Naleśniki to szybka i pyszna potrawa, którą możesz przyrządzić w wersji na słodko lub wytrawnej. To pomysł na zdrowe śniadanie, sycący obiad lub lekką kolację – wystarczy dodatek ulubionego farszu, odpowiednia patelnia do smażenia naleśników, przygotowanie ciasta i gotowe! W tym artykule skupimy się właśnie na wyborze najlepszej patelni do naleśników.
Ciasto dyniowe to obowiązkowy przepis na jesień. Swoim smakiem umili Ci jesienne wieczory, a jego zapach sprawi, że szybko pokochasz tę – dla wielu trudną – porę roku! Placek z dyni zastąpi Ci nudne podwieczorki, będzie zaskakującym deserem, który pokochają i dorośli, i dzieci. Wykorzystaj w pełni smak i właściwości dyni – poznaj 3 przepisy na placek z dyni!
Krem z dyni to idealne danie na jesień – wykorzystuje smak sezonowego warzywa, rozgrzewa i cudownie wygląda! Jak sprawić, by zupa krem z dyni zachwycała smakiem i nie była nijaka?
Marynowane grzyby: prawdziwki, maślaki, podgrzybki, a może kurki? Przedstawiamy 4 marynaty grzybowe!
Sezon na grzyby trwa. Podgrzybki, zajączki, maślaki, borowiki. Dla każdego coś pysznego. Dla osób kochających grzyby, to mały raj i najlepszy czas na przetwory. Bo w końcu czy jest coś smaczniejszego, niż domowe grzyby marynowane do obiadu? Grzybki marynowane, to też świetny pomysł na przyjęcie, można je podać same lub jako jeden ze składników sałatek czy koreczków. Dlatego warto już dziś wziąć się za przygotowanie domowych przetworów z grzybów i cieszyć się ich smakiem przez okrągły rok.
Sezon na maliny trwa od lipca do września, czasem nieco dłużej, w zależności od tego, kiedy pojawią się pierwsze przymrozki. Przez te trzy miesiące możemy więc cieszyć się najpyszniejszym smakiem lata, jedząc świeże owoce. Aby jednak przedłużyć tę przyjemność – warto zamknąć owoce w słoikach. Przetwory z malin na zimę umilą nam chłodne wieczory i wprowadzą do dań nieco słodyczy. Wśród najpyszniejszych, ale też najprostszych przetworów z malin na zimę zdecydowanie króluje dżem z malin.
Jak zrobić dżem z malin bez pestek? Jak przygotować szybki dżem malinowy, a jak wykonać go metodą tradycyjną i nieco dłuższą? I wreszcie – jakie jeszcze przetwory z malin na zimę przygotować latem i na początku jesieni? O tym wszystkim dowiesz się z tego artykułu.
Dynia w occie to jeden z najprostszych przetworów z tego warzywa. I chociaż sezon na dynię jest krótki i trwa od września do listopada, to dzięki zamarynowaniu dyni możesz nawet w środku zimy cieszyć się jej wyjątkowym smakiem!
Szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne, sycące, ale też zazwyczaj kaloryczne. Zobacz, jak przyrządzić idealne drożdżówki z makiem, które przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Poznaj sposoby, by upiec je w wersji klasycznej oraz fit. Zabierz te przysmaki do pracy, w podróż czy na uczelnię. Zobacz, jak je wykonać.
Suszenie jabłek to jeden z pomysłów na ich przetwarzanie. Jest to proces, który pozbawia je wody, jedocześnie zachowując smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Jak suszyć jabłka? Sposobów jest kilka! Wybierz swój i przekonaj się jakie to proste!
Maliny to niezwykle wdzięczne owoce, z których da się przygotować wiele wspaniałych wypieków, napojów, sosów, konfitur i dżemów. Można również wyprodukować własne nalewki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić nalewkę z malin, koniecznie sprawdź nasz artykuł. Gwarantujemy, że najdziesz w nim wiele ciekawych przepisów na pyszną malinówkę!
Szczyt sezonu na dynię przypada na jesień, dlatego właśnie to warzywo najbardziej kojarzy nam się z tą porą roku. Z dyni można zrobić przeróżne pyszne dania – na słodko i na słono. Ciasta, muffinki, ciasteczka czy nawet latte z musem dyniowym. Oprócz tego przyrządzisz z niej sałatki, sosy, zupy i wytrawne placki. Dynia to mnóstwo smaku i jeszcze więcej pomysłów na przepisy. Dzisiaj skupimy się na plackach w dwóch wersjach – wytrawnej i deserowej.