Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!
Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!
Szklane garnki to ciekawy zamiennik popularnych naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej, aluminium czy ceramiki. Przygotowywanie w nich potraw jest bardzo zdrowe, a do tego szklane garnki przepięknie prezentują się w kuchni! Czy warto zdecydować się na ich zakup? Zdecydowanie tak – tym bardziej że garnki ze szkła mają naprawdę niewiele wad!
Bogracz, bigos albo pieczonki z ogniska to dania, które smakiem zawsze zachwycają gości letnich przyjęć w ogrodzie. Chciałbyś przyrządzać je także u siebie? A może planujesz wyjazd na pole namiotowe i samodzielne gotowanie? W obydwu przypadkach warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na ognisku! Właściwie dobrany do potrzeb odmieni każde przyjęcie, wyjazd i – krótko mówiąc – Twoją kuchnię!
Garnek rzymski to gliniane naczynie, które ułatwia przygotowywanie zdrowych, a jednocześnie pysznych potraw. Jeśli do tej pory Twoja pieczeń nigdy nie była dostatecznie soczysta, kurczak kruchy, a domowy chleb – odpowiednio wysoki, wypróbuj właśnie garnek rzymski! Efekty zachęcą Cię do dalszych eksperymentów z tym niesamowitym, choć nieco zapomnianym naczyniem.
Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Potrawa jest przy tym bardzo sycąca i po prostu pyszna. Na pewno pokochają ją wszyscy Twoi domownicy! Co więcej, jeśli tylko lekko zmodyfikujesz podstawowy przepis, możesz uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek, odpowiedni nawet dla osób na diecie redukcyjnej.