Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Kiszone buraki – jak je zrobić?

O tym, jak korzystnie na zdrowie wpływają kiszonki, nikogo nie trzeba przekonywać. Jeśli jednak sięgasz po nie rzadko, bo smak kiszonych ogórków i kapusty jest dla Ciebie zbyt intensywny, spróbuj kiszonych buraków! Są o wiele łagodniejsze – być może więc ich smak przypadnie do gustu nawet Twoim dzieciom?

Czytaj więcej
Jak mrozić grzyby?

Mrożenie to doskonały sposób przechowywania żywności – w tym również grzybów. Dzięki niemu zebrane przez Ciebie okazy nie stracą swoich walorów – po rozmrożeniu będą niemal tak samo smaczne i aromatyczne, jak świeże! Poznaj więc tajniki mrożenia grzybów, a potem przetestuj te zasady w swojej kuchni. Będziesz zachwycony smakiem przyrządzanego w środku zimy sosu albo zupy grzybowej!

Czytaj więcej
Jak przyrządzić kanie?

Czubajka kania to grzyb o dużym, białawym kapeluszu i wyjątkowym, lekko orzechowym smaku. Jego walory doceniano już wieki temu – kanie na polskich stołach królowały jesienią nawet w XVIII w. Z przepisów na przyrządzenie tych pysznych grzybów warto korzystać również dzisiaj – tym bardziej że przepyszny obiad z kani przyrządzisz w zaledwie 20 minut!

Czytaj więcej
Jak przyrządzić rydze?

Rydze to grzyby o charakterystycznym, pomarańczowym zabarwieniu, które od wieków są obecne w polskiej kuchni. Pojawiały się jako dodatek do mięsa oraz samodzielne smakołyki nawet na królewskich stołach! Dlaczego więc nie miałyby zagościć również w Twojej kuchni? Te pyszne grzyby wykorzystasz do przygotowania wielu różnych potraw.

Czytaj więcej
 Jak długo gotować grzyby? Poradnik

Nazbierałeś pełne kosze leśnych grzybów? Pora więc zająć się nimi i zamienić w pyszną zupę albo wykorzystać jako składnik farszu do krokietów, pierogów i naleśników. A może chcesz grzyby zamrozić? W każdym z tych przypadków konieczne będzie ich ugotowanie. Sprawdź, jak to zrobić, by zachować pełnię smaku i aromatu!

Czytaj więcej
Grzyby jadalne – jak je rozpoznać?

W tym roku po raz pierwszy wyruszasz na grzybobranie? A może chcesz przygotować na obiad pyszne danie z grzybami, ale wcześniej chciałbyś upewnić się, że wszystkie otrzymane albo zakupione okazy na pewno są jadalne? W takim razie koniecznie powinieneś poznać i nauczyć się rozpoznawać najpopularniejsze w Polsce gatunki grzybów jadalnych!

Czytaj więcej
Kiszona papryka – jak zrobić?

Kiszona papryka to ciekawa odmiana dla każdego, komu przejadły się już tradycyjne kiszone ogórki czy kapusta. Jeśli więc jesteś miłośnikiem kiszonek, a do tego lubisz kulinarne eksperymenty, wypróbuj i ten przepis. Istnieje spora szansa, że kiszona papryka zagości w Twoim domu już na stałe!

Czytaj więcej
Kiszona marchewka – jak zrobić?

Czy kiszonki mogą być delikatne w smaku, a nawet lekko słodkie? Jeśli do tej pory jadałeś tylko kiszone ogórki albo kapustę, zapewne sądzisz, że nie. Szybko jednak zmienisz zdanie, gdy spróbujesz kiszonej marchewki! To zupełnie inny rodzaj kiszonki – polubią ją nawet Twoje dzieci! Nie zwlekaj więc i wypróbuj przepis na wyjątkowe przetwory: słoiki kiszonej marchewki.

Czytaj więcej
Kiszona rzodkiewka – jak zrobić?

Wiosenne kiszonki? Dlaczego nie! Jeśli po zimie nie masz już ochoty na kapustę i ogórki, ale wciąż chcesz w łatwy sposób wspierać swoją odporność, idealnie sprawdzą się kiszone rzodkiewki! Sprawdź, jak je przyrządzić.

Czytaj więcej
Kiszona cukinia – jak zrobić?

Kiszona cukinia to dobry wybór dla wszystkich, którzy uważają, że smak kiszonej kapusty lub ogórków jest zbyt intensywny. Ukiszona cukinia ma wszystkie zdrowotne właściwości innych kiszonek – pozostaje jednak od nich o wiele łagodniejsza dla podniebienia. Jej przyrządzenie nie zabierze Ci przy tym więcej czasu niż przygotowanie tradycyjnych ogórków kiszonych!

Czytaj więcej
pixel