Klasyczna włoska kuchnia uznawana jest za jedną z najpyszniejszych na świecie! Jej sekret? Prostota. We Włoszech ważniejsze od wyrafinowanych połączeń tysiąca składników jest dobranie tylko kilku z nich – za to możliwie najwyższej jakości. Ta zasada dotyczy również przyrządzania tak cenionego przez miłośników włoskich smaków sosu carbonara!
Sos Hoisin to gęsty słodko-pikantny sos wywodzący się z kuchni chińskiej. W oryginalnej wersji przyrządza się go na bazie śliwek i soi. W Polsce częściej przygotowywany jest jednak nieco inaczej. Jeśli nigdy dotąd nie próbowałeś tego sosu, to pora na zmiany! Sprawdź, jak przyrządzić sos Hoisin i z czym go podawać!
Sos balsamiczny powstaje na bazie octu balsamicznego, którego smak podbijany jest kilkoma dodatkami. W ten właśnie sposób uzyskuje się jeden z lepszych dressingów do sałatek. Jeśli nie wiesz, jak przyrządzić sos balsamiczny w swoim domu, koniecznie sprawdź nasze propozycje!
Sos aioli to wyrazisty, bardzo kremowy sos na bazie czosnku. Jest popularny we Francji, Hiszpanii oraz we Włoszech. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z terenów dzisiejszej Prowansji i są datowane na I w. n.e.! Sprawdź, jak we własnym domu wykonać ten wyjątkowy sos o wielowiekowej tradycji!
Sos barbeque to dodatek do potraw, który najbardziej kojarzy się z amerykańską tradycją grillowania. I słusznie – bo to właśnie na terenie USA po raz pierwszy podano go jako dodatek do mięsa. Dziś sosy barbeque dostępne są w sklepach na całym świecie. Który z nich jest najlepszy? Oczywiście ten, który powstanie w… Twojej kuchni!
Lubisz kulinarne eksperymenty, a do tego jesteś miłośnikiem ostrych, wyrazistych smaków? W takim razie wypróbuj sos Sriracha! Ten azjatycki specyfik na bazie papryczek chilli na pewno przypadnie Ci do gustu – nawet jeśli nie jesteś fanem dalekowschodniej kuchni! Sos Sriracha z powodzeniem wkomponujesz również w typowo polskie potrawy.
Sos sojowy to jeden z wyróżników kuchni azjatyckiej. Mało kto wie, że Japończycy korzystają aż z 5 różnych jego odmian! Sosy sojowe są popularne także w Chinach i Indonezji. W każdym z tych krajów receptura sosu jest zupełnie inna. Od kilkunastu lat sos sojowy zyskuje też coraz większą popularność w polskiej kuchni. Do czego można go wykorzystać? Sposobów jest wiele!
Kwintesencja złotej, polskiej jesieni na talerzu? Oczywiście aromatyczny sos kurkowy! Jego smak nie ma sobie równych. A co najlepsze, przyrządzenie tego sosu grzybowego wcale nie jest skomplikowane. Sięgnij więc po świeże lub mrożone kurki i zachwyć się poezją smaku.
Tajemnica wielu japońskich dań? Słodko-ostry sos teriyaki! Jego niepowtarzalny smak idealnie komponuje się z daniami rybnymi, mięsnymi oraz wegańskimi. A do tego w skład sosu wchodzą wyłącznie produkty wartościowe dla zdrowia!