Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Przepisy

Ryż arborio – co musisz o nim wiedzieć?
Lubisz dania z ryżem w roli głównej, a dodatkowo jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni? W takim razie koniecznie wypróbuj ryż arborio! Dzięki niemu przyrządzenie idealnego risotto wreszcie przestanie być wyzwaniem. Ryż arborio wykorzystasz także do wielu innych dań.
Czytaj więcej
Ryż basmati w Twojej kuchni

Ryż basmati najbardziej popularny jest w kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Możesz jednak sięgnąć po niego także w swoim domu! Dzięki temu wzbogacisz smak takich dań jak kurczak curry czy wieprzowy gulasz. Z dodatkiem tej odmiany ryżu świetnie będą smakowały także owoce morza, ryby i bardzo aromatyczne, rozgrzewające sosy na bazie warzyw.

Czytaj więcej
Ryż jaśminowy – co musisz o nim wiedzieć?
Wywodzący się z kuchni tajskiej ryż jaśminowy to jeden z najbardziej znanych typów ryżu długoziarnistego. Dzięki swojemu charakterystycznemu zapachowi oraz walorom smakowym ryż jaśminowy szybko zyskał popularność na całym świecie. Mało osób zdaje sobie jednak sprawę z tego, że ten typ ryżu jest również bardzo zdrowy!
Czytaj więcej
Ryż do sushi – jak go przygotować?
Chcesz przygotować domowe sushi? To świetny pomysł! Własnoręcznie przyrządzony japoński przysmak będzie smakował przepysznie i na pewno zrobi ogromne wrażenie na Twoich bliskich. Zanim jednak zabierzesz się do pracy, koniecznie wybierz odpowiedni ryż!
Czytaj więcej
Kasza orkiszowa – wykorzystaj ją w swojej kuchni!
Znasz już kaszę orkiszową? Pomimo tego, że jest zdrowa i bardzo smaczna, to w polskiej kuchni nie należy do najbardziej popularnych. Warto jednak to zmienić i podawać ją w swoim domu. Z pewnością zachwycisz się jej smakiem! Docenisz też wartości odżywcze, które zawiera. Co jeszcze musisz o niej wiedzieć?
Czytaj więcej
Kasza manna – nie tylko dla dzieci!

Drobna kaszka manna często kojarzona jest często jako mleczne śniadanie lub kolacja dla najmłodszych dzieci. W wielu domach tylko tak bywa serwowana. Warto jednak spróbować podawać ją także na inne sposoby. Kasza manna to świetna baza wielu deserów, pożywnych placuszków, a nawet – dań wytrawnych!

Czytaj więcej
Kasza bezglutenowa – co musisz o niej wiedzieć?
Kasze to produkty, które zdecydowanie warto włączyć do swojego menu. Bardzo dobrze i szybko zaspokajają głód, są też źródłem wielu cennych składników odżywczych. Najlepsze jest jednak to, że kasze możesz jadać nawet wtedy, gdy na co dzień unikasz glutenu.
Czytaj więcej
Kasza kukurydziana – jak wykorzystać ją w kuchni?
Kasza kukurydziana, z uwagi na jej drobne ziarenka i łagodny smak, najczęściej serwowana jest jako przysmak dla dzieci. Warto jednak wprowadzić ją również do dań przeznaczonych dla pozostałych członków rodziny, bo kasza kukurydziana zawiera także sporo wartości odżywczych – a przy tym nadaje potrawom pięknego, żółtego koloru.
Czytaj więcej
Kasza kuskus – 5 najlepszych sposobów przyrządzenia

Kasza kuskus idealnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub śniadania dla zabieganych – przygotujesz ją w dosłownie 5 minut! Kuskus szybko Cię nasyci, dostarczy też cennych składników odżywczych: potasu, sodu i wapnia. Sprawdź, jak przygotować kaszę kuskus i z czym smakuje najlepiej!

Czytaj więcej
Kasza pęczak – wprowadź ją do swojej kuchni!

Kasza pęczak, inaczej zwana kaszą wiejską, to rozdrobniona, niepolerowana kasza jęczmienna. W polskiej kuchni stosowana jest przede wszystkim jako dodatek do zup, a zwłaszcza – krupniku. Pęczak wykorzystasz jednak także do przyrządzania wielu innych pysznych dań!

Czytaj więcej
pixel