Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Jak powinna wyglądać pasteryzacja ogórków?
Ogórki kiszone i konserwowe, aby zachowały swoją świeżość, a przy tym właściwości odżywcze i walory smakowe, muszą zostać poddane pasteryzacji. Poznaj kilka metod ich wekowania. Przedłuż trwałość warzyw i ciesz się ich smakiem przez okrągły rok, podając je do obiadu, jako przekąskę czy dodatek na kanapkę.
Czytaj więcej
Najlepszy przepis na kompot z czereśni
Sezon na czereśnie dopiero się zaczyna. Najpyszniejsze owoce znajdziemy na straganach czy w warzywniakach dopiero pod koniec czerwca i na początku lipca. Chociaż w naszym kraju te owoce są dostępne tylko przez dwa miesiące, istnieje kilka sposobów na to, by zachować ich smak także na jesień i zimę. Jednym z nich jest kompot z czereśni. Jak zrobić idealny kompot?
Czytaj więcej
Pasteryzacja mięsa w piekarniku. To proste!
Mięso to taki artykuł żywnościowy, który można pasteryzować. Mięsne przetwory poddaje się trzykrotnemu procesowi wekowania, czyli tyndalizacji. W ten sposób można przedłużyć ich trwałość nawet do pół roku. Poznaj przepis na wekowanie mięsa w piekarniku, dzięki któremu będziesz mieć pod ręką słoiki z ulubionym jedzeniem.
Czytaj więcej
Przepis na sezonowy syrop z rabarbaru
Wydawało Ci się, że rabarbar nadaje się tylko do zajadania na surowo, zrobienia kompotu bądź ewentualnie dżemu? Nawet nie wiesz, jak bardzo się mylisz! Rabarbar pozwala również na zrobienie doskonałego syropu, który można rozcieńczyć z wodą, by zrobić lemoniadę lub użyć do ciast, drinków czy koktajli. Syrop z rabarbaru to prawdziwy letni hit.
Czytaj więcej
Tarta z truskawkami. Przepis na letni podwieczorek!
Sezon truskawkowy w pełni, a Tobie skończyły się pomysły na to, co z nimi zrobić? Sprawdź nasz pomysł na pyszną tartę z truskawkami. To idealna propozycja na letni podwieczorek, która zachwyci każdego! Przygotowaliśmy dla Ciebie wersję tarty z truskawkami i mascarpone. Podpowiemy Ci także, z czym jeszcze świetnie połączyć te owoce! Jak zrobić tartę z truskawkami?
Czytaj więcej
Najprostsze ciasto z truskawkami
Wraz z początkiem maja w warzywniakach powoli zaczynają się pojawiać one - soczyste, czerwone, polskie truskawki. Sezon truskawkowy swój szczyt ma w czerwcu i to wówczas najlepiej kupować te owoce, jeśli zależy Ci na naprawdę słodkim smaku. Mocno wykarmione słońcem truskawki świetnie sprawdzą się w koktajlach, dżemach, ale też oczywiście ciastach! Dziś przedstawimy Ci przepis na proste ciasto z truskawkami. Wykona je każdy - wytrawna kucharka i początkujący w słodkich wypiekach. Jedno jest pewne - nasze ekspresowe ciasto z truskawkami długo nie zagrzeje miejsca na stole.
Czytaj więcej
Truskawki – co musisz o nich wiedzieć?
Maj to miesiąc, w którym przyroda na dobre budzi się z zimowego snu i pięknie rozkwita. Drzewka owocowe cudownie kwitną, trawa się zieleni, wszędzie można dostrzec pąki nowych liści na drzewach. Jest to jedyna okazja, by cieszyć się wyglądem, tak szybko przekwitającego bzu i zachwycać się jego wyjątkowym zapachem. Pojawiają się też pierwsze nowalijki, a przydomowe ogródki wypełniają wschodzące warzywa. Maj to jednak przede wszystkim początek bardzo wyczekiwanego sezonu na truskawki Czy na samą myśl, o tych: przepysznych, aromatycznych, czerwonych owocach- czujecie ich smak? Nie da się go zapomnieć. My mamy mnóstwo pomysłów na smakołyki, w których główną rolę odgrywają owoce truskawki. Czy Wasze kubki smakowe czekają już na ucztę?
Czytaj więcej
Co można zrobić z truskawek?
Truskawki to – bezapelacyjnie – ulubione sezonowe owoce Polaków. Kupujemy je kilogramami i zawsze czekamy z niecierpliwością na kolejny sezon, który trwa stanowczo zbyt krótko. Truskawki zajadamy od razu po umyciu lub robimy z nich musy, koktajle, ciasta czy przetwory. Tak wiele można zrobić z tych cudownych owoców! Co konkretnie? O tym właśnie jest ten tekst.
Czytaj więcej
Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Idealna na czerwcowe garden party!

Czy wyobrażasz sobie wakacje bez lemoniady? My też nie. Ten napój podbija serca młodszych i dorosłych, bo łączy w sobie wszystko to, czego szukamy latem – smak owoców i cudowne orzeźwienie. Chociaż najpopularniejsza nadal jest tradycyjna lemoniada cytrynowa, nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę z tą tradycją poeksperymentować. Dlatego zrobić możesz lemoniadę z arbuza, truskawek, a nawet z rabarbaru.

Czytaj więcej
Wekowanie zup. Jak prawidłowo pasteryzować zupy?
Chcesz zabrać ulubioną zupę na wyjazd? A może zostało Ci dużo jedzenia po obiedzie i boisz się, że ulubiona pomidorowa się zepsuje? Przedłuż trwałość dania, decydując się na jego pasteryzację. Zobacz, na czym polega ten proces i poznaj różne metody wekowania. Ciesz się smakiem ulubionej zupy nawet kilka tygodni później.
Czytaj więcej
pixel