Ryż basmati najbardziej popularny jest w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Możesz jednak sięgnąć po niego także w swoim domu! Dzięki temu wzbogacisz smak takich dań jak kurczak curry czy wieprzowy gulasz. Z dodatkiem tej odmiany ryżu świetnie będą smakowały także owoce morza, ryby i bardzo aromatyczne, rozgrzewające sosy na bazie warzyw.
Drobna kaszka manna często kojarzona jest często jako mleczne śniadanie lub kolacja dla najmłodszych dzieci. W wielu domach tylko tak bywa serwowana. Warto jednak spróbować podawać ją także na inne sposoby. Kasza manna to świetna baza wielu deserów, pożywnych placuszków, a nawet – dań wytrawnych!
Kasza kuskus idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub śniadania dla zabieganych – przygotujesz ją w dosłownie 5 minut! Kuskus szybko Cię nasyci, dostarczy też cennych składników odżywczych: potasu, sodu i wapnia. Sprawdź, jak przygotować kaszę kuskus i z czym smakuje najlepiej!
Kasza pęczak, inaczej zwana kaszą wiejską, to rozdrobniona, niepolerowana kasza jęczmienna. W polskiej kuchni stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do zup, a zwłaszcza – krupniku. Pęczak wykorzystasz jednak także do przyrządzania wielu innych pysznych dań!