Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Kasza bulgur – poznaj najlepsze przepisy!

Kasza bulgur powstaje z ugotowanych, a potem dobrze wysuszonych ziaren pszenicy. Najczęściej wykorzystywana jest w kuchni tureckiej oraz kuchniach Bliskiego Wschodu. Aczkolwiek nie tylko. Kaszę bulgur dodasz także do dań wywodzących się z kuchni śródziemnomorskiej.

Czytaj więcej
Kasza gryczana – najlepsze potrawy dla całej rodziny!
Prażona, o intensywnym smaku i ciemnobrązowym kolorze albo perlista i delikatna. Kasza gryczana może smakować i wyglądać na różne sposoby! Dzięki temu zawsze dopasujesz ją do swojego gustu. Na co więc czekasz? Wprowadź kaszę gryczaną do swojej kuchni i podawaj na tysiące zdrowych sposobów!
Czytaj więcej
Kasza jaglana – 6 potraw na zimę – i nie tylko!

Kasza jaglana często nazywana jest królową wśród kasz. I nie bez powodu! To właśnie w tej kaszy znajdziesz ogromne bogactwo cennych składników odżywczych – zarówno witamin, jak i minerałów. Najlepsze jest jednak to, że kaszę jaglaną wykorzystasz do wielu dań: wytrawnych i słodkich, na ciepło i na zimno, podawanych jako dowolny typ posiłku.

Czytaj więcej
Grzaniec galicyjski – jak zrobić go dobrze?

Grzaniec galicyjski to tradycyjny, niemiecki sposób na rozgrzanie się w chłodne wieczory. Ty również chciałbyś z niego skorzystać? W takim razie przygotuj kieliszki i kilka składników. A potem zależnie od upodobań postaw na wersję z alkoholem lub bez.

Czytaj więcej
Przekąski na andrzejki

Andrzejki, czyli wieczór wróżb, podczas którego możesz uchylić nieco rąbka tajemnicy i poznać swoją przyszłość to tradycja sięgająca co najmniej XVI wieku! Warto dalej ją kultywować. Zaproś więc przyjaciół, zbierz dzieciaki i razem wylewajcie wosk albo za pomocą skórki od jabłka sprawdźcie imię swojego ukochanego. Oczywiście to wszystko przy stole pełnym pysznych przekąsek!

Czytaj więcej
Faworki – przepisy, które zachwycą gości!

Faworki to chrupiące, lekkie ciastka, którym nie sposób się oprzeć! Tradycyjnie podaje się je w okresie karnawału oraz jako przysmak na tłusty czwartek. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je również o dowolnej innej porze roku. Zwłaszcza gdy poznasz przepis na idealną wersję – chrupiącą, a następnie rozpływającą się w ustach!

Czytaj więcej
Rogaliki z marmoladą – jak je zrobić?
Najbardziej klasyczna wersja słodkich rogalików – i prawdopodobnie jedna z najsmaczniejszych. Mowa oczywiście o rogalikach z marmoladą! Jak zrobić je w domu, by smakowały, niczym przyniesione z najlepszej cukierni, a do tego zachwycały starannością wykonania? Znamy na to sposoby! 
 
Czytaj więcej
Rogaliki z czekoladą – pyszna przekąska

Rogaliki z czekoladą to prawdziwa gratka dla każdego łasucha! Świetnie sprawdzą się przy każdej okazji: na urodzinowym przyjęciu, podczas zabawy sylwestrowej albo leniwej niedzieli w gronie rodziny. Nie wiesz, jak je przygotować? W takim razie zainspiruj się naszymi pomysłami! A potem odważ się i działaj w kuchni – efekty na pewno będą fantastyczne!

 

Czytaj więcej
Rogaliki z ciasta francuskiego – jak zrobić najlepsze?

Lekkie, chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego to pomysł na idealny wręcz podwieczorek! Ich przygotowanie zajmie Ci dokładnie tyle czasu, ile możesz poświęcić – to od Ciebie zależy, czy samodzielnie przyrządzisz ciasto francuskie, czy sięgniesz po gotowy płat. Z naszymi poradami w obu przypadkach będzie pysznie!

Czytaj więcej
pixel