Rosół niejedno ma imię. Niektórzy przygotowują go tylko z kurczaka, a nawet z kurzych kości. Inni wolą rosół z indyka, a nawet z wołowiny. A co z rosołem z kaczki? Czym różni się od tradycyjnego rosołu i jak go zrobić, aby wyszedł idealnie?
Jeśli czujesz, że choroba za chwilę Cię pokona, zrób rosół. Przecież już nasze mamy, babcie i prababcie leczyły się tą pyszną, rozgrzewającą zupą. Czy więc może się okazać, że wcale nie jest ona tak zdrowa, jak nam się wydawało? Warto rozprawić się z mitami na temat tej zupy i przekazać trochę faktów.
Kiedy myślisz o obiedzie, pieczona karkówka od razu powinna wskoczyć Ci do głowy. To klasyk, który na polskich stołach zawsze znajdzie swoje miejsce. Jest idealnym daniem na niedzielny obiad spędzony z całą rodziną. Jeśli kochasz karkówkę i chcesz przygotować ją szybko, koniecznie sprawdź nasz przepis na karkówkę pieczoną w rękawie.
Karkówka pieczona to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli nie masz pomysłu, a w lodówce akurat znajduje się kawałek pysznego mięsa, koniecznie wypróbuj ten przepis. Danie będzie soczyste, rozpadające się w ustach i niezwykle aromatyczne. Wszystko za sprawą jednego dodatku – cebuli.
Wekowanie mięsa to jedna z metod przedłużenia jego trwałości i przydatności do spożycia. Nazwa pochodzi od typu słoika z wekiem, w którym pasteryzuje się przetwory. Wekowane mięso w słoikach to sposób na szybki obiad, a także idealne rozwiązanie jeżeli wybierasz się w podróż i chcesz zabrać własne wyroby ze sobą.
Proces pasteryzacji jest jedną z najskuteczniejszych metod przedłużenia trwałości jedzenia. Tę technikę można wykorzystać podczas przyrządzania takich przetworów, jak dżemy, konfitury, soki, ale również mięso, zupy, bigos, gulasz czy sałatki. Wygodną formą jest pasteryzacja w piekarniku. Zobacz, na czym polega.
Mięso i warzywa to połączenie idealne. Zyskujesz nie tylko świetny smak i masę niezbędnego białka, ale też witaminy i minerały, które kryją się w warzywach. A gdyby tak przygotować je razem i nie pracować nad obiadem zbyt długo? To świetny pomysł, który przerodził się w obiadowe danie – karkówkę pieczoną z warzywami. Jak ją zrobić?
Chyba każdy z nas zna określenie „danie jednogarnkowe”. To idealny obiad dla zabieganych, danie, które zrobisz w kilka minut w jednym naczyniu – bez konieczności brudzenia patelni czy różnych garnków. Jednym z takich dań jednogarnkowych są właśnie pieczonki.
Czy istnieje coś lepszego od karkówki duszonej w garnku? Nie wydaje nam się. Zwłaszcza że jest tak wiele przepisów, za pomocą których możesz ją przygotować. Zrobisz ją tak, jak lubisz – z tymi składnikami, które Twoim kubkom smakowym odpowiadają najbardziej. Oto kilka naszych propozycji.
Jeżeli chcesz smak ulubionych owoców i warzyw zachować również zimą, warto pomyśleć o przygotowaniu przetworów. Najlepszą porą pasteryzacji jest lato, gdy można korzystać ze świeżych owoców oraz warzyw. Pasteryzacji można poddać również mięso, zupy, bigos czy soki. Zobacz, jak pasteryzować słoiki z przetworami.