Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Leczo z patisona. Klasyczne danie w nowym wydaniu!
Wakacyjną wersją węgierskiego leczo jest leczo z patisona. To lekki obiadek, który sprawdzi się zarówno w letnie, jak i zimniejsze dni. Jeżeli chcesz zatrzymać smak lata na dłużej, warto przygotować to danie do słoika i zawekować. Oto propozycje przyrządzenia tego przysmaku. Sprawdź, jakie dodatki można w nim zastosować.
Czytaj więcej
Przepis na pyszne placki z patisona
Jeżeli szukasz sposobu na to, by nieco urozmaicić sobie wakacyjne obiady, sięgnij po placki z patisona, warzywa królującego w sezonie letnim. Receptura nie jest specjalnie skomplikowana ani pracochłonna. Co więcej, w zależności od Twoich preferencji, przepis może zawierać inne dodatki. Oto nasze propozycje kulinarne.
Czytaj więcej
Kabaczek faszerowany – przepis z wykorzystaniem tego letniego warzywa!
Kabaczek to takie warzywo, które podobnie jak paprykę czy bakłażana, można faszerować i zapiekać w piekarniku. Przyrządzenie takiego przysmaku nie wymaga wielu godzin pracy. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednio farsz, wydrążysz część w kabaczku i umieścisz w nim ulubione składniki. Oto kilka propozycji na kabaczek faszerowany.
Czytaj więcej
Kompot z truskawek na zimę – jak go zrobić?
Chcesz, by lato zostało z Tobą na dłużej? Sposobem na to jest zamknięcie ulubionych darów tej pory roku, np. truskawek, w słoikach. Niezwykle proste w przygotowaniu przetwory z truskawek to kompoty. Zobacz, jak możesz je przyrządzić. Poznaj wersję pozbawioną cukru, a także sposób na kompot na zimę bez wody.
Czytaj więcej
Syrop z czarnego bzu. Jak go zrobić i dlaczego warto?

Czarny bez od lat znajduje się w domowej apteczce wielu polskich rodzin. Nasze babcie i prababcie chętnie korzystały z niego podczas przeziębień czy osłabienia organizmu. Kiedyś przypisywano mu nawet magiczne właściwości. Zresztą nie ma się czemu dziwić – czarny bez to roślina posiadająca naprawdę wiele substancji cennych dla naszego zdrowia. Dlaczego warto mieć pod ręką syrop z czarnego bzu? Jak go zrobić?

Czytaj więcej
Jak zrobić pyszny letni kompot z wiśni?

Przez niektórych wiśnie traktowane są jak uboższy krewny czereśni – uwielbianych, słodkich owoców. A przecież wiśnie mają nam tak wiele do zaoferowania! Są pełne smaku i aromatu, lekko cierpkie i kwaskowate, wręcz idealne do przetworów oraz… kompotów. Tak, kompot z wiśni nie ma sobie równych. Jest również tańszy od tego z czereśni. Jeśli masz dużo wiśni i nie wiesz, co z nimi zrobić, koniecznie sprawdź nasze przepisy.

Czytaj więcej
Jak się robi kompot z truskawek?
Co najbardziej kojarzy Ci się z latem? Lekkie ubrania, piekące słońce, letni deszcz i oczywiście…truskawki! Tak, to najbardziej letnie owoce, które po prostu trzeba zjeść w sezonie. A ten trwa od maja do końca lipca. Jednak z truskawkami można zrobić naprawdę wiele – zajadać je na surowo, użyć do deserów, zrobić dżemy i kompoty. Dziś skupimy się na tych ostatnich.
Czytaj więcej
Jak przebiega pasteryzacja w zmywarce?
Sezon na przetwory trwa w zasadzie od momentu pojawienia się pierwszych warzyw i owoców. To właśnie najpopularniejsze rodzaje smakołyków, których trwałość można przedłużyć w procesie pasteryzacji. Poznaj jedną z ciekawszych metod wekowania słoików. Zobacz, na czym polega pasteryzacja w zmywarce do naczyń.
Czytaj więcej
Jak zawekować bigos?
Bigos to jedno z ulubionych dań Polaków. Gości w naszych domach podczas zwykłych obiadów, spotkań przy świątecznym stole czy w trakcie wspólnych biesiad z przyjaciółmi. Jedynym minusem tej potrawy jest jej pracochłonność. Jednak i na to jest sposób! Wystarczy zrobić więcej bigosu i go zapasteryzować. Zobacz, jak zawekować bigos.
Czytaj więcej
pixel