Szukasz nowego pomysłu na sos do burgerów albo dip do przekąsek i frytek? W takim razie wypróbuj sos belgijski! Jest prosty w przyrządzeniu i pysznie smakuje. Czy ma jakieś wady? Zdecydowanie zbyt szybko znika z talerzy – od razu przygotuj więc większą porcję!
Jesienne smaki na talerzu w najlepszym wydaniu? To z pewnością aromatyczny sos myśliwski! Ten gęsty dodatek do potraw zachwyci Twoich domowników oraz zaproszonych gości. Jesteśmy niemal pewni, że żaden z nich nie będzie w stanie oprzeć się przygotowanej przez Ciebie uczcie!
Wyrazisty, lekko pikantny sos amerykański idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw z grilla, domowych burgerów, hot-dogów czy pizzy. Najlepsze jest jednak to, że jego przygotowanie zajmie Ci dosłownie kilka minut! Z czego składa się sos amerykański i jak go przyrządzić? Sprawdź!
Sos tysiąca wysp to dodatek do potraw dobrze znany w Polsce zwłaszcza miłośnikom fast foodów. Zazwyczaj stosuje się go do podkreślenia smaku hot-dogów, kebabów albo burgerów. Sos tysiąca wysp serwowany bywa także do pizzy. To jednak niejedyne możliwości! Sos tysiąca wysp wykorzystasz także do mięs, wędlin i jaj podawanych na zimno!
Wbrew swojej nazwie sos duński najbardziej rozpoznawalny jest w kuchni francuskiej. Wykorzystuje się go dokładnie tak samo, jak lepiej znany w Polsce sos tatarski – do podawanych na zimno mięs, jaj oraz dań rybnych. Chciałbyś spróbować, jak smakuje? Możesz wybrać wersję ze sklepowej półki albo przygotować sos duński we własnej kuchni!
Z czym kojarzy Ci się sos meksykański? Jeśli z ostrym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, trafiłeś idealnie! Sos meksykański jak żaden inny odmienia nawet najprostsze, klasyczne dania! Sprawdź, jak go przyrządzić i z czym podawać, aby zachwycić gości oraz domowników!
Sos rybny, obok sosu sojowego, stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowy aromat i smak są bardzo charakterystyczne – na pewno nie pomylisz go z niczym innym! Z uwagi na to trudno pozostać obojętnym – sos rybny albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem! Chciałbyś sprawdzić, jak smakuje i wykorzystać go w swojej kuchni? Mamy kilka ciekawych pomysłów!
Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!
Sos Hoisin to gęsty słodko-pikantny sos wywodzący się z kuchni chińskiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go na bazie śliwek i soi. W Polsce częściej przygotowywany jest jednak nieco inaczej. Jeśli nigdy dotąd nie próbowałeś tego sosu, to pora na zmiany! Sprawdź, jak przyrządzić sos Hoisin i z czym go podawać!