zakręć. Pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej i obserwuj zawartość. Jeśli zauważysz, że na górze zbiera się pianka, zdejmij ją czystą łyżką i zakręć słoik ponownie. Jak długo powinny kisić się buraki, aby osiągnąć najlepszy smak? Wystarczy kisić je ok. 5-7 dni.
Po 5 dniach kiszenia możesz już też delektować się sokiem buraczanym albo przygotować kiszone buraki do picia – wystarczy, że buraki wrzucisz do sokowirówki.
Gdzie i jak przechowywać kiszone buraki, aby były świeże jak najdłużej? Nasze podpowiedzi
Jak długo można przechowywać kiszone buraki? Tak jak i inne kiszonki, także buraki odpowiednio przechowywane wytrzymają naprawdę długo. Przyjmuje się, że kiszone buraki będą dobre do spożycia przez rok od przygotowania. Często jednak ten czas jest znacznie dłuższy – o ile nie zmienił się kolor, smak i zapach buraków.
Jak przechowywać kiszone buraki? Najlepiej w szczelnie zamkniętych słoikach w ciemnym i chłodnym miejscu. Idealnie sprawdzi się piwnica albo garaż. Jeśli nie masz możliwości umieszczenia kiszonek w którymś z tych miejsc, przechowuj je w kuchennej szafce. Wybierz taką oddaloną od okna i źródeł ciepła (np. grzejniki, piekarnik). Jak długo kiszone buraki mogą stać w kuchennej szafce? Tak samo jak w piwnicy – co najmniej rok.
W jakich potrawach można wykorzystać kiszone buraki? Smaczne i zdrowie posiłki
Jak wykorzystać kiszone buraki? Świetnie smakują jako przekąska, podjadane wprost ze słoika! Możesz też układać je na kanapkach (jak kiszone ogórki) albo dodawać do sałatek. Przygotuj sobie tylko szklane lub plastikowe deski do krojenia i ostre noże kuchenne. Pamiętaj, że kiszone buraki (tak jak świeże) puszczają sok, który mocno farbuje.
Co jeszcze zrobisz z ukiszonych buraków? Możesz przyrządzić z nich… chipsy! Wystarczy wyjąć buraki z zalewy, osuszyć i pokroić na cienkie plastry. Potem ułóż je na blaszce i podpiecz w temp. 160°C. Warto też odłożyć kiszone buraki na barszcz, świąteczny bigos albo ćwikłę.
Jakie są korzyści zdrowotne płynące z jedzenia kiszonych buraków? Twój organizm będzie Ci wdzięczny
Kiszone buraczki to idealny produkt dla wszystkich dbających o zdrowie – szczególnie polecane są osobom na diecie redukcyjnej oraz kobietom w okresie menopauzy. Poza sporą ilością witamin kiszone buraki zawierają także wiele innych cennych wartości odżywczych.
Kiszone buraki - właściwości
Kiszone buraki zawierają przede wszystkim duże ilości żelaza i kwasu foliowego. Znajdziesz w nich także ważne dla organizmu bakterie kwasu mlekowego. Wszystko to sprawia, że zarówno dietetycy, jak i lekarze polecają kiszone buraczki. Właściwości? Buraki w tej wersji dotleniają serce i obniżają ciśnienie krwi. Obniżają poziom „złego” cholesterolu, wspierają też odporność organizmu (co jest ważne zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym). Kiszone buraki wykazują działanie przeciwwirusowe i antygrzybicze.
Kiszone buraczki to kolejna odsłona pysznych, zdrowych kiszonek. Warto wprowadzić je do diety i cieszyć się ich smakiem oraz właściwościami zdrowotnymi na co dzień. Wystarczy tak niewiele: buraki, kilka przypraw, garnki, słoiki i wagi kuchenne. To wszystko, czego potrzebujesz, by samodzielnie przyrządzić pyszne kiszonki.
Czytaj także:
Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?
Kiszone pomidory – jak je zrobić?
Kiszone śledzie – jak je zrobić?
Kiszenie kapusty – jak to zrobić?
Kiszenie ogórków – jak to zrobić?
Kiszonki – 5 nieoczywistych propozycji!
Kiszona cukinia – jak ją zrobić?
Kiszona rzodkiewka – jak ją zrobić?
Kiszona marchewka – jak ją zrobić?
Kiszona papryka – jak ją zrobić?