Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?

Sos słodko-kwaśny to danie, które w Polsce popularne stało się kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu w wielu domach regularnie pojawia się na stole. Jeśli tak jak znajomi wybierasz wersję ze sklepowego słoika, spróbuj choć raz przyrządzić sos słodko-kwaśny w domu. Będzie o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy! A jeśli zechcesz ułatwić sobie na przyszłość pracę, po prostu ugotuj większą ilość i sam zamknij sos w słoikach!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos chrzanowy?

Czy sos chrzanowy kojarzy Ci się jedynie z Wielkanocą? Jeśli tak, pora na zmiany! Chrzanowy sos możesz serwować również na co dzień – świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów. Wykorzystasz go również podczas organizowanych w gronie rodziny i przyjaciół spotkań przy stole – i to nie tylko jako dodatek do ugotowanych jajek!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos koperkowy?

Sos koperkowy sprawdzi się jako subtelne wykończenie dań na zimno albo ciepły dodatek do obiadu. Zależnie od wersji podasz go z jajkami, rybami, dowolnymi rodzajami mięsa albo wykorzystasz jako sos sałatkowy. Taki dodatek do potraw ma piękny kolor, jest zdrowy, a przy tym smakuje nawet osobom, które nie lubią surowego koperku!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos śmietanowy?

Sos śmietanowy to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni sosów. Jego łagodny smak subtelnie podkreśla walory pozostałych składników przygotowanego dania. Sos śmietanowy pasuje do bardzo wielu potraw – z powodzeniem wykorzystasz go do przekąsek oraz różnego typu dań obiadowych. A co najważniejsze, sos śmietanowy zrobisz w dosłownie kilka chwil!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos winegret?
Sos winegret to jeden z najbardziej rozpoznawalnych na świecie składników kuchni francuskiej. Podaje się go do zielonych sałat, pokrojonych w słupki świeżych warzyw, mizerii, a nawet owoców morza czy mięs. Przez lata powstało wiele modyfikacji podstawowego przepisu, które sprawdzają się podczas serwowania kolejnych dań. Poznaj najciekawsze i najbardziej ikoniczne z nich!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos pomidorowy?

Najbardziej uniwersalny sos na świecie? Wiele osób wskaże właśnie na sos pomidorowy! Taki sos sprawdza się do pizzy, zapiekanek i frytek. Wykorzystasz go do obiadu albo jako dip do wieczornych przekąsek. Smakuje praktycznie każdemu, a jego przygotowanie zabiera zaledwie kilka chwil!

Czytaj więcej
Jak zrobić sos do spaghetti?
Szybki obiad, który ze smakiem zjedzą nawet największe niejadki? Spaghetti oczywiście! Przygotowanie dania domowej roboty sosem zajmie Ci co najwyżej 30 minut. Zamiast więc sięgać w sklepie po gotowe rozwiązania, postaw na kilka prostych składników, a potem przygotuj w domu własny sos do spaghetti. Będzie o wiele smaczniejszy!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos grzybowy?
Sos grzybowy wielu osobom kojarzy się przede wszystkim z Wigilią. A niesłusznie! Taki sos, podany razem z makaronem może stanowić pyszne i sycące jesienne danie. Jeśli z kolei zechcesz przyrządzić go o innych porach roku, wystarczy sięgnąć po grzyby mrożone lub suszone!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos serowy?
Sos serowy sprawdzi się jako podstawa szybkiego obiadu, urozmaicenie smaku dobrze znanej przekąski albo dip do nachos i warzyw. Zależnie od wersji i Twoich upodobań, przyrządzisz go z dowolnego rodzaju sera! Sprawdź więc, jak zrobić sos serowy – taki przepis przyda Ci się zawsze, gdy nie masz pomysłu, co podać na stół albo po prostu się spieszysz!
Czytaj więcej
Jak zrobić sos czosnkowy?
Domowy sos czosnkowy sprawdzi się jako dodatek do wielu dań serwowanych podczas spotkań z przyjaciółmi oraz rodzinnych kolacji. Jego przygotowanie zajmie Ci zaledwie kilka chwil, a smak zachwyci bardziej niż sosy serwowane w restauracjach. Najlepsze jest jednak to, że do przygotowania takiego sosu wystarczą proste, łatwo dostępne składniki!
Czytaj więcej
pixel