Szukasz dodatku do potraw o wyrazistym smaku, który nawet najprostsze danie zamieni w prawdziwą ucztę? W takim razie sięgnij po butelkę sosu Worcestershire! Jego wyjątkowy, korzenno-dymny aromat odmieni zarówno smak grillowanych żeberek, jak i domowego burgera!
Przyrządziłeś pyszny sos, który idealnie dopełni serwowane przez Ciebie danie, ale… okazał się zbyt rzadki? Spokojnie, nie wylewaj go! Jest przynajmniej kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu. Sprawdź które produkty masz w kuchni i wypróbuj jedną z naszych metod.
Sos pieczarkowy to jeden z tych dodatków do obiadów, które w zasadzie nie mają wad. Jest pyszny i niskokaloryczny. Pasuje do makaronu, ziemniaków, a nawet dań na bazie ryżu. A do tego przyrządzisz go dosłownie w kilka minut!
Sos BBQ to jeden z najbardziej rozpoznawalnych dodatków do mięsa. Tradycyjnie dodaje się go do pieczonych lub grillowanych żeberek i wieprzowiny. Miłośnicy sosu BBQ stosują go jednak również do pizzy, maczania frytek lub nachosów. Jak wybrać najsmaczniejszy sos BBQ? Najlepiej stworzyć go we własnej kuchni! Tylko w ten sposób uzyskasz dokładnie takie połączenie smaków i aromatów, jakie lubisz najbardziej.
Aromatyczny sos pieczeniowy to dla wielu osób synonim udanego obiadu! Ty też uwielbiasz ziemniaki lub miękkie kluseczki polane tym wyjątkowym dodatkiem? W takim razie koniecznie naucz się przyrządzać sos pieczeniowy w zaciszu własnego domu! Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jego smakiem zawsze, gdy najdzie Cię na to ochota.
Sos słodko-kwaśny to danie, które w Polsce popularne stało się kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu w wielu domach regularnie pojawia się na stole. Jeśli tak jak znajomi wybierasz wersję ze sklepowego słoika, spróbuj choć raz przyrządzić sos słodko-kwaśny w domu. Będzie o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy! A jeśli zechcesz ułatwić sobie na przyszłość pracę, po prostu ugotuj większą ilość i sam zamknij sos w słoikach!
Czy sos chrzanowy kojarzy Ci się jedynie z Wielkanocą? Jeśli tak, pora na zmiany! Chrzanowy sos możesz serwować również na co dzień – świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów. Wykorzystasz go również podczas organizowanych w gronie rodziny i przyjaciół spotkań przy stole – i to nie tylko jako dodatek do ugotowanych jajek!
Sos koperkowy sprawdzi się jako subtelne wykończenie dań na zimno albo ciepły dodatek do obiadu. Zależnie od wersji podasz go z jajkami, rybami, dowolnymi rodzajami mięsa albo wykorzystasz jako sos sałatkowy. Taki dodatek do potraw ma piękny kolor, jest zdrowy, a przy tym smakuje nawet osobom, które nie lubią surowego koperku!
Sos śmietanowy to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni sosów. Jego łagodny smak subtelnie podkreśla walory pozostałych składników przygotowanego dania. Sos śmietanowy pasuje do bardzo wielu potraw – z powodzeniem wykorzystasz go do przekąsek oraz różnego typu dań obiadowych. A co najważniejsze, sos śmietanowy zrobisz w dosłownie kilka chwil!