Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Kasza manna – nie tylko dla dzieci!

Drobna kaszka manna często kojarzona jest często jako mleczne śniadanie lub kolacja dla najmłodszych dzieci. W wielu domach tylko tak bywa serwowana. Warto jednak spróbować podawać ją także na inne sposoby. Kasza manna to świetna baza wielu deserów, pożywnych placuszków, a nawet – dań wytrawnych!

Czytaj więcej
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasze to produkty, które zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Bardzo dobrze i szybko zaspokajają głód, są też źródłem wielu cennych składników odżywczych. Najlepsze jest jednak to, że kasze możesz jadać nawet wtedy, gdy na co dzień unikasz glutenu.
Czytaj więcej
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni?
Kasza kukurydziana, z uwagi na jej drobne ziarenka i łagodny smak, najczęściej serwowana jest jako przysmak dla dzieci. Warto jednak wprowadzić ją również do dań przeznaczonych dla pozostałych członków rodziny, bo kasza kukurydziana zawiera także sporo wartości odżywczych – a przy tym nadaje potrawom pięknego, żółtego koloru.
Czytaj więcej
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia

Kasza kuskus idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub śniadania dla zabieganych – przygotujesz ją w dosłownie 5 minut! Kuskus szybko Cię nasyci, dostarczy też cennych składników odżywczych: potasu, sodu i wapnia. Sprawdź, jak przygotować kaszę kuskus i z czym smakuje najlepiej!

Czytaj więcej
Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!

Kasza pęczak, inaczej zwana kaszą wiejską, to rozdrobniona, niepolerowana kasza jęczmienna. W polskiej kuchni stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do zup, a zwłaszcza – krupniku. Pęczak wykorzystasz jednak także do przyrządzania wielu innych pysznych dań!

Czytaj więcej
Kasza jęczmienna – sprawdź, jak wykorzystać ją w swojej kuchni

Pęczak, kasza mazurska, perłowa, wiejska – wszystkie te nazwy łączy jedno – tak naprawdę odnoszą się do kaszy jęczmiennej! Niegdyś królowała ona na polskich stołach, dziś pojawia się na nich bardzo rzadko, najczęściej jako dodatek do krupniku. A szkoda, bo kasza jęczmienna zawiera wiele cennych składników odżywczych!

Czytaj więcej
Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!

Kasza bulgur powstaje z ugotowanych, a potem dobrze wysuszonych ziaren pszenicy. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni tureckiej oraz kuchniach Bliskiego Wschodu. Aczkolwiek nie tylko. Kaszę bulgur dodasz także do dań wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej.

Czytaj więcej
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Prażona, o intensywnym smaku i ciemnobrązowym kolorze albo perlista i delikatna. Kasza gryczana może smakować i wyglądać na różne sposoby! Dzięki temu zawsze dopasujesz ją do swojego gustu. Na co więc czekasz? Wprowadź kaszę gryczaną do swojej kuchni i podawaj na tysiące zdrowych sposobów!
Czytaj więcej
Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!

Kasza jaglana często nazywana jest królową wśród kasz. I nie bez powodu! To właśnie w tej kaszy znajdziesz ogromne bogactwo cennych składników odżywczych – zarówno witamin, jak i minerałów. Najlepsze jest jednak to, że kaszę jaglaną wykorzystasz do wielu dań: wytrawnych i słodkich, na ciepło i na zimno, podawanych jako dowolny typ posiłku.

Czytaj więcej
Grzaniec galicyjski – jak zrobić go dobrze?

Grzaniec galicyjski to tradycyjny, niemiecki sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Ty również chciałbyś z niego skorzystać? W takim razie przygotuj kieliszki i kilka składników. A potem zależnie od upodobań postaw na wersję z alkoholem lub bez.

Czytaj więcej
pixel