Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kiełbasa z grilla – jak ją przyrządzić?

2023-04-14
Kiełbasa z grilla – jak ją przyrządzić?

Kiedy tylko pogoda wreszcie na to pozwala, rozpoczynasz sezon grillowy? W takim razie poza mięsami i innymi potrawami na pewno na Twoim stole pojawia się również kiełbasa z grilla. Jaką wybierasz i jak ją przyrządzasz? Jeśli do tej pory po prostu nacinałeś dowolną kiełbasę nożem i rzucałeś na ruszt, mamy dla Ciebie kilka nowych pomysłów do przetestowania

kiełbasa z grilla

Jaka kiełbasa na grilla?

Zwyczajna, drobiowa, a może biała kiełbasa z grilla? Która sprawdzi się najlepiej? Najważniejsze są oczywiście Twoje preferencje!
Jeśli jednak nie jesteś pewien, na co postawić albo szykujesz większe spotkanie dla znajomych, wybierz kiełbasy wieprzowe! Do grillowania idealnie nadają się takie średnio lub grubo rozdrobione, otoczone naturalnym jelitem. Po przygotowaniu stają się soczyste i miękkie w środku, skryte w chrupiącej skórce.
Ich przygotowanie ułatwią Ci akcesoria na grilla. Na pewno przydadzą Ci się szczypce do obracania piekącej się kiełbasy. Przed ułożeniem pęt na ruszcie pomocny jest także ostry nóż do delikatnego nacięcia skórki i deska do krojenia. Tutaj ważna uwaga – nacięcie kiełbasy sprawi, że będzie ona mniej soczysta w środku. Czy więc warto to robić? Wszystko zależy od Twoich upodobań!

Kiełbasa na grilla - jak ją zrobić?

Czy kiełbasa na grilla wymaga specjalnego przygotowania? Teoretycznie, nie. Warto jednak spróbować kilku wariacji na ten temat.
Po pierwsze, poza klasyczną kiełbasą możesz pokusić się o frankfurterki albo ułożenie na grillu białej kiełbasy. Świetnie smakować będzie również kaszanka z grilla (w folii).
Najlepsza kiełbasa z grilla to jednak kiełbasa przyprawiona – i to niezależnie od jej rodzaju! Nigdy nie przyrządzałeś tak kiełbas? W takim razie koniecznie spróbuj! Surowa biała kiełbasa z grilla (albo kiełbasa wieprzowa) zyska zupełnie inny smak, jeśli natrzesz ją czosnkiem i majerankiem. Spróbuj też posypać kiełbasę mieszanką przypraw do grilla.
Możesz również owinąć pęta boczkiem albo plastrami cukinii. W nacięcia na skórce włóż kawałeczki żółtego sera i połóż na grillu dopiero tak przygotowaną kiełbasę.
Jeszcze bardziej aromatyczna kiełbasa z grilla? Przepis jest prosty. W folii aluminiowej ułóż kiełbasę, pokrojoną w piórka cebulę, paski korniszonów i odrobinę masła. Zawiń, skręć końce i połóż na grillu. Taka kiełbasa z grilla z cebulką będzie przygotowywać się nieco dłużej – zachwyci Cię jednak niepowtarzalnym smakiem!
Jeśli polubisz tę wersję kiełbasy, możesz przygotowywać ją również zimą. Wówczas zamiast grilla niezastąpiona okaże spatelnia grillowa. W wersji fit kiełbasę w folii możesz przyrządzić w piekarniku. Do jej wyjmowania przygotuj rękawice kuchenne.

Kiełbasa z grilla - marynata

Czy kiedykolwiek marynowałeś kiełbasę przed ułożeniem jej na ruszcie? To kolejny ciekawy sposób na podkręcenie tradycyjnego smaku! Najczęściej do marynowania wybierana jest biała kiełbasa z grilla. Marynata może być bardzo prosta. Wystarczy wymieszać kilka łyżek oleju, z łyżką octu, musztardą, pieprzem cayenne lub papryką chilli i odrobiną miodu. Następnie do tak przygotowanej marynaty włóż kiełbasy i odstaw na minimum godzinę.
Świetnie będzie smakowała także marynowana biała kiełbasa z cebulą z grilla. Jako marynatę zastosuj w tym przypadku mieszankę piwa, pokrojonej w piórka cebuli, przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz słodkiej papryki w proszku.
A może lubisz ostre dania? Idealna dla Ciebie marynata do kiełbasy będzie połączeniem pikantnego ketchupu, oleju, pieprzu cayenne, soli, pieprzu oraz odrobiny miodu. Taką mieszanką posmaruj kiełbasy (albo umieść je w misce z marynatą), odczekaj minimum 30 minut, aż smaki połączą się i grilluj kiełbasę.

Idealna kiełbasa na grilla? Jak przygotować ją w nieco inny niż zwykle sposób? Możliwości jest bardzo wiele! Na początek po prostu natrzyj kiełbasę przyprawami albo zawiń w folię spożywczą wraz z odrobiną cebuli. Jeśli polubisz eksperymenty, idź o krok dalej i wykorzystaj pomysły na marynaty. Sezon grillowy jest długi – na pewno zdążysz przetestować wiele opcji i znaleźć nowy smak, który okaże się Twoim ulubionym!

 

Czytaj także:
Grill węglowy, elektryczny czy patelnia – wady i zalety 
Karkówka z grilla – jak zrobić najlepszą?
Przepis na udanego grilla
Karkówka pieczona z warzywami – danie, które robi się samo
Pyszny przepis na karkówkę duszoną w garnku
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą – przepis na aromatyczne i miękkie mięso
Naczynia jednorazowe – kiedy się sprawdzą?
Jaka sałatka na grilla?
Steki z grilla – jak je zrobić?

 

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2023

Polecane

pixel