Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kiszona rzodkiewka – jak zrobić?

2023-09-20
Kiszona rzodkiewka – jak zrobić?

Wiosenne kiszonki? Dlaczego nie! Jeśli po zimie nie masz już ochoty na kapustę i ogórki, ale wciąż chcesz w łatwy sposób wspierać swoją odporność, idealnie sprawdzą się kiszone rzodkiewki! Sprawdź, jak je przyrządzić.

kiszona rzodkiewka

Jakie zalety ma kiszona rzodkiewka?

Kiszone rzodkiewki są soczyste i chrupiące. Świetnie nadają się więc jako dodatek do kanapek i sałatek. A to nie wszystkie ich zalety!
Kiszona rzodkiewka ma także zbawienny wpływ na Twój organizm – regularnie spożywana wzmacnia odporność organizmu, reguluje procesy trawienne oraz wspomaga metabolizm.

Jakie składniki będą potrzebne do kiszenia rzodkiewki?

Rzodkiewka kiszona powstanie, jeśli w słoiku zamkniesz świeże rzodkiewki z podobnymi dodatkami, które stosujesz przy kiszeniu ogórków. Rzodkiewki kiszone warto więc przyrządzić m.in. z odrobiną czosnku, kopru i oczywiście soli. W ten sposób uzyskasz rzodkiewki smakiem przypominające dobrze znane kiszonki takie jak ogórki lub papryka.
Równie pyszne będą jednak także kiszone rzodkiewki po azjatycku. Do ich przygotowania potrzebne są: ocet ryżowy, limonka, sos sojowy, imbir i kurkuma.

Jakie są niezbędne narzędzia do procesu kiszenia?

Jak kisić rzodkiewkę? Na początek wybierz słoiki na przetwory! Najlepiej będzie postawić na słoiki typu wek są szczelne, a dodatkowo ładnie się prezentują. Nie będziesz więc musiał przekładać rzodkiewek do innego naczynia przed ustawieniem ich na stole!
Aby przyrządzić rzodkiewki w słoiku, przyda Ci się także garnek, w którym zagotujesz zalewę. Może to być garnek emaliowany albo najbardziej popularny w wielu kuchniach garnek ze stali nierdzewnej. Najważniejsze, by przekładanie zalewy było szybkie i wygodne!

Jakie są kroki przygotowania rzodkiewki do kiszenia?

Jak dokładnie powstają kiszone rzodkiewki? Przepis nieco przypomina ten na ogórki kiszone! Potrzebnych będzie więc kilka składników, takich jak: sól, koper, korzeń chrzanu, ziele angielskie, liście laurowe, czosnek oraz, oczywiście, rzodkiewki! Wbrew pozorom, przydadzą się takżnoże kuchennedeski do krojenia – konieczne będzie odcięcie liści oraz końcówek rzodkiewek. Co dalej? Jak ukisić rzodkiewkę? Już wyjaśniamy!

Kiszona rzodkiewka - przepis

Jak kisić rzodkiewki? Umyj je i ułóż w słoikach tak, aby ściśle do siebie przylegały. Następnie dodaj chrzan, czosnek oraz pozostałe przyprawy. Dolej zalewę, tj. zagotowaną, wrzącą wodę z solą. Przepis na kiszone rzodkiewki zakłada, aby używać 30 g soli na 1 litr wody (do odmierzania tej ilości najlepiej zastosować wagi kuchenne). Zwróć uwagę, czy rzodkiewki są dobrze przykryte zalewą – jeśli tak, obciąż słoik talerzykiem lub spodkiem i odstaw na 4-5 dni. Po tym czasie rzodkiewki będą gotowe!

Czy można eksperymentować z dodatkami do kiszonej rzodkiewki?

Jeśli tylko zechcesz, do słoików z kiszonymi rzodkiewkami dokładaj także inne dodatki, np. pieprz, kurkumę, imbir albo gorczycę. Dzięki temu uzyskasz nowe, ciekawe połączenia smakowe. Możesz też od razu przyrządzić rzodkiewki w różnych smakach – po jednym słoiczku każdego z nich!

Jakie właściwości odżywcze posiada kiszona rzodkiewka?

Dlaczego warto jeść kiszoną rzodkiewkę? Właściwości tego warzywa są podobne do tych, jakie mają także inne kiszonki. Ukiszone rzodkiewki wspierają odporność organizmu, poprawiają pracę jelit i metabolizm. Kiszonki to także Twój sprzymierzeniec w walce o gęste, lśniące włosy i mocne paznokcie!
Z czym najlepiej smakuje kiszona rzodkiewka? Do czego pasuje i jak ją jadać? To zależy od Ciebie! Kiszone rzodkiewki możesz układać w plasterkach na kanapkach, dodawać do sałatek albo obiadu. Świetnie smakują także jako wyjadana wprost ze słoika przekąska.

Kiszone rzodkiewki to dobra opcja dla tych, którzy kiszonkami chcą cieszyć się także wiosną! Spróbuj ich i sprawdź, czy zagoszczą w Twojej kuchni na stałe!

Czytaj także:
Kiszenie ogórków - jak zrobić?
Kiszenie kapusty - jak zrobić? 
Kiszonki - 5 nieoczywistych propozycji!
Kiszona cukinia - jak zrobić?
Kiszona marchewka - jak zrobić?
Kiszona papryka - jak zrobić?
Kiszone buraki - jak zrobić?
Kiszone pomidory - jak zrobić?
Słoiki - czyli w czym przechowywać przetwory?
Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?
Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?
Jak przebiega pasteryzacja w zmywarce?

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2023

Polecane

pixel