Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Sos carbonara

Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!

Czytaj więcej
Sos curry
Z czym najczęściej kojarzona jest kuchnia indyjska? Dla wielu osób jest to niepowtarzalny smak i aromat sosu curry! Ty również doceniasz jego smak? W takim razie sprawdź, jak zrobić sos curry w domu i z czym go podawać. Wbrew pozorom indyjski sos świetnie smakuje nie tylko jako danie obiadowe!

 

Czytaj więcej
Sos Hoisin

Sos Hoisin to gęsty słodko-pikantny sos wywodzący się z kuchni chińskiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go na bazie śliwek i soi. W Polsce częściej przygotowywany jest jednak nieco inaczej. Jeśli nigdy dotąd nie próbowałeś tego sosu, to pora na zmiany! Sprawdź, jak przyrządzić sos Hoisin i z czym go podawać!

Czytaj więcej
Sos balsamiczny

Sos balsamiczny powstaje na bazie octu balsamicznego, którego smak podbijany jest kilkoma dodatkami. W ten właśnie sposób uzyskuje się jeden z lepszych dressingów do sałatek. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić sos balsamiczny w swoim domu, koniecznie sprawdź nasze propozycje!

Czytaj więcej
Przepis na sos aioli

Sos aioli to wyrazisty, bardzo kremowy sos na bazie czosnku. Jest popularny we Francji, Hiszpanii oraz we Włoszech. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z terenów dzisiejszej Prowansji i są datowane na I w. n.e.! Sprawdź, jak we własnym domu wykonać ten wyjątkowy sos o wielowiekowej tradycji!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos barbeque?

Sos barbeque to dodatek do potraw, który najbardziej kojarzy się z amerykańską tradycją grillowania. I słusznie – bo to właśnie na terenie USA po raz pierwszy podano go jako dodatek do mięsa. Dziś sosy barbeque dostępne są w sklepach na całym świecie. Który z nich jest najlepszy? Oczywiście ten, który powstanie w… Twojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos Sriracha – do czego pasuje?

Lubisz kulinarne eksperymenty, a do tego jesteś miłośnikiem ostrych, wyrazistych smaków? W takim razie wypróbuj sos Sriracha! Ten azjatycki specyfik na bazie papryczek chilli na pewno przypadnie Ci do gustu – nawet jeśli nie jesteś fanem dalekowschodniej kuchni! Sos Sriracha z powodzeniem wkomponujesz również w typowo polskie potrawy. 

Czytaj więcej
Sos sojowy – jak go wykorzystać?

Sos sojowy to jeden z wyróżników kuchni azjatyckiej. Mało kto wie, że Japończycy korzystają aż z 5 różnych jego odmian! Sosy sojowe są popularne także w Chinach i Indonezji. W każdym z tych krajów receptura sosu jest zupełnie inna. Od kilkunastu lat sos sojowy zyskuje też coraz większą popularność w polskiej kuchni. Do czego można go wykorzystać? Sposobów jest wiele!

Czytaj więcej
Sos kurkowy – najlepsze przepisy!

Kwintesencja złotej, polskiej jesieni na talerzu? Oczywiście aromatyczny sos kurkowy! Jego smak nie ma sobie równych. A co najlepsze, przyrządzenie tego sosu grzybowego wcale nie jest skomplikowane. Sięgnij więc po świeże lub mrożone kurki i zachwyć się poezją smaku.

Czytaj więcej
Sos teriyaki – przepis

Tajemnica wielu japońskich dań? Słodko-ostry sos teriyaki! Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi oraz wegańskimi. A do tego w skład sosu wchodzą wyłącznie produkty wartościowe dla zdrowia!

Czytaj więcej
pixel