Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Żurek wielkanocny – jak zrobić najlepszy?
Najlepszy żurek wielkanocny? Taki przygotowany na domowym zakwasie! Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić dobry zakwas na żurek, nic straconego. Po prostu skorzystaj z naszych podpowiedzi. Dzięki temu w tym roku uda Ci się zaskoczyć najbliższych wyjątkowo aromatycznym i pysznym świątecznym żurkiem.
Czytaj więcej
Mąka pszenna – co musisz o niej wiedzieć?

Mąka pszenna przez dziesięciolecia była niekwestionowaną królową każdej polskiej kuchni. Od kilku lat jej popularność drastycznie spada – mąka pszenna uważana jest wręcz za niezdrową. Czy na pewno tak jest? Co warto wiedzieć na temat mąki pszennej i kiedy po nią sięgać?

Czytaj więcej
Picie zielonej herbaty – co warto o nim wiedzieć?
Zielona herbata uznawana jest za jeden z najzdrowszych napojów na świecie! Szczególnie cenią ją sobie osoby na diecie redukcyjnej. Jednak wpływ zielonej herbaty na metabolizm to niejedyna jej zaleta. Co jeszcze warto wiedzieć o tym napoju i jak go zaparzać, aby picie zielonej herbaty stało się prawdziwą przyjemnością? Warto wprowadzić kilka prostych zasad!
Czytaj więcej
Picie kawy – co musisz o niej wiedzieć?
Należysz do grona prawdziwych kawoszy, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez ulubionego, aromatycznego napoju o ciemnej barwie? Zapewne więc co jakiś czas zastanawiasz się, jak regularne picie kawy wpływa na Twój organizm. Słyszysz przecież kolejne doniesienia o jej rzekomej szkodliwości. Czy są prawdziwe? Sprawdź, co daje picie kawy i jak zaparzyć swój ulubiony napój, aby wydobyć cały jego smak oraz aromat!
Czytaj więcej
Jajka faszerowane łososiem – jak je zrobić?

Jajka faszerowane to jedna z potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. Ty również chciałbyś zaskoczyć bliskich takim przysmakiem? Przygotuj więc jajka faszerowane łososiem wędzonym – prostą, a zarazem bardzo efektowną przekąskę!

Czytaj więcej
Jajka faszerowane pieczarkami – prosty i pyszny przepis!
Jajka faszerowane z pieczarkami to prosta w przygotowaniu przekąska, która bardzo efektownie prezentuje się na stole. Możesz przygotować ją w wersji na zimno albo podsmażyć i podać na ciepło. Poznaj podstawowe przepisy i wykorzystaj je zarówno na wielkanocnym stole, jak i później, podczas urodzin czy Sylwestra!
Czytaj więcej
Biała kiełbasa pieczona – idealna na Wielkanoc!
Czy wyobrażasz sobie wielkanocny stół bez białej kiełbasy? W okresie wspomnianych świąt ten przysmak smakuje przecież wyjątkowo! Jeśli w tym roku chcesz zaskoczyć gości i swoich bliskich, przygotuj białą kiełbasę inaczej niż zwykle. Zamiast ją gotować, postaw na pieczoną białą kiełbasę na Wielkanoc!
Czytaj więcej
Jak zrobić białą kiełbasę?
Biała kiełbasa to przysmak, który wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą. To właśnie w tym czasie pojawia się przecież niemal na każdym stole! Samodzielnie przygotowana, soczysta, aromatyczna biała kiełbasa równie dobrze smakuje jednak także w każdym innym czasie. Sprawdzi się jako składnik żuru albo po prostu – ugotowana i podana domownikom na kolację!
Czytaj więcej
Typy mąki – co musisz o nich wiedzieć?

Czy podczas zakupów zwracasz uwagę na typ wybieranej mąki? Wbrew pozorom ma on spore znaczenie! Im wyższa liczba na opakowaniu, tym więcej wartości odżywczych w mące. Co więcej, w przypadku niektórych wypieków (np. chlebów lub pizzy), typy mąki wyraźnie przekładają się na ostateczną jakość gotowego wyrobu.

Czytaj więcej
1 łyżeczka – ile to gram?
Wiele przepisów kulinarnych nie podaje konkretnej gramatury składników. Zamiast tego zastosowaną w nich miarą są m.in. szklanki i łyżeczki. W pierwszej chwili wydaje się wówczas, że danie łatwo będzie wykonać, nawet jeśli nie masz pod ręką wagi kuchennej! Czy na pewno? Czy zawsze 1 łyżeczka waży tyle samo? I jak przeliczyć łyżeczki na gramy?
Czytaj więcej
pixel