Kiszone pomidory – jak je zrobić?
Kiszone pomidory, tak jak inne kiszonki, pomogą Ci skutecznie wzmocnić odporność organizmu przed zimą. To jednak nie wszystkie ich zalety – takie pomidory są pyszne, a do tego niskokaloryczne. Warto wiedzieć także, że ich przyrządzenie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu.
Przepis na kiszone pomidory – gdzie receptura jest najbardziej rozpowszechniona?
Kiszone pomidory o wiele bardziej niż w Polsce popularne są na Ukrainie. W tamtych rejonach niemal każda gospodyni ma swój wyjątkowy, sprawdzony przepis na kiszone pomidory! Różnią się one przede wszystkim rodzajem dodawanych do słoików przypraw.
Czy wobec tego istnieje ogólny sposób przygotowywania kiszonych pomidorów? Przepis podstawowy jak najbardziej można wyodrębnić – dokładnie tak samo jak w Polsce przepis na kiszone ogórki albo kapustę.
Kiszone pomidory - przepisy na wykonanie
Co będzie Ci potrzebne, aby przygotować pomidory kiszone? Przepis, a właściwie jego wykonanie, najlepiej zacząć od zgromadzenia niezbędnych akcesoriów. Na pewno należą do nich słoiki. Mogą to być zarówno słoiki typu wek, jak i tradycyjnie zakręcane słoiki na przetwory. Przed umieszczeniem w nich pomidorów do kiszenia, słoiki dobrze umyj i wyparz. Wystarczy przelać je wrzącą wodą albo otwarte włożyć na kilkanaście minut do piekarnika nagrzanego do 100°C.
Przygotuj także garnek do gotowania zalewy. W tym przypadku większe znaczenie niż to, z czego będzie wykonany, mają jego wymiary. Dobierz garnek tak, by zmieściła się w nim planowana ilość zalewy. Sprawdzi się garnek emaliowany, ceramiczny albo popularny garnek ze stali nierdzewnej. Najlepsze będzie naczynie lekkie, co ułatwi Ci potem umieszczanie zalewy w słoikach.
Jak zrobić kiszone pomidory krok po kroku? Garść pożytecznych porad
Jak zrobić dobre kiszone pomidory? Zacznij od właściwego przygotowania warzyw. Pomidory umyj i usuń szypułki. Możesz pozostawić je w całości albo pokroić na mniejsze części. Najlepiej zastosować do tego ostre noże kuchenne – podczas rozcinania pomidory nie stracą zbyt wiele miąższu (a to on właśnie odpowiada ostatecznie za smak kiszonych pomidorów).
Kiszone pomidory - jak zrobić?
Jak się robi kiszone pomidory? Przygotuj:
- 1 kg pomidorów;
- 1,5 l wody;
- 1,5 łyżki soli;
- ząbki czosnku;
- kawałek kopru;
- kawałek chrzanu;
- ziarna gorczycy, liście laurowe i ziele angielskie.
Do każdego słoika wrzuć szczyptę ziaren gorczycy, 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie. Dodaj też ząbek czosnku, odrobinę chrzanu i kopru. Podziel równo pomidory – pomogą Ci w tym wagi kuchenne.
Zagotuj wodę z solą. W międzyczasie do słoików włóż pomidory – niech ściśle do siebie przylegają. Warzywa powinny sięgać maksymalnie do ⅘ słoika. Zalej pomidory gorącą, ale nie wrzącą zalewą i zakręć.
Czy to już wszystko, co powinieneś wiedzieć o tym, jak zrobić kiszone pomidory? W zasadzie – tak. Teraz wystarczy je odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, a potem wynieść do piwnicy lub garażu. Pomidory będą gotowe po ok. 30 dniach.
Jakie pomidory są najlepsze do procesu kiszenia? Które odmiany powinno się kisić?
Czy pomidory można kisić niezależnie od ich odmiany? W zasadzie – tak. Nie ma przeciwwskazań do kiszenia żadnej odmiany. Wybierz więc te warzywa, które lubisz najbardziej!
A jeśli nie masz swoich ulubieńców? Jakie pomidory do kiszenia sprawdzą się najlepiej? W takim przypadku zdaniem wielu dobrze jest postawić na niewielkie pomidorki koktajlowe – np. truskawkowe. Wybieraj warzywa o twardej i gładkiej skórce. Postaw na odmiany o małej ilości pestek.
Niech będą to dojrzałe, zdrowe pomidory – i tej zasady przestrzegaj najbardziej. Dlaczego? Przejrzałe pomidory szybko stracą swój piękny wygląd i zamienią się w słoikach w nieapetyczną papkę.
W jakich przepisach kulinarnych można wykorzystać kiszone pomidory? Stwórz kulinarne arcydzieła z kiszonymi pomidorami!
Przygotowałeś swoje pierwsze kiszone pomidory? Do czego wykorzystać je poza podjadaniem prosto ze słoika? Możliwości jest całkiem sporo! Po pierwsze, kiszone pomidory świetnie smakują podane tak, jak kiszone ogórki – jako dodatek do kanapek. Użyjesz ich także jako składnika sałatek. Kiszone pomidory sprawdzą się wreszcie jako składnik zup.
Możesz też przyrządzić dania obiadowe, do których dodatkiem będą kiszone pomidory. Z czym jeść je w tej wersji? Np. ze świeżymi warzywami i makaronem albo risotto!
Pomidory posłużą Ci wreszcie jako składnik sosów – tych obiadowych oraz takich, które wykorzystasz do pizzy, burgerów albo hot-dogów.
Jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą spożywanie kiszonych pomidorów? Cenne witaminy i mikroelementy
Kiszone pomidory to nie tylko walory smakowe oraz sposób na poprawę odporności. Warzywa te mają Ci do zaoferowania o wiele więcej!
Kiszone pomidory - właściwości
Kiszone pomidory doskonale wpływają na usprawnienie pracy jelit – są źródłem łatwo przyswajalnego błonnika. Pomidory po ukiszeniu pozostają też niskokaloryczne, spokojnie więc mogą sięgać po nie osoby na diecie redukcyjnej. Ukiszone pomidory to także źródło witamin A, B i C.
Równie cenne jak czerwone są przy tym kiszone zielone pomidory. Właściwości tak ukiszonych pomidorów wynikają także z zawartości żelaza, wapnia i magnezu. Pamiętaj jednak, że zielone pomidory, czyli pomidory niedojrzałe, zawierają trującą tomatynę. Mimo że jest jej niewiele, pomidorów zielonych nie powinno się jadać w zbyt dużych ilościach.
Dlaczego kiszenie pomidorów cieszy się rosnącą popularnością? Smak mówi sam za siebie!
Zastanawiasz się, jak smakują kiszone pomidory? To właśnie ich walory smakowe sprawiły, że kiszone pomidory stały się tak popularne! Są one delikatniejsze w smaku i bardziej soczyste niż tradycyjne kiszonki – takie jak ogórki czy kapusta. Chętnie sięgają więc po nie nie tylko dorośli, ale nawet dzieci!
Łatwo też przyrządzić kiszone pomidory – i to o dowolnej porze roku! Do kiszenia nadają się przecież wszystkie odmiany. Do podziału większych sztuk wystarczają duże deski do krojenia i noże. Mniejsze pomidory ukisisz z łatwością w całości.
Kiszone pomidory to nowość w wielu polskich kuchniach! Zwykle ten, kto raz ich spróbuje, już nie rezygnuje z poznanego smaku, a kiszone pomidory goszczą w jego domu co najmniej kilka razy w roku. Czy w Twoim przypadku będzie tak samo? Przygotuj kiszone pomidory choć raz i przekonaj się osobiście!
Czytaj także:
Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?
Kiszone buraki – jak je zrobić?
Kiszone śledzie – jak je zrobić?
Kiszenie kapusty – jak to zrobić?
Kiszenie ogórków – jak to zrobić?
Kiszonki – 5 nieoczywistych propozycji!
Kiszona cukinia – jak ją zrobić?
Kiszona rzodkiewka – jak ją zrobić?
Kiszona marchewka – jak ją zrobić?
Kiszona papryka – jak ją zrobić?