Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Typy mąki – co musisz o nich wiedzieć?

Czy podczas zakupów zwracasz uwagę na typ wybieranej mąki? Wbrew pozorom ma on spore znaczenie! Im wyższa liczba na opakowaniu, tym więcej wartości odżywczych w mące. Co więcej, w przypadku niektórych wypieków (np. chlebów lub pizzy), typy mąki wyraźnie przekładają się na ostateczną jakość gotowego wyrobu.

Czytaj więcej
1 łyżeczka – ile to gram?
Wiele przepisów kulinarnych nie podaje konkretnej gramatury składników. Zamiast tego zastosowaną w nich miarą są m.in. szklanki i łyżeczki. W pierwszej chwili wydaje się wówczas, że danie łatwo będzie wykonać, nawet jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej! Czy na pewno? Czy zawsze 1 łyżeczka waży tyle samo? I jak przeliczyć łyżeczki na gramy?
Czytaj więcej
Ile to 3/4 szklanki? Podpowiadamy!

Chcesz upiec ciasto, ale nie masz wagi kuchennej? Nic nie szkodzi! Wystarczy, że zastosujesz tzw. przelicznik szklanek i sprawdzisz, ile to jest 250 g mąki, a ile 100 g cukru w szklankach. Następnie odmierzysz wskazane ilości produktów i gotowe! Zanim jednak zabierzesz się do pracy, właściwie wybierz… szklankę.

Czytaj więcej
Indyk gotowany czy smażony?

Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?  

Czytaj więcej
Jak gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!

Czytaj więcej
Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!

Czytaj więcej
Sernik gotowany – jak go przygotować?
Sernik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się podczas większych imprez, spotkań urodzinowych, albo po prostu sobotniego popołudnia. Przygotowanie wypieku według tradycyjnego przepisu jest jednak bardzo czasochłonne. Można prościej! Jeśli zdecydujesz się na sernik gotowany, czeka Cię maksymalnie 20 minut pracy. Potem trzeba będzie jedynie cierpliwie poczekać, aż deser stężeje w lodówce!
Czytaj więcej
Chłopski garnek – jak przygotować tę potrawę?

Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Potrawa jest przy tym bardzo sycąca i po prostu pyszna. Na pewno pokochają ją wszyscy Twoi domownicy! Co więcej, jeśli tylko lekko zmodyfikujesz podstawowy przepis, możesz uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek, odpowiedni nawet dla osób na diecie redukcyjnej.

Czytaj więcej
Patelnie wok – co musisz o nich wiedzieć?
Znacznie upraszczając, można powiedzieć, że wok to rodzaj głębokiej patelni, która zdecydowanie ułatwia właściwe przyrządzanie dań kuchni chińskiej. Chcesz wypróbować tego typu naczynie? Zanim udasz się do sklepu, dowiedz się, jakie są rodzaje woków i wybierz najlepszy dla swoich potrzeb!
Czytaj więcej
Gofry na patelni – jak zrobić?
Masz ochotę na pyszne gofry, ale nie masz gofrownicy? W takim razie użyj patelni! Na niej również przygotujesz lubianą nie tylko przez dzieci słodką przekąskę – i to bardzo szybko. Wystarczy sprawdzony przepis i odpowiednia patelnia.
Czytaj więcej
pixel