Czarny bez od lat znajduje się w domowej apteczce wielu polskich rodzin. Nasze babcie i prababcie chętnie korzystały z niego podczas przeziębień czy osłabienia organizmu. Kiedyś przypisywano mu nawet magiczne właściwości. Zresztą nie ma się czemu dziwić – czarny bez to roślina posiadająca naprawdę wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Dlaczego warto mieć pod ręką syrop z czarnego bzu? Jak go zrobić?
Przez niektórych wiśnie traktowane są jak uboższy krewny czereśni – uwielbianych, słodkich owoców. A przecież wiśnie mają nam tak wiele do zaoferowania! Są pełne smaku i aromatu, lekko cierpkie i kwaskowate, wręcz idealne do przetworów oraz… kompotów. Tak, kompot z wiśni nie ma sobie równych. Jest również tańszy od tego z czereśni. Jeśli masz dużo wiśni i nie wiesz, co z nimi zrobić, koniecznie sprawdź nasze przepisy.