Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Sos duński

Wbrew swojej nazwie sos duński najbardziej rozpoznawalny jest w kuchni francuskiej. Wykorzystuje się go dokładnie tak samo, jak lepiej znany w Polsce sos tatarski – do podawanych na zimno mięs, jaj oraz dań rybnych. Chciałbyś spróbować, jak smakuje? Możesz wybrać wersję ze sklepowej półki albo przygotować sos duński we własnej kuchni!

Czytaj więcej
Sos meksykański

Z czym kojarzy Ci się sos meksykański? Jeśli z ostrym, wyrazistym w smaku dodatkiem do potraw, trafiłeś idealnie! Sos meksykański jak żaden inny odmienia nawet najprostsze, klasyczne dania! Sprawdź, jak go przyrządzić i z czym podawać, aby zachwycić gości oraz domowników!

Czytaj więcej
Sos rybny

Sos rybny, obok sosu sojowego, stanowi podstawę kuchni azjatyckiej. Jego wyjątkowy aromat i smak są bardzo charakterystyczne – na pewno nie pomylisz go z niczym innym! Z uwagi na to trudno pozostać obojętnym – sos rybny albo się uwielbia, albo omija szerokim łukiem! Chciałbyś sprawdzić, jak smakuje i wykorzystać go w swojej kuchni? Mamy kilka ciekawych pomysłów!

Czytaj więcej
Sos carbonara

Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!

Czytaj więcej
Sos curry
Z czym najczęściej kojarzona jest kuchnia indyjska? Dla wielu osób jest to niepowtarzalny smak i aromat sosu curry! Ty również doceniasz jego smak? W takim razie sprawdź, jak zrobić sos curry w domu i z czym go podawać. Wbrew pozorom indyjski sos świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe!

 

Czytaj więcej
Sos Hoisin

Sos Hoisin to gęsty słodko-pikantny sos wywodzący się z kuchni chińskiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go na bazie śliwek i soi. W Polsce częściej przygotowywany jest jednak nieco inaczej. Jeśli nigdy dotąd nie próbowałeś tego sosu, to pora na zmiany! Sprawdź, jak przyrządzić sos Hoisin i z czym go podawać!

Czytaj więcej
Sos balsamiczny

Sos balsamiczny powstaje na bazie octu balsamicznego, którego smak podbijany jest kilkoma dodatkami. W ten właśnie sposób uzyskuje się jeden z lepszych dressingów do sałatek. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić sos balsamiczny w swoim domu, koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Czytaj więcej
Przepis na sos aioli

Sos aioli to wyrazisty, bardzo kremowy sos na bazie czosnku. Jest popularny we Francji, Hiszpanii oraz we Włoszech. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z terenów dzisiejszej Prowansji i są datowane na I w. n.e.! Sprawdź, jak we własnym domu wykonać ten wyjątkowy sos o wielowiekowej tradycji!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos barbeque?

Sos barbeque to dodatek do potraw, który najbardziej kojarzy się z amerykańską tradycją grillowania. I słusznie – bo to właśnie na terenie USA po raz pierwszy podano go jako dodatek do mięsa. Dziś sosy barbeque dostępne są w sklepach na całym świecie. Który z nich jest najlepszy? Oczywiście ten, który powstanie w… Twojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos Sriracha – do czego pasuje?

Lubisz kulinarne eksperymenty, a do tego jesteś miłośnikiem ostrych, wyrazistych smaków? W takim razie wypróbuj sos Sriracha! Ten azjatycki specyfik na bazie papryczek chilli na pewno przypadnie Ci do gustu – nawet jeśli nie jesteś fanem dalekowschodniej kuchni! Sos Sriracha z powodzeniem wkomponujesz również w typowo polskie potrawy. 

Czytaj więcej
pixel