Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Jak zrobić ciasto drożdżowe ze śliwkami?
Ciasto drożdżowe ze śliwkami to wypiek, który warto przygotowywać w sezonie na te owoce. Śliwki są źródłem cennych witamin – m.in. witaminy A, B6, C, E, a także K. Co więcej, zawierają mnóstwo minerałów – potasu, magnezu, żelaza, fosforu i wapnia. Owoce te w połączeniu z ciastem drożdżowym to sposób na smaczny deser. Zobacz, jak przyrządzić ten wypiek.
Czytaj więcej
Jak ugotować leczo z kabaczka?
Jednym z najsmaczniejszych, a w dodatku najmniej kalorycznych letnich warzyw jest kabaczek. Zobacz, jak można go wykorzystać do przygotowywania smacznego lecza. Oto kilka wskazówek, jak się robi leczo z kabaczka. Sprawdź, jakie dodatki można zastosować do tego przysmaku, by podkreślić jego walory smakowe.
Czytaj więcej
Przetwory z kabaczka – 5 pomysłów
Już w okresie letnim warto pomyśleć o tym, by przygotować przetwory z kabaczka. Będzie można po nie sięgnąć, gdy pogoda za oknem nie będzie rozpieszczać. Wówczas wystarczy otwarcie słoika, by cieszyć się kulinarnymi wspomnieniami lata. Zapoznaj się z przedstawionymi pomysłami na smaczne dania prosto ze słoika.
Czytaj więcej
Kabaczek smażony – w cieście czy panierce?
Interesującą alternatywą dla mięsnych kotletów czy placków ziemniaczanych jest przygotowanie takiego przysmaku, jak kabaczek smażony. Można zrobić go w panierce z różnymi dodatkami lub po prostu w cieście. Inne rozwiązanie zakłada przyrządzenie kabaczka bez panierki. Zobacz, jak wygląda przepis i ile kalorii ma taki przysmak.
Czytaj więcej
Jak zrobić kabaczek w zalewie słodko-kwaśnej?
Chcesz, by smak kabaczka towarzyszył Ci nie tylko w sezonie? Przyrządź go w zalewie słodko-kwaśnej i zawekuj. Kabaczki marynowane to doskonały dodatek do dań mięsnych, ziemniaków, kasz, ryżu. Można je również zjadać solo lub położyć na kanapce. Oto propozycja przyrządzenia tego przysmaku, po który możesz sięgać nawet zimą.
Czytaj więcej
Jakie właściwości ma dżem z czarnego bzu?
W sezonie letnim czarny bez ma spore wzięcie u amatorów wszelkich zapraw. Soki, syropy i oczywiście dżemy można robić od maja do końca lipca. Dlatego jeśli masz zamiar w tym roku przygotować dla siebie i rodziny słoiki wypełnione dobrem płynącym z czarnego bzu, nie ma na co czekać. Koniecznie sprawdź, jak zrobić dżem z czarnego bzu i dlaczego warto zajadać go przez cały rok.
Czytaj więcej
Patison smażony – 4 odsłony

Kotlety z patisona i inne dania smażone to sposób na mały i większy głód. Idealnie sprawdzą się jako posiłek i przekąska o każdej porze dnia. Liczba przepisów z tym warzywem jest tak ogromna, że patisona możesz jeść przez cały dzień w urozmaiconych wersjach i się nie nudzić. Poznaj patisona prosto z patelni w różnych odsłonach.

Czytaj więcej
pixel