Drożdżówki z jabłkami - sprawdź nasz przepis
Domowa, świeża, pachnąca drożdżówka to idealny dodatek do porannej kawy. Ciasto na drożdżówki nie potrzebuje wiele czasu do wyrastania, a jego wyrabianie jest łatwe i przyjemne. Drożdżówka w połączeniu z owocami to duet idealny. Sprawdź, jak przygotować domowe drożdżówki z jabłkami w kilka chwil!
Domowe drożdżówki z jabłkami – od czego zacząć?
Jesień może kojarzyć się z dynią, rozgrzewająca herbatą i serialami, ale początek tej magicznej pory roku to również czas dojrzewania polskich owoców – śliwek, gruszek oraz jabłek. Jabłka doskonale sprawdzają się do pieczenia, jako dodatek do ciast, np. szarlotki czy jabłecznika. Ten smakowity owoc równie dobrze smakuje w połączeniu z ciastem drożdżowym.
Drożdżówki z jabłkami można przygotować na kilka różnych sposobów, dodać do nich różne składniki (np. cynamon, gałkę muszkatołową, kruszonkę), ale zawsze będą smakować wybornie. Jest jednak jeden kluczowy warunek, który musi zostać spełniony, żeby domowe drożdżówki z jabłkami pysznie smakowały – ciasto drożdżowe musi być dobrze przygotowane.
Żeby ciasto na drożdżówki z jabłkami było miękkie w środku i rumiane na zewnątrz, trzeba zadbać o przygotowanie odpowiedniego zaczynu. Zaczyn przygotowuje się z drożdży i mleka w dużej misce. Jak przygotować zaczyn do ciasta na szybkie drożdżówki z jabłkami? Do miski wrzuca się pokruszone drożdże i zalewa ciepłym mlekiem. Następnie dodaje się cukier, sól i odstawia na kilkanaście minut. W tym czasie drożdże zaczynają pracować po to, by ciasto mogło powiększyć kilkukrotnie swoją objętość. Dopiero z takim zaczynem można przejść do wyrabiania ciasta. Przepis na ciasto na pyszne drożdżówki z jabłkami znajdziesz w kolejnym akapicie.
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką
Jak zrobić pyszne, pachnące drożdżówki z jabłkami i kruszonką, które uprzyjemnią Ci poranną kawę? Z przyjemnością podzielimy się z Tobą przepisem na drożdżówkę z jabłkami i kruszonką na myśl, o której cieknie nam ślinka! Do przygotowania tych słodkości będziesz potrzebować podstawowych akcesoriów do pieczenia – blachy do pieczenia, przesiewacza do mąki lub sita o drobnych oczkach i papieru do pieczenia oraz kilku składników spożywczych.
Składniki:
0,65 kg mąki pszennej
1 kg jabłek prażonych
0,25 l ciepłego mleka
0,1 kg cukru
50 g świeżych drożdży
3 jajka
0,2 kg masła
50 g cukru pudru
Przygotowanie:
Żeby wypiec bułeczki drożdżowe z jabłkami z piekarnika, należy najpierw przygotować zaczyn, a następnie przejść do wyrabiania ciasta. Weź dużą miskę i mąkę (0,5 kg), a następnie przesiej ją i wsyp do miski i dodaj zaczyn. Całość wymieszaj i odstaw na bok na ok. 10 minut. Następnie ubij jajka z 100 gramami cukru na puszystą masę i wymieszaj z mąką. Kolejnym krokiem jest wyrabianie ciasta i dodanie 100 g masła. Całość wyrabiaj, a gdy składniki się połączą, przykryj je folią i odstaw na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie, czas na zrobienie kruszonki. Do miski wsyp pozostałą część mąki, dodaj pokrojone masło oraz cukier puder. Całość rozcieraj pomiędzy palcami – aż powstanie kruszonka. Wyrośnięte ciasto ułóż na blacie i obsyp mąką. Rozwałkuj na cienki placuszek i szklanką wytnij kółka. Kółeczka z ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób lekkie wgłębienie i wsadź do nich jabłka. Kruszonką posyp wierzch drożdżówek i wsadź do piekarnika na ok. 20 minut. Piecz w temperaturze 175 stopni.
Mini drożdżówki z jabłkami i cynamonem
Marzą Ci się proste drożdżówki z jabłkami i cynamonem, które przygotujesz w kilka chwil? Znamy przepis na doskonałe mini drożdżówki z jabłkami z drożdży suchych, które robią się praktycznie same! Żeby je upiec, warto przygotować sobie miskę o dużej pojemności, blachę, rondelek i papier do pieczenia dobrej jakości (znajdziesz go w naszej wyszukiwarce w kategorii artykuły jednorazowe do pieczenia) oraz wałek. Bierzemy się do pieczenia!
Składniki:
0,65 kg mąki
2 jabłka
2 g cynamonu
1 duże jajo
6 g suchych drożdży
220 ml ciepłego mleka
0,1 kg roztopionego masła
0,175 kg cukru
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę oraz cukier, dodaj drożdże, masło oraz mleko. Wyrabiaj ciasto w delikatny sposób, aż składniki się połączą. Ciasto odstaw na 40 minut, żeby wyrosło. W międzyczasie obierz i pokrój jabłka w kostkę i wrzuć do rondelka. Duś na małym ogniu, a pod koniec dodaj cynamon. Gdy owoce zmiękną, odstaw rondelek na bok do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat, a następnie podziel na 42 kawałki. Uformuj z każdego z nich wałek, a następie spleć je ze sobą, tak aby utworzyć kształt ślimaka. Na środku zrób wgłębienie i przełóż tam jabłka. Gotowe mini drożdżówki ułóż na blaszce wyłożonej papierem i piecz przez 25 minut w temperaturze 180 stopni. Życzymy wszystkiego pysznego!
Czytaj także:
Nasz przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, któremu się nie oprzesz!
Drożdżówki ze śliwkami – aromatyczny sezonowy wypiek
Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni!
Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Najprostszy przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe z jabłkami – X pomysłów!
Ciasto drożdżowe dla leniwych – nasz niezawodny przepis!
Klasyczne ciasto drożdżowe z truskawkami – musisz go spróbować!
Przepis na ciasto drożdżowe z serem – idealne na każdą okazję
Drożdżówki z serem – klasyczny przepis – zobacz, jak je przygotować
Przepis na drożdżówki z budyniem – zobacz, jak je przygotować - sprawdź nasz przepis