Mąka pszenna przez dziesięciolecia była niekwestionowaną królową każdej polskiej kuchni. Od kilku lat jej popularność drastycznie spada – mąka pszenna uważana jest wręcz za niezdrową. Czy na pewno tak jest? Co warto wiedzieć na temat mąki pszennej i kiedy po nią sięgać?
Jajka faszerowane to jedna z potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Pięknie się prezentują, a ich przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu. Ty również chciałbyś zaskoczyć bliskich takim przysmakiem? Przygotuj więc jajka faszerowane łososiem wędzonym – prostą, a zarazem bardzo efektowną przekąskę!
Czy podczas zakupów zwracasz uwagę na typ wybieranej mąki? Wbrew pozorom ma on spore znaczenie! Im wyższa liczba na opakowaniu, tym więcej wartości odżywczych w mące. Co więcej, w przypadku niektórych wypieków (np. chlebów lub pizzy), typy mąki wyraźnie przekładają się na ostateczną jakość gotowego wyrobu.