Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Blog

Jak gotować warzywa na sałatkę?

Sałatka jarzynowa to bez wątpienia królowa sałatek! Trudno wyobrazić sobie rodzinne imprezy albo święta bez niej na stole! Chcesz przygotować idealną wersję? Najważniejsze jest to, jakich składników użyjesz i w jaki sposób przygotujesz warzywa na sałatkę. Ile gotować każde z nich i czy włożyć je do jednego garnka? Solić i obierać przed czy po ugotowaniu? Oto najważniejsze zasady!

Czytaj więcej
Schab gotowany – czy wiesz, jak go przyrządzić?

Wiesz, że gotowanie to jedna z najlepszych metod przyrządzania mięsa – jest wtedy lekkostrawne i niskokaloryczne. Jednak nie zawsze efekty Twoich działań Cię zachwycają – chude mięsa, takie jak schab gotowany, stają się suche i pozbawione smaku. Nie musi to od razu oznaczać konieczności przestawienia się na smażenie. Wystarczy, że lekko zmodyfikujesz sposób gotowania!

Czytaj więcej
Sernik gotowany – jak go przygotować?
Sernik to pyszne ciasto, które idealnie sprawdza się podczas większych imprez, spotkań urodzinowych, albo po prostu sobotniego popołudnia. Przygotowanie wypieku według tradycyjnego przepisu jest jednak bardzo czasochłonne. Można prościej! Jeśli zdecydujesz się na sernik gotowany, czeka Cię maksymalnie 20 minut pracy. Potem trzeba będzie jedynie cierpliwie poczekać, aż deser stężeje w lodówce!
Czytaj więcej
Garnki szklane – co warto o nich wiedzieć?

Szklane garnki to ciekawy zamiennik popularnych naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej, aluminium czy ceramiki. Przygotowywanie w nich potraw jest bardzo zdrowe, a do tego szklane garnki przepięknie prezentują się w kuchni! Czy warto zdecydować się na ich zakup? Zdecydowanie tak – tym bardziej że garnki ze szkła mają naprawdę niewiele wad!

Czytaj więcej
Garnek kamionkowy – wady i zalety
Garnki z kamionki do gotowania (i przygotowywania potraw na wiele innych sposobów) znane są w Polsce już od XVI wieku! Obecnie głównie wykorzystywane są jako garnki do przygotowywania kiszonek. Warto jednak rozszerzyć ich zastosowanie, bo gotowanie i pieczenie w kamionkowych garnkach jest bardzo zdrowe!
Czytaj więcej
Garnek na ognisko – który się sprawdzi?

Bogracz, bigos albo pieczonki z ogniska to dania, które smakiem zawsze zachwycają gości letnich przyjęć w ogrodzie. Chciałbyś przyrządzać je także u siebie? A może planujesz wyjazd na pole namiotowe i samodzielne gotowanie? W obydwu przypadkach warto zaopatrzyć się w garnek do gotowania na ognisku! Właściwie dobrany do potrzeb odmieni każde przyjęcie, wyjazd i – krótko mówiąc – Twoją kuchnię!

Czytaj więcej
Garnek rzymski – co to takiego?

Garnek rzymski to gliniane naczynie, które ułatwia przygotowywanie zdrowych, a jednocześnie pysznych potraw. Jeśli do tej pory Twoja pieczeń nigdy nie była dostatecznie soczysta, kurczak kruchy, a domowy chleb – odpowiednio wysoki, wypróbuj właśnie garnek rzymski! Efekty zachęcą Cię do dalszych eksperymentów z tym niesamowitym, choć nieco zapomnianym naczyniem.

Czytaj więcej
Chłopski garnek – jak przygotować tę potrawę?

Chłopski garnek to danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Potrawa jest przy tym bardzo sycąca i po prostu pyszna. Na pewno pokochają ją wszyscy Twoi domownicy! Co więcej, jeśli tylko lekko zmodyfikujesz podstawowy przepis, możesz uzyskać zbilansowany, zdrowy posiłek, odpowiedni nawet dla osób na diecie redukcyjnej.

Czytaj więcej
Patelnie wok – co musisz o nich wiedzieć?
Znacznie upraszczając, można powiedzieć, że wok to rodzaj głębokiej patelni, która zdecydowanie ułatwia właściwe przyrządzanie dań kuchni chińskiej. Chcesz wypróbować tego typu naczynie? Zanim udasz się do sklepu, dowiedz się, jakie są rodzaje woków i wybierz najlepszy dla swoich potrzeb!
Czytaj więcej
Gofry na patelni – jak zrobić?
Masz ochotę na pyszne gofry, ale nie masz gofrownicy? W takim razie użyj patelni! Na niej również przygotujesz lubianą nie tylko przez dzieci słodką przekąskę – i to bardzo szybko. Wystarczy sprawdzony przepis i odpowiednia patelnia.
Czytaj więcej
pixel