Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Indyk gotowany czy smażony?

Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?  

Czytaj więcej
Jak gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!

Czytaj więcej
Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!

Czytaj więcej
Sernik gotowany – jak go przygotować?
Sernik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się podczas większych imprez, spotkań urodzinowych, albo po prostu sobotniego popołudnia. Przygotowanie wypieku według tradycyjnego przepisu jest jednak bardzo czasochłonne. Można prościej! Jeśli zdecydujesz się na sernik gotowany, czeka Cię maksymalnie 20 minut pracy. Potem trzeba będzie jedynie cierpliwie poczekać, aż deser stężeje w lodówce!
Czytaj więcej
Chłopski garnek – jak przygotować tę potrawę?

Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Potrawa jest przy tym bardzo sycąca i po prostu pyszna. Na pewno pokochają ją wszyscy Twoi domownicy! Co więcej, jeśli tylko lekko zmodyfikujesz podstawowy przepis, możesz uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek, odpowiedni nawet dla osób na diecie redukcyjnej.

Czytaj więcej
Patelnie wok – co musisz o nich wiedzieć?
Znacznie upraszczając, można powiedzieć, że wok to rodzaj głębokiej patelni, która zdecydowanie ułatwia właściwe przyrządzanie dań kuchni chińskiej. Chcesz wypróbować tego typu naczynie? Zanim udasz się do sklepu, dowiedz się, jakie są rodzaje woków i wybierz najlepszy dla swoich potrzeb!
Czytaj więcej
Gofry na patelni – jak zrobić?
Masz ochotę na pyszne gofry, ale nie masz gofrownicy? W takim razie użyj patelni! Na niej również przygotujesz lubianą nie tylko przez dzieci słodką przekąskę – i to bardzo szybko. Wystarczy sprawdzony przepis i odpowiednia patelnia.
Czytaj więcej
Ciasto z patelni – jak je przygotować?

Czy wiesz, że aby cieszyć się smakiem domowego ciasta wcale nie musisz włączać piekarnika? Wystarczy, że wypróbujesz jeden z wielu przepisów na ciasto z patelni! Sprawdź nasze pomysły na łatwe do wykonania wypieki, które zawsze się udają.

Czytaj więcej
Makaron smażony po chińsku – szybki i smaczny obiad!

Makaron smażony po chińsku jest świetnym pomysłem na obiad w dni, kiedy nie masz czasu lub ochoty na dłuższe gotowanie. To sycące i pyszne danie przygotujesz bardzo szybko. A do tego możesz je dowolnie urozmaicać i podawać w wielu różnych wariantach. Wypróbuj nasze pomysły, a potem dowolnie je modyfikuj!

Czytaj więcej
pixel