Nie od dziś wiadomo, że dania gotowane są bardziej dietetyczne niż smażone – mają mniej kalorii i są lekkostrawne. Kiedy jednak przychodzi do przyrządzania obiadu, wcale nie tak łatwo podjąć ostateczną decyzję, jak podać np. drób: lepszy będzie indyk gotowany czy smażony? A może wcale nie ma to aż tak dużego znaczenia?
Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!
Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!
Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Potrawa jest przy tym bardzo sycąca i po prostu pyszna. Na pewno pokochają ją wszyscy Twoi domownicy! Co więcej, jeśli tylko lekko zmodyfikujesz podstawowy przepis, możesz uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek, odpowiedni nawet dla osób na diecie redukcyjnej.
Czy wiesz, że aby cieszyć się smakiem domowego ciasta wcale nie musisz włączać piekarnika? Wystarczy, że wypróbujesz jeden z wielu przepisów na ciasto z patelni! Sprawdź nasze pomysły na łatwe do wykonania wypieki, które zawsze się udają.
Makaron smażony po chińsku jest świetnym pomysłem na obiad w dni, kiedy nie masz czasu lub ochoty na dłuższe gotowanie. To sycące i pyszne danie przygotujesz bardzo szybko. A do tego możesz je dowolnie urozmaicać i podawać w wielu różnych wariantach. Wypróbuj nasze pomysły, a potem dowolnie je modyfikuj!
Brokuł i kalafior to bardzo zdrowe warzywa, które warto wprowadzić do swojej kuchni. Jak je podawać? Obydwa stanowią świetny dodatek do zup oraz głównych dań obiadowych. Można też je przygotować w formie steku. To jednak niejedyne sposoby! Jak jeszcze przyrządzać kalafiora i brokuł? Tak naprawdę możliwości są niemal nieskończone!