Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Sos tzatziki – szybki przepis

Sos tzatziki jest charakterystycznym dodatkiem do najpopularniejszych (i najbardziej znanych!) greckich przystawek. Podaje się go także do mięs, grzanek oraz świeżych i gotowanych warzyw. Aby spróbować oryginalnego, orzeźwiającego smaku sosu tzatziki wcale nie musisz jednak wyjeżdżać na greckie wyspy! My również znamy tradycyjny przepis na ten wyjątkowy sos na zimno.

Czytaj więcej
Sos holenderski – przepis dla Ciebie!

Wbrew oczywistemu skojarzeniu, sos holenderski nie wywodzi się z kuchni niderlandzkiej, lecz francuskiej. Nazwę zawdzięcza jednak swej genezie – podobno powstał specjalnie dla odwiedzającego Francję króla Niderlandów. Dziś sos holenderski jest popularny na całym świecie. Wprowadź go więc również do swojej kuchni!

Czytaj więcej
Sos tatarski – przepis idealny!

Znudziły Ci się tradycyjne jajka z majonezem? Przy następnej okazji podaj je więc z sosem tatarskim! Ten pyszny dodatek do potraw przyrządzisz samodzielnie w zaledwie kilkanaście minut. A co najważniejsze – przepis jest banalnie prosty! 

Czytaj więcej
Sos Worcestershire – co musisz wiedzieć?

Szukasz dodatku do potraw o wyrazistym smaku, który nawet najprostsze danie zamieni w prawdziwą ucztę? W takim razie sięgnij po butelkę sosu Worcestershire! Jego wyjątkowy, korzenno-dymny aromat odmieni zarówno smak grillowanych żeberek, jak i domowego burgera!

Czytaj więcej
Jak zagęścić sos?

Przyrządziłeś pyszny sos, który idealnie dopełni serwowane przez Ciebie danie, ale… okazał się zbyt rzadki? Spokojnie, nie wylewaj go! Jest przynajmniej kilka sprawdzonych sposobów na zagęszczenie sosu. Sprawdź które produkty masz w kuchni i wypróbuj jedną z naszych metod.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos beszamelowy?

Jak w prosty sposób sprawić, aby obiadowa zapiekanka, pieczona ryba, a nawet gotowane warzywa zyskały ciekawszy, głębszy smak? Każde z tych dań podaj z sosem beszamelowym! Jeśli do tej pory nigdy nie udało Ci się przyrządzić jego idealnie kremowej wersji, mamy dla Ciebie kilka wskazówek.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos pieczarkowy?

Sos pieczarkowy to jeden z tych dodatków do obiadów, które w zasadzie nie mają wad. Jest pyszny i niskokaloryczny. Pasuje do makaronu, ziemniaków, a nawet dań na bazie ryżu. A do tego przyrządzisz go dosłownie w kilka minut!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos musztardowy?
Sos musztardowy to ten rodzaj dodatku do dań, który ma niemal tyle samo zwolenników, co przeciwników. Jedni cenią występującą w nim nutę ostrości oraz to, jak podkreśla smak serwowanych dań. Innych trudno przekonać do walorów musztardowego sosu. Niezależnie od tego, w której grupie jesteś, wypróbuj nasze pomysły! Może okazać się, że tym razem znajdziesz swój ulubiony smak – czasem wystarczy przecież jedynie wypróbować inny rodzaj musztardy!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos BBQ?

Sos BBQ to jeden z najbardziej rozpoznawalnych dodatków do mięsa. Tradycyjnie dodaje się go do pieczonych lub grillowanych żeberek i wieprzowiny. Miłośnicy sosu BBQ stosują go jednak również do pizzy, maczania frytek lub nachosów. Jak wybrać najsmaczniejszy sos BBQ? Najlepiej stworzyć go we własnej kuchni! Tylko w ten sposób uzyskasz dokładnie takie połączenie smaków i aromatów, jakie lubisz najbardziej.

Czytaj więcej
Jak zrobić sos pieczeniowy?

Aromatyczny sos pieczeniowy to dla wielu osób synonim udanego obiadu! Ty też uwielbiasz ziemniaki lub miękkie kluseczki polane tym wyjątkowym dodatkiem? W takim razie koniecznie naucz się przyrządzać sos pieczeniowy w zaciszu własnego domu! Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się jego smakiem zawsze, gdy najdzie Cię na to ochota.

Czytaj więcej
pixel