Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Drożdżówki z makiem – lepsze niż z cukierni!
Szybkie w wykonaniu, niezwykle smaczne, sycące, ale też zazwyczaj kaloryczne. Zobacz, jak przyrządzić idealne drożdżówki z makiem, które przypadną do gustu Tobie i Twoim bliskim. Poznaj sposoby, by upiec je w wersji klasycznej oraz fit. Zabierz te przysmaki do pracy, w podróż czy na uczelnię. Zobacz, jak je wykonać.
Czytaj więcej
Suszenie jabłek w warunkach domowych - to proste!
Suszenie jabłek to jeden z pomysłów na ich przetwarzanie. Jest to proces, który pozbawia je wody, jedocześnie zachowując smak, aromat i wszystkie wartości odżywcze. Jak suszyć jabłka? Sposobów jest kilka! Wybierz swój i przekonaj się jakie to proste!
Czytaj więcej
Nalewka z malin – sposób na sezonowy urodzaj!
Maliny to niezwykle wdzięczne owoce, z których da się przygotować wiele wspaniałych wypieków, napojów, sosów, konfitur i dżemów. Można również wyprodukować własne nalewki. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak zrobić nalewkę z malin, koniecznie sprawdź nasz artykuł. Gwarantujemy, że najdziesz w nim wiele ciekawych przepisów na pyszną malinówkę!
Czytaj więcej
Placki z dyni – na słodko i słono!
Szczyt sezonu na dynię przypada na jesień, dlatego właśnie to warzywo najbardziej kojarzy nam się z tą porą roku. Z dyni można zrobić przeróżne pyszne dania – na słodko i na słono. Ciasta, muffinki, ciasteczka czy nawet latte z musem dyniowym. Oprócz tego przyrządzisz z niej sałatki, sosy, zupy i wytrawne placki. Dynia to mnóstwo smaku i jeszcze więcej pomysłów na przepisy. Dzisiaj skupimy się na plackach w dwóch wersjach – wytrawnej i deserowej.
Czytaj więcej
Przepis na babeczki dyniowe – na Halloween i nie tylko!
Dynia w naszym kraju nadal kojarzy się głównie z jesiennymi zupami czy też przetworami na zimę. Jednak powoli przyzwyczajamy się też do tego, że to warzywo jest symbolem Halloween – najstraszniejszego święta w roku. W dyniach wycina się przerażające latarnie, do których wkłada się świece. Z dyni robi się też napoje oraz oczywiście ciasta i ciastka. Halloweenowe babeczki z dyni to hit corocznych imprez z okazji tego święta. Koniecznie przygotuj je w tym roku i udekoruj odpowiednio strasznie. Jak to zrobić? Chętnie podpowiemy.
Czytaj więcej
Puree z dyni — sposób na dyniowe nadwyżki! Co można z niego zrobić?
Jesień to bez wątpienia sezon na dynię! To wspaniałe warzywo chętnie jadamy w postaci zup, sosów, ciast czy kiszonek. Nadaje się do smażenia, pieczenia, duszenia w całości lub w formie puree. Dynia przerobiona na puree nadaje się do mrożenia i wekowania. Jakie pyszne potrawy i wypieki można przygotować z dyniowego puree? Odpowiedzi szukaj w naszym artykule.
Czytaj więcej
Dżem z dyni. Z czym łączyć dynię w dżemie?
Dynia to jedno z tych warzyw, które świetnie sprawdza się także w daniach słodkich. Wszystko dzięki jej wyrazistemu, lekko słodkiemu i naprawdę przyjemnemu smakowi. Można stworzyć z niej pyszne placuszki na śniadanie, babeczki dyniowe czy też inne słodkości. Ale jednym z ulubionych przepisów na dynię, jest dżem. Dżem z dyni to idealny produkt na rozpoczęcie dnia. Można zajadać go na kanapkach czy też dodać do owsianki. Jest pyszny, kremowy i pełen witamin i minerałów. Jak go zrobić? Z jakimi owocami można łączyć dynię?
Czytaj więcej
Sok z malin z sokownika – 100% zdrowia!
Sok z malin z sokownika to zdrowie samo w sobie. Metoda przetwarzania malin w sokowniku parowym pozwala zachować wszystkie drogocenne właściwości tego małego, niepozornego owocu. Jakie właściwości mają maliny? Jak zrobić sok z malin z sokownika? Dlaczego jest taki zdrowy? Ile cukru na litr soku z malin z sokownika dodać? A może inna substancja słodząca będzie lepsza? Tego wszystkiego i jeszcze więcej dowiecie się lada moment.
Czytaj więcej
Suszenie malin – jak je przeprowadzić?
To ostatnia chwila, by chwycić tegoroczne maliny i cieszyć się ich smakiem bądź też przygotować z nich coś wyjątkowego na zimę. I nie mówimy tutaj tylko o dżemach czy sosach, ale również o suszonych malinach, które są niezwykle pyszne i wartościowe. Możesz dodać je do ciasta, na przykład drożdżowego, domowego musli czy też zrobić z nich herbatę. Stanowczo warto!
Czytaj więcej
pixel