Sos słodko-kwaśny to danie, które w Polsce popularne stało się kilkanaście lat temu. Od tamtego czasu w wielu domach regularnie pojawia się na stole. Jeśli tak jak znajomi wybierasz wersję ze sklepowego słoika, spróbuj choć raz przyrządzić sos słodko-kwaśny w domu. Będzie o wiele bardziej aromatyczny i zdrowszy! A jeśli zechcesz ułatwić sobie na przyszłość pracę, po prostu ugotuj większą ilość i sam zamknij sos w słoikach!
Czy sos chrzanowy kojarzy Ci się jedynie z Wielkanocą? Jeśli tak, pora na zmiany! Chrzanowy sos możesz serwować również na co dzień – świetnie sprawdzi się jako dodatek do domowych obiadów. Wykorzystasz go również podczas organizowanych w gronie rodziny i przyjaciół spotkań przy stole – i to nie tylko jako dodatek do ugotowanych jajek!
Sos koperkowy sprawdzi się jako subtelne wykończenie dań na zimno albo ciepły dodatek do obiadu. Zależnie od wersji podasz go z jajkami, rybami, dowolnymi rodzajami mięsa albo wykorzystasz jako sos sałatkowy. Taki dodatek do potraw ma piękny kolor, jest zdrowy, a przy tym smakuje nawet osobom, które nie lubią surowego koperku!
Sos śmietanowy to jeden z częściej wykorzystywanych w kuchni sosów. Jego łagodny smak subtelnie podkreśla walory pozostałych składników przygotowanego dania. Sos śmietanowy pasuje do bardzo wielu potraw – z powodzeniem wykorzystasz go do przekąsek oraz różnego typu dań obiadowych. A co najważniejsze, sos śmietanowy zrobisz w dosłownie kilka chwil!
Najbardziej uniwersalny sos na świecie? Wiele osób wskaże właśnie na sos pomidorowy! Taki sos sprawdza się do pizzy, zapiekanek i frytek. Wykorzystasz go do obiadu albo jako dip do wieczornych przekąsek. Smakuje praktycznie każdemu, a jego przygotowanie zabiera zaledwie kilka chwil!