Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kiszona cukinia – jak zrobić?

2023-09-18
Kiszona cukinia – jak zrobić?

Kiszona cukinia to dobry wybór dla wszystkich, którzy uważają, że smak kiszonej kapusty lub ogórków jest zbyt intensywny. Ukiszona cukinia ma wszystkie zdrowotne właściwości innych kiszonek – pozostaje jednak od nich o wiele łagodniejsza dla podniebienia. Jej przyrządzenie nie zabierze Ci przy tym więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych ogórków kiszonych!

kiszona cukinia

Dlaczego warto kisić cukinie?

Wiele osób zastanawia się nie tylko czy warto, ale w ogóle czy można kisić cukinię. Odpowiedź jest jedna: oczywiście, że tak! Kiszona cukinia jest chrupiąca, delikatna w smaku i naprawdę pyszna. Jesienią i zimą będzie stanowiła idealny dodatek do kanapek, sałatek oraz obiadu. Jej smak na pewno zaskoczy wielu Twoich gości!
Warto przy tym dodać, że przygotowanie cukinii kiszonej jest bardzo łatwe: wystarczą deski do krojenia i ostre noże kuchenne za ich pomocą podziel cukinię na grubsze plastry albo ósemki. Potem kawałki cukinii zamknij w słoikach, zalej gorącą zalewą i gotowe!
Kiedy wiesz już, dlaczego warto przyrządzać kiszoną cukinię i do czego ją podawać, pora na więcej szczegółów! Sprawdź jak zabrać się za przyrządzenie tego smakołyku!

Jakie składniki są potrzebne do kiszenia cukinii?

Kiszona cukinia małosolna powstaje z połączenia kilku składników. Na początek przygotuj więc:

  • cukinię w dowolnej ilości;
  • sól;
  • ziele angielskie;
  • liście laurowe;
  • wodę.

Do kiszenia cukinii, zwłaszcza jeśli robisz to po raz pierwszy, warto wykorzystać nieduże słoiki na przetwory, np. 0,5 l. Dzięki temu będziesz mógł wypróbować nowość w swojej kuchni i za każdym razem zużyć całą zawartość słoika. I to na wiele sposobów! Każdy słoik może stać się pyszną przekąską albo dodatkiem do sałatek. Koniecznie sprawdź też jakie wrażenie zrobi na Tobie kiszona cukinia na zupę!

Kiszenie cukinii - najważniejsze zasady

Jak kisić cukinię? Przyda się miska, do której początkowo przełożysz pokrojone warzywo oraz garnek do przyrządzenia zalewy. Nie ma znaczenia, czy będzie to garnek ze stali nierdzewnej, szklany, ceramiczny czy garnek emaliowany! Najważniejsze jest to, abyś zmieścił w nim założoną porcję zalewy. Dobrze też, gdy garnek jest lekki – łatwiej wówczas przelać zalewę do słoików.
Cukinię pokrój w plastry albo ósemki. Jeśli jej skóra jest bardzo gruba, obierz warzywo. Jeśli delikatniejsza, możesz kisić cukinię ze skórką. Kawałki warzyw ułóż ciasno w słoikach i dodaj przyprawy. Następnie przygotuj zalewę – zagotuj wodę z dodatkiem soli i jeszcze gorącą zalej cukinię. Od razu dobrze zakręć słoiki!

Jakie narzędzia są niezbędne do procesu kiszenia cukinii?

Kiszona cukinia pasteryzowana nie powstanie oczywiście bez słoików! Zanim zabierzesz się do pracy, dobrze je przygotuj.
Pamiętaj, że możesz wykorzystać zarówno tradycyjne słoiki na przetwory, jak i słoiki typu wek. Najważniejsze jest to, aby przed użyciem zostały sprawdzone i wyparzone. Jeśli cukinia kiszona w słoikach zostanie zamknięta w naczyniach nieszczelnych, wyszczerbionych albo niedokładnie umytych, szybko się popsuje! Zamiast pysznej przekąski znajdziesz wówczas w spiżarni słoje pełne… pleśni.
Jak wyparzyć słoiki? Zanim przyrządzisz cukinię kiszoną do słoików, puste naczynia wstaw na ok. 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 100°C. Możesz też po prostu przelać je wrzątkiem. Obydwie metody pozwolą Ci uzyskać pewność, że słoje są idealnie czyste. A to podstawa do tego, aby kiszona cukinia w słoikach świetnie Ci się udała!

Jakie są kluczowe etapy kiszenia cukinii?

Jak dobrze przyrządzić kiszoną cukinię? Przepis to nie tylko zbiór składników i dobranie ich proporcji! Cukinia kiszona na zimę powinna też znajdować się w odpowiedniej temperaturze – tak samo, jak reszta kiszonek, także cukinia lepiej fermentuje w cieple. Przez pierwsze 3-4 dni po przyrządzeniu przechowuj więc ją w temperaturze pokojowej (18-22°C). Potem Twoja kiszona cukinia na zimę może już zostać przeniesiona w chłodniejsze miejsce – np. do spiżarni albo piwnicy.
Po jakim czasie będziesz mógł cieszyć się smakiem samodzielnie przygotowanej cukinii kiszonej? Przepis przewiduje odstawienie jej na ok. 10-12 dni. Później swobodnie próbuj kiszonek!
Zwróć jeszcze uwagę, aby przed zakiszeniem cukinii nie kroić jej zbyt drobno i naprawdę gęsto ułożyć kawałki warzyw w słoiku. Jeśli tego nie zrobisz, będziesz później zachodził w głowę, dlaczego kiszona cukinia jest miękka i niesmaczna?

Czy istnieją różne warianty kiszonej cukinii?

Kiedy wypróbowałeś już tradycyjną kiszoną cukinię, możesz pozwolić sobie na dodatkowe eksperymenty! Smak cukinii zmieni się zależnie od dodatków, jakie do niej dobierzesz. Pamiętaj jednak, aby nie wkładać ich do słoików zbyt dużo – im więcej innych warzyw i przypraw dodasz do kiszonek, tym łatwiej się one psują.
Wykorzystaj poręcznwagi kuchenne – łatwiej będzie Ci dobrać właściwe proporcje cukinii i innych składników kiszonki. Co dokładać do cukinii? Możesz ukisić ją na wiele sposobów:

  • jeśli chcesz, aby kiszonki jeszcze bardziej zadziałały na poprawę Twojej odporności, postaw na kiszoną cukinię z imbirem;
  • nieco azjatycki wymiar smaku uzyskasz przyrządzając kiszoną cukinię z curry;
  • łagodny wariant smakowy to kiszona cukinia z marchewką;
  • bardziej wyrazista niż zwykle będzie kiszona cukinia z papryką;
  • idealna baza do zimowych sałatek? Kiszona cukinia z ogórkiem!

Jakie korzyści zdrowotne niesie za sobą spożywanie kiszonej cukinii?

Jak bardzo zdrowa jest kiszona cukinia? Właściwości tego typu kiszonki są nie do przecenienia! Kiszona cukinia to świetny sposób na podniesienie odporności – zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym.
Cukinia w tej formie bardzo dobrze wpłynie także na pracę jelit i usprawni Twój metabolizm. A to wciąż nie wszystko! Kiszona cukinia pomoże utrzymać w dobrej kondycji skórę, włosy i paznokcie. Kiszonki spowalniają zachodzące w skórze procesy starzenia się, wspierają też eliminację wolnych rodników.

Kiszona cukinia jest ciekawą odmianą od tradycyjnych kiszonek takich jak ogórki albo kapusta. Wypróbuj ją, nawet jeśli do tej pory nie przepadałeś za smakiem ukwaszonych warzyw. Może się okazać, że właśnie cukinia jest tym, które sprawdzi się w Twojej kuchni i zagości w niej na dłużej!


Czytaj także:
Kiszenie ogórków - jak zrobić?
Kiszenie kapusty - jak zrobić?
Kiszonki - 5 nieoczywistych propozycji!
Kiszona rzodkiewka - jak zrobić?
Kiszona marchewka - jak zrobić?
Kiszona papryka - jak zrobić?
Kiszone buraki - jak zrobić?
Kiszone pomidory - jak zrobić?
Kiszone śledzie - jak zrobić?
Słoiki - czyli w czym przechowywać przetwory?
Jak pasteryzować słoiki?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?
Jak przebiega pasteryzacja w zmywarce?

 

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

pixel