Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Zupa jarzynowa

Chcesz przyrządzić pyszny, kolorowy i sycący obiad? A do tego chciałbyś, aby był odpowiedni zarówno na upały, jak i zimowe chłody? To możliwe! Przygotuj zupę jarzynową! Wiosną i latem będzie zachwycała kolorami młodych, świeżych warzyw. Jesienią i zimą, dzięki odrobinie aromatycznych przypraw, zamieni się we wspaniale rozgrzewającą ciało ucztę.

Czytaj więcej
Sos ostrygowy

Sos ostrygowy tradycyjnie wykorzystywany jest w kuchni chińskiej. Jego intrygujący słodko-słony smak w niezwykły sposób odmienia dania rybne i mięsne. Czy sos ostrygowy można przyrządzić także we własnym domu? Teoretycznie tak, jednak zadanie wcale nie jest proste. O wiele lepiej sięgnąć po gotowy sos ostrygowy ze sklepowej półki, a potem – wyczarować we własnej kuchni pyszne danie w azjatyckim stylu!

Czytaj więcej
Sos belgijski

Szukasz nowego pomysłu na sos do burgerów albo dip do przekąsek i frytek? W takim razie wypróbuj sos belgijski! Jest prosty w przyrządzeniu i pysznie smakuje. Czy ma jakieś wady? Zdecydowanie zbyt szybko znika z talerzy – od razu przygotuj więc większą porcję!

Czytaj więcej
Sos myśliwski

Jesienne smaki na talerzu w najlepszym wydaniu? To z pewnością aromatyczny sos myśliwski! Ten gęsty dodatek do potraw zachwyci Twoich domowników oraz zaproszonych gości. Jesteśmy niemal pewni, że żaden z nich nie będzie w stanie oprzeć się przygotowanej przez Ciebie uczcie!

Czytaj więcej
Sos amerykański

Wyrazisty, lekko pikantny sos amerykański idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla, domowych burgerów, hot-dogów czy pizzy. Najlepsze jest jednak to, że jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut! Z czego składa się sos amerykański i jak go przyrządzić? Sprawdź!

Czytaj więcej
Sos tysiąca wysp

Sos tysiąca wysp to dodatek do potraw dobrze znany w Polsce zwłaszcza miłośnikom fast foodów. Zazwyczaj stosuje się go do podkreślenia smaku hot-dogów, kebabów albo burgerów. Sos tysiąca wysp serwowany bywa także do pizzy. To jednak niejedyne możliwości! Sos tysiąca wysp wykorzystasz także do mięs, wędlin i jaj podawanych na zimno!

Czytaj więcej
Sos duński

Wbrew swojej nazwie sos duński najbardziej rozpoznawalny jest w kuchni francuskiej. Wykorzystuje się go dokładnie tak samo, jak lepiej znany w Polsce sos tatarski – do podawanych na zimno mięs, jaj oraz dań rybnych. Chciałbyś spróbować, jak smakuje? Możesz wybrać wersję ze sklepowej półki albo przygotować sos duński we własnej kuchni!

Czytaj więcej
Sos meksykański

Z czym kojarzy Ci się sos meksykański? Jeśli z ostrym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, trafiłeś idealnie! Sos meksykański jak żaden inny odmienia nawet najprostsze, klasyczne dania! Sprawdź, jak go przyrządzić i z czym podawać, aby zachwycić gości oraz domowników!

Czytaj więcej
Sos rybny

Sos rybny, obok sosu sojowego, stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowy aromat i smak są bardzo charakterystyczne – na pewno nie pomylisz go z niczym innym! Z uwagi na to trudno pozostać obojętnym – sos rybny albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem! Chciałbyś sprawdzić, jak smakuje i wykorzystać go w swojej kuchni? Mamy kilka ciekawych pomysłów!

Czytaj więcej
Sos carbonara

Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!

Czytaj więcej
pixel